Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predstavništvo Srbije za promociju investicija u Kini

U sklopu daljeg razvoja Kine na ostrvu Hainan otvoren je Biro za promociju investicija u gradu Sanya.
Glavni poslovi Biroa će uključivati pružanje usluga za preduzeća i investicione projekte, uspostavljanje i upravljanje investicionim vezama i investicionim platformama u zemlji i inostranstvu, izgradnju i upravljanje informacionim sistemima za upravljanje investicijama kao i promocija investicija.
Biro za promociju investicija u Sanji će se fokusirati na pomoć razvoju sektora — turizma, modernih usluga visoke tehnologije kao i visokoefikasne poljoprivredne industrije.
Biro će dati smernice preduzećima u planiranju i projektovanju projekata i privlačenju investicija.
Krajnji cilj Kine je da od čitavog ostrva napravi zonu slobodne trgovine po sličnom principu kao što je i Hong Kong.
Ovo je između ostalog i razlog našeg preseljenja poslovanja iz Guangzhoua u grad Sanya.

Biro za promociju investicija u Sanji raspisao je proglas i javni poziv stranim državama da otvore svoja predstavništva u okviru Biroa.
Kao lični prijatelj gosp. Liu Weia direktora međunarodnog odeljenja Biroa gosp. Glušac je među prvima saznao za ovaj poziv i prosledio ga je ambasadama i privrednim komorama zemalja našeg regiona u Kini, od Slovenije do Makedonije.

Prva nam se javila Srbija i 11.10.2021. ostvarena je saradnja otvaranjem Srpskog međunarodni poslovnog centra(Srbija (Sania) International Business Service Point).
Sklapanju sporazuma o saradnji prisustvovali su gosp. Saša Jeremić vice konzul Srbije u Kini, gđa. Jelena Grubor Stefanović direktorka predstavništva Privredne konore Srbije u Kini i gosp. Josip Glušac(Gabriel grupa).
Sa Kineske strane potpisivanju sporazuma su prisustvovali: gosp. Hui Weigang predsedavajući Biroa, gosp. Liu Wei direktor međunarodnog odeljenja Biroa i gosp. Wu Jinyu direktor međunarodnog odeljenja Biroa za investicije.
Prema sporazumu o saradnji koji su potpisale dve strane, očekuje se da će Kinesko-Srpski centar za razmenu postati veza za sveobuhvatnu razmenu između grada Sanja i drugih oblasti Luke slobodne trgovine Hajnan sa Srbijom.

Srbija je prva zemlja na svetu koja je otvorila svoje kancelarije u okviru Biroa za promociju investicija.

Ovo je početak ostvarenja velikih planova Biroa za promociju investicija Sanya da izgradi međunarodni kulturni i trgovinski centar za razmenu na 12.000 kvadratnih metara u gradu nauke i tehnologije.
Servisni punkt Srbije biće prvi nacionalni servis koji će se smestiti u prostorije centra.
Ovim sporazumom Srbija je dobila na korištenje besplatno kancelarije u okviru Biroa na tri godine.

Učesnici otvaranja Srpskog centra u Kini

Predstavnici delegacije Republike Srbije, s desna na levo gosp. Josip Glušac(Gabriel grupa), gđa.Jelena Grubor Stefanović (direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Kini), gosp. Saša Jeremić vice konzul Srbije u Kini

Potpisivanje ugovora saradnje Privredne komore Srbije i Kine

Potpisivanje sporazuma o otvaranju Srpskog međunarodni poslovnog centra(Srbija (Sania) International Business Service Point)

Otvaranje predstavništva Srbije u Sanya

Otvaranje Srpskog međunarodni poslovnog centra u Sanya

Za Američku dopisnicu iz Sanye(Vanessa Jencks) gosp. Josip dao je interviju povodom otvaranja Biroa i prenosimo delove tog intervijua:
„Dobar sam prijatelj sa direktorom Biroa za promociju investicija u Sanyi, pa kada mi je rekao za ovaj projekat, odlučio sam da bi moje veze mogle da pomognu i uključio sam se."
Gosp. Glušac je generalni direktor Aoluola Internatoinal Trade Co. LTD i kompanije Sanya Gabriel Import & Export. Njegova mreža poznanstava u Kini građena je više od jedne decenije i dovela je do plodnog dobitka za Sanyu.
„Kontaktirao sam nekoliko ambasada i privrednih komora. Kada sam stupio u kontakt sa konzulatom Srbije, bili su veoma uzbuđeni i oduševljeni što su se uključili.
Srbija ima procenjenu populaciju od 6,8 miliona sa ključnim industrijama uključujući poljoprivredu, rudarstvo, proizvodnju, mašine i građevinarstvo."
Glušac je prokomentarisao da je više zemalja trenutno u pregovorima i da nameravaju da se uključe, što dovodi do prednosti kako za inostrane tako i za lokalne kompanije.
„Glavna prednost je to što će mnoge zemlje biti predstavljene na jednom mestu, pa će biti prilike za dvostranu saradnju."
Kina je očigledno jedna država, ali kineske kompanije mogu da se povežu sa više strana i država“, rekao je Glušac.

Međutim inicijativa gosp. Glušca nije tu stala.
Posetu zvaničnika Srbije iskoristili smo da ih upoznamo sa Hainan JOINHOPE Agricultural Scientific Research, jednom od vodećih firmi u Kini za istraživanje i razvoj poljoprivrednih semena.

Druženje u Kini

Gosp. Saša Jeremić vice konzul Srbije u Kini, gđa.Jelena Grubor Stefanović (direktorka predstavništva Privredne komore Srbije u Kini), gosp. Josip Glušac(Gabriel grupa)

Po završetku ceremonije potpisivanja ugovora i obilaska Hainan JOINHOPE Agricultural Scientific Research centra gđa. Stefanović je dala lokalnoj televiziji interviju i pri tom je navela oblasti gde očekuju najviše od ove nove saradnje.
„Predviđamo ovih pet oblasti saradnje u budućnosti: turizam, poljoprivreda, trgovina i investicije, saradnja u industriji visoke tehnologije i kultura i sport.
Što se turizma tiče, Stefanović je navela da je Hainan još uvek relativno nepoznat Srpskoj javnosti, ali da njihova Privredna komora planira da „pomože u promociji i podizanju svesti o Sanji našim turoperatorima i turističkim agencijama“.
„S druge strane, Srbija kao zemlja bez izlaza na more može da ponudi različite vrste turizma za Kineske putnike koji dolaze sa Hajnana.
Srbija je jedina zemlja u Evropi kojoj nisu potrebne vize za kineske državljane, što je važan aspekt ove oblasti za saradnju.
S obzirom da je Yazhou Bay važna baza za semenske tehnologije i skladištenje, nije iznenađenje što je Stefanović pomenuo planove oko ove industrije.
Ona je pomenula bilateralni sporazum o ekonomskoj i kulturnoj razmeni iz 2019. godinu potpisan između „Pokrajine Hajnan i Autonomne Pokrajine Vojvodine Srbije, koja je najveći poljoprivredni region u Srbiji“.
„Sada smo imali prvu rundu razgovora o saradnji između Hainan JOINHOPE Poljoprivredna naučna istraživanja i Srpskog nacionalnog instituta za žitarice i useve u oblasti zajedničkog istraživanja i razvoja semena kukuruza i drugih novih semena u obliku zajedničkog preduzeća.

S obzirom da Hainan nudi poreske olakšice, pristup ASEAN-u i RCEP-u, gđa. Stefanović ima pozitivan pogled na tu oblast.
Hainan postaje najbolje novo mesto za strane investitore i izvršne direktore sa sedištem u Kini – i naša kancelarija će blisko sarađivati sa Sanya Investment and Trade Promotion Bureaom da promoviše Sanyu kao nadolazeću ključnu trgovinsku i investicionu destinaciju u Srbiji i regionu."
„Pošto je Srbija oduvek bila plodno tle za inovacije, mi ovo činimo i prostorom za saradnju jer je transfer znanja i tehnologije ključan za ekonomski razvoj.
Očekujemo da će mnogi od naših visokokvalifikovanih talenata iskoristiti sve prednosti koje nudi FTZ i doneti ovde i dalje razviti svoje naučne i tehnološke ideje.”
Oni koji žele da privuku Srbe u Sanyu treba da primete da generalno visoki prihodi nisu odlučujući faktor za većinu Srba kada razmatraju oblast rada u Kini.
„Naša kultura je veoma druželjubiva, gostoljubiva i bliski smo sa našim porodicama i prijateljima – što ukupan kvalitet života čini važnim aspektom pri odabiru lokacije.”
Gđa. Stefanović je ukazala na doprinos Srbije vrhunskom sportu Kine, pri čemu su Srbi na pozicijama u tenisu, fudbalu, košarci i drugima.
Ovo je bio znak da je sport važna oblast bilateralnog razvoja i još jedan aspekt koji Sanju čini blistavom destinacijom zbog toplog vremena, savršenom za sportsko uživanje tokom cele godine.
Konačno, od Srba bi se moglo očekivati da svoju kulinarsku umetnost donesu u Sanyu ako se za to steknu uslovi, što bi učinilo naše trenutne stanovnike Sanye još srećnijim.
„Nedavno otvoreni srpski restoran u Šangaju, Yugo Grill, postao je ključna tačka za Srbe širom Kine.
Tu dolaze da se druže i uživaju u ukusnoj Srpskoj hrani koja nam svima nedostaje.
Mnogi dolaze iz cele Kine u Šangaj samo zbog restorana, tako da se nadamo da ćemo uskoro videti i Sanya izdanje Yugo Grill-a“, završila je gđa. Stefnović.

 

Gosp. Glušac nastavlja svoju misiju širenja prijateljstva i poslove saradnje Kine i zemalja iz našeg regiona.

 

TAGOVI