Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Otvaranje kancelarije Privredne komore Srbije u gradu Sanya
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

1. juna 2020. kineske vlasti objavile su državni projekat za izgradnju luke slobodne trgovine Hainan („Masterplan“), opsežni plan za pretvaranje cele ostrvske provincije u luku slobodne trgovine (FTP).

To u suštini znači da Kina želi da napravi model poslovanja na Hainanu sličan onome koji važi i za Hong-Kong. Između ostalog, ovo je i bio naš razlog preselenja poslovanja na Hainan.

Septembra meseca vlasti Hainana su raspisale konkurs za strane države nudeći im prostorije za svoja predstavništva. U pitanju su 4 velika kompleksa koja su namenjena stranim državama za svoje potrebe. U okviru velikih planova Biroa za promociju investicija Sanya je da izgradi veliki međunarodni kulturni i trgovinski centar za razmenu na 12.000 kvadratnih metara u gradu nauke i tehnologije na Hainanu.

Potpisivanje ugovora o saradnji PK Srbije i Sanya

Privredna Komora Srbije ozvanicenje saradnje

Stranim predstavništvima se nude kancelarije i prostor za rad na 3 godine besplatnog korišćenja gde svaka država ima mogućnost da prezentuje sebe, svoje proizvode i dostignuća koja može ponuditi ostalim zemljama sveta. U okviru ovog mulitikulturalnog kompleksa Kina namerava da na jednom mestu objedini što više zemalja koje mogu predstaviti svoje prodajne proizvode i ostale potencijale.

Gosp. Glušac kao lični prijatelj gosp. Liu Vei project managera međunarodnog odeljenja, Biroa za promociju investicija saznao je ovu informaciju i odmah je obavestio sve ambasade i predstavništva zemalja našeg regiona(od Slovenije do Makedonije).
Na naš poziv prva se odazvala Srbija i dana 11.10.2021. godine potpisan je sporazum o strateškoj saradnji od strane Biroa za promociju investicija Sanya i Privredne komore Srbije.
Potpisivanjem sporazuma otvoren je Serbia (Sanya) International Business Service office, kao prva tačka pomoći srpskim firmama koje dolaze u Hainan ali i kao kancelarija gde se mogu informisati kineske firme koje su zainteresovane za Srbiju i investiranje u Srbiju.
Servisni punkt Srbije je prvi nacionalni servis sa kojim je potpisan sporazum o saradnji.
Naš poziv stoji otvoren i svim drugim zemljama.

Učesnici otvaranja srpskog centra

S desna na levo predstavnici Srbije: Josip Glušac Gabriel grupa, Jelena Grubor Stefanović direktor predstavništva PKS u Kini, Saša Jeremić zamenik konzula Generalnog konzulata Republike Srbije u Šangaju

Prema sporazumu o saradnji koji su dve strane potpisale, očekuje se da kinesko-srpski centar za razmenu postane veza između grada Sanya i drugih delova luke slobodne trgovine Hainana sa Srbijom u svim aspektima.

Srpsku delegaciju na ovom sastanku predstavljali su:

  • gosp. Saša Jeremić zamenik konzula Generalnog konzulata Republike Srbije u Šangaju,
  • gđa. Jelena Grubor Stefanović direktor predstavništva PKS u Kini i
  • gosp. Josip Glušac Aurora International Trade Co., Ltd.

Grad Sanya

  • Hui Veigang, šef industrijskog odeljenja, Biro za promociju investicija
  • Liu Vei project manager, Međunarodno odeljenje, Biro za promociju investicija
  • Vu Jiniu Direktor Međunarodnog odeljenja Biroa za promociju investicija

Gosp. Saša Jeremić zamenik konzula Generalnog konzulata Republike Srbije u Šangaju, rekao je "da su se Kina i Srbija zbližile u ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i da imaju veliki potencijal za obostranu saradnju i da je Sanya pravi izbor za saradnju sa Kinom. U 2019. godini, pokrajina Hainan i Autonomna pokrajina Vojvodina potpisale su sporazum o uspostavljanju odnosa prijateljstva pokrajina. Sada je došlo vreme za uspostavljanje dublje saradnje. Predviđamo ovih pet oblasti saradnje u budućnosti: turizam, poljoprivreda, trgovina i investicije, saradnja u industriji visoke tehnologije i kultura i sport."

Što se turizma tiče, gđa. Stefanović je navela da je Hainan još uvek relativno nepoznat srpskoj javnosti, ali da njihova privredna komora planira da „pomože u promociji i podizanju svesti o Sanyi našim turoperatorima i turističkim agencijama“.

S druge strane, Srbija kao zemlja bez izlaza na more može da ponudi različite vrste turizma za kineske putnike koji dolaze sa Hajnana. Srbija je jedina zemlja u Evropi kojoj nisu potrebne vize za kineske državljane, što je važan aspekt ove oblasti za saradnju.

Nakon ceremonije potpisivanja ugovora o otvaranju Serbia (Sanya) International Business Service office srpska delegacija posetila je Hainan JOINHOPE Agriculture Scientific Research Co.,Ltd.

Inicijativa gosp. Glušca nije tu prestala te je ugovorio sastanak sa gosp. Wang Changhaia (izvršnog direktora JOINHOPE) te posetu srpske delegacije kompaniji Hainan JOINHOPE Agriculture Scientific Research Co.,Ltd.

Ova kompanija spada u red među prvih 10 u Kini kada su u pitanju razvoja semena i semenske tehnologije.

poseta joinhope

Sleva na desno: Liu Vei project manager, Međunarodno odeljenje, Biro za promociju investicija,gđa. Jelena Grubor Stefanović, Wang Changhai izvršni direktor Hainan JOINHOPE Agricultural Scientific Research, Saša Jeremić, Josip Glušac
Hainan JOINHOPE Agricultural Scientific Research

Obzirom da je Yazhou Bay važna baza za semenske tehnologije i skladištenje, nije iznenađenje što je gđa. Stefanović pomenula planove oko ove industrije.

Ona je pomenula bilateralni sporazum o ekonomskoj i kulturnoj razmeni 2019. godine potpisan između „Pokrajine Hajnan i Autonomne pokrajine Vojvodine Srbije, koja je najveći poljoprivredni region u Srbiji“.

„Sada smo imali prvu rundu razgovora o saradnji između Hainan JOINHOPE Agricultural Scientific Research i Srpskog nacionalnog instituta za žitarice i useve u oblasti zajedničkog istraživanja i razvoja semena kukuruza i drugih novih semena u formi zajedničkog ulaganja.

Yazhou Bay je poslednjih meseci objavio vesti o njihovom uspehu sa sojinim zrnom i uspostavljanju međunarodnog centra za industriju semena.

Gđa. Stefanović je to istakla kao podsticaj Kine za „tehnološke inovacije kako bi se povećale domaće zalihe visokokvalitetnog semena, koje se često nazivju i „poljoprivredni mikročipovi“. S obzirom da Hainan nudi poreske olakšice, pristup ASEAN-u i RCEP-u, gđa. Stefanović ima pozitivan pogled na tu oblast.

„Hainan postaje najbolje novo mesto za strane investitore i izvršne direktore sa sedištem u Kini – i naša kancelarija će blisko sarađivati ​​sa Sanya Investment and Trade Promotion Bureaom da promoviše Sanyu kao nadolazeću ključnu trgovinsku i investicionu destinaciju u Srbiji i Region."

Uspostavljanje Međunarodnog poslovnog servisa Srbije (u Sanya) poslužiće kao polazna tačka za postepeno promovisanje prijateljske razmene između Hainana, Sanya i srpskih poslovnih udruženja. Napominjemo da je ovo zaista veliki događaj koja se pojavio na televiziji u vestima u Kini. Pogledajte.

 

A da je ovaj čin otvaranja Serbia (Sanya) International Business Service office zaista veliki događaj pokazuje i interviju koji je gosp. Glušac dao američkoj novinarki Vanessi Jencks. Taj interviju možete pročitati ovde.