Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ako želite da kupujete robu na komad kao fizičko lice ovo nije mesto za Vas!

Prebacite se na čitanje tekstova o AliExpress-u i drugim kineskim online prodavnicama za kupovinu robe na komad, evo zbog čega!

Alibaba i AliExpress sličnosti i razlike

AliExpress je platforma za e-trgovinu u okviru Alibaba grupe, ali za razliku od Alibaba.com ona je usmerena na B2C transakcije.

B2C (Business to Customer) - odnosi se na proces poslovanja gde se proizvodi i usluge direktno prodaju krajnjim potrošačima, bez posrednika(prodaja na malo). Pošto je u pitanju B2C platforma, prodavci sa AliExpress-a nude svoje proizvode direktno krajnjem potrošaču, tako da su cene proizvoda maloprodajne, a ne veleprodajne cene.
Za razliku od AliExpressa Alibaba je B2B platforma

B2B (Business to Business) - je vid poslovanja kada kompanija prodaje proizvode pravnim licima tj. drugim kompanijama, dakle u pitanju je prodaja na veliko.

Pre nego se odlučite za samostalnu kupovinu savetujemo vam da pročitate tekst sa našeg bloga Jeftino, jeftinije, najjeftinije(najisplativije) i saznajte kako najjeftinije da prođete prilikom kupovine iz Kine
Na stranici Vodič za uvoz iz Kine možete pronaći kompletno i najdetaljnije uputstvo na našem jeziku, što sve treba da znate ako se odlučite na uvoz robe iz Kine.

Ako niste upoznati sa uvozom iz Kine verujemo da ćete odgovore na sva vaša pitanja pronaći u tom tekstu. Isto tako pogledajte naš blog gde takođe možete pronaći mnoštvo saveta.

Ako se odlučite za kupovinu direktno sa Alibabe dobro proverite prodavca.

Jedan od načina provere može biti i na našem sajtu. Mi pratimo Alibabu i prodavce na Alibabi još od 2005. godine. Radi sopstvene sigurnosti prikupljali smo informacije o prodavcima. Iz svake kategorije proizvoda u periodu 2010. - 2013. izdvajali smo firme sa Alibabe koje osim prezentacije na Alibabi imaju svoj jedinstveni web sajt.

Možda se pitate zbog čega?

Pa, zato što ozbiljne firme imaju svoj sajt a ne samo prezentaciju na Alibabi!

Kada nađete firmu sa kojom želite da sarađujete pogledajte da li se nalazi u našem popisu. Popisi firmi svih kategorija proizvoda se nalaze na stranici sajtovi kineskih firmi. Naravno nismo mogli popisati baš sve firme, a svakako ne one koje su nastale nakon 2013. godine. Možda je bolji obrnuti pristup da nađete firmu u popisu na našem sajtu pa onda da gledate njihove aktuelne proizvode na Alibabi ili njihovom sajtu.

U jesen 2023. godine smo uradili presek stanja ovih firmi i došli smo da zapanjujućih rezultata. Firme sa Alibabe koje su nestale

Opširnije na ovu temu pročitajte na našem blogu u tekstu Alibaba kupovina - UPOZORAVAMO

Kategorije proizvoda koje nudi Alibaba

Linkovi vode ka firmama koje smo mi izdvojili sa Alibabe u periodu 2010-2013.

Pored svega, znajte da radite na sopstvenu odgovornost i mi ne možemo garantovati za popisane firme i vašu samostalnu kupovinu!

Generalno najbolja opcija je da ako ste u mogućnosti odete u Kinu na neki od brojnih sajmova, uživo se upoznate sa robom, njenim kvalitetom i prodavcem.
Međutim nikad nije garancija da će Vam se odlazak u Kinu i na sajam isplatiti, odnosno da ćete pronaći ono što tražite, a takav put iziskuje i vreme i novac naročito u vreme korone!

Šta onda?

Alibaba KinaDobra vest je da možete dobiti pristup najvećem svetskom tržištu e-trgovine Alibabi, bez napuštanja udobnosti svog doma.

Međutim, važno je shvatiti u šta se upuštate kada pokušavate kupiti robu iz inostranstva. To može biti odličan način da dobijete ono što želite i to za manje novca nego što ste se nadali. Ali, kao što morate biti oprezni u svakom poslovanju, tako i ovde morate znati kako kupovati i biti oprezni prilikom svake kupovine sa Alibabe.

 

Šta je Alibaba?

Alibaba je veleprodajni katalog robe i proizvoda u kojem možete pronaći proizvođače poluproizvoda ali i gotovih proizvoda. Alibaba se smatra najvećim B2B sajtom za e-trgovinu na svetu.

Neke od karakteristika Alibabe:

Kupujte proizvode po veleprodajnim cenama - Većina ljudi koji prvi put koriste Alibabu šokirani su kada vide koliko su niske cene u poređenju sa maloprodajom. Lako možete dobiti velike marže.

Veliki izbor proizvoda - Možda ćete biti iznenađeni velikim izborom proizvoda koji su dostupni putem Alibabe, omogućavajući vam da pronađete ono što vam treba - pa čak i istražite različite niše.

Brendiranje proizvoda - Možete da stvorite sopstveni brend i logotip i stavite ga na proizvode koje dobijate od proizvođača.

Kreirajte vaš proizvod i brend - Možete i da koristite sopstvene dizajne da biste kreirali proizvode koje tada možete prodavati kao vaš proizvod i vaš brend.

Rad sa proizvođačima - Na Alibabi zapravo pronalazite i radite sa proizvođačima, tako da imate šansu da budete uključeni u to kako je vaš proizvod dizajniran, izgrađen, pakovan i isporučen.

Kada pronađete dobavljača na Alibabi, važno je shvatiti da radite sa trećim licem - fabrikom koja nije povezana sa Alibabom.

Dakle, Alibaba nije web lokacija za maloprodaju. Alibaba je online katalog skoro svih proizvoda za kupovinu na veliko sa najjeftinijim cenama.

Alibaba ne prodaje ništa.

Umesto toga, ona povezuju Vas(kao kupca) sa proizvođačima.

Šta uraditi pre upotrebe Alibabe

Odredite Vašu nišu!!!

Niša je ono čime se bavite ili čime nameravate da se bavite.

U idealnom slučaju, trebali biste već znati svoju nišu pre nego što koristite Alibabu. Na kraju krajeva, jedna od prvih stvari koje treba da uradite prilikom pokretanja prodavnice je da imate predstavu o tome šta ćete prodavati. U stvari, pre nego što naručite veliku porudžbinu kod dobavljača koga pronađete na Alibabi, važno je da ste sigurni šta želite da prodajete.

Obavezno obavite istraživanje i saznajte da li postoji tržište ili niša za proizvode koje planirate da koristite za vaše lokalne ili web prodavnice. Pored toga, bar otprilike bi trebalo da znate koliko treba da košta vaš proizvod da biste ostvarili adekvatan profit od prodaje.

Alibaba je suviše velika da bi nasumičnim pregledima sagledali ideje o proizvodima, tako da je poznavanje šta želite da radite obavezno. 

Postupak kupovine sa Alibabe u 7 koraka

Kupovina na Alibaba.com malo se razlikuje od kupovine u online B2C prodavnici, poput Amazona ili AliExpress-a. Kupovina na Alibaba.com je vrlo jednostavna, ali neki koraci imaju alternativne pristupe koji korisnicima pružaju malo slobode da oblikuju svoje iskustvo kupovine. Hajde da pogledamo par osnovnih koraka za kupovinu na Alibaba.com.

1. Kreiranje naloga

Ako znate svoju nišu, idite na Alibaba.com i kliknite na dugme "Join Free". Prvo što treba da uradite je kreiranje naloga na Alibaba.com. Od vas će biti zatraženo da dodate neke informacije koje obično uključuju:

 • Država/region
 • Trade role (Vaša uloga u trgovini)
 • Puno ime
 • Adresa E-pošte
 • Naziv firme
 • Broj telefona

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za sebe pre nego što se uputite na Alibabu je postavljanje posebnog naloga za e-poštu. Jednom kada budete aktivni na Alibabi i tražite dobavljače, dobićete mnoštvo e-poruka. Poseban nalog može vam pomoći da sačuvate svoj originalni email nalog od mnoštva ponuda sa Alibabe(spanova).

Unesite svoju e-mail adresu i zatim je potvrdite. U ovoj fazi od vas će se takođe tražiti da kreirate lozinku.

Što se tiče Trade role, ili ćete izabrati „Kupac“ ili „Oboje“. Odaberite opciju „Oboje“ samo ako planirate kupovinu i prodaju na Alibaba.com. Ako nemate firmu, jednostavno dodajte bilo šta na mesto za upis naziva kompanije.


Napomena:
Nije neophodno da se pridružite Alibabi da biste izvršili pretragu dobavljača.
Međutim, ako planirate da koristite neke od drugih usluga Alibabe, kao što je osiguranje trgovine, ili bulk pretragu trebaće vam nalog.

2. Pretražujte i pronađite proizvode

Nakon kreiranja naloga vreme za potragu za proizvodima. Postoje dva načina na koja kupci mogu pronaći artikle za kupovinu na Alibabi: pretražite i pregledajte opštu ponudu ili postavite zahtev za ponudu (RFQ). Pretraživanje sajta je jednostavno jer funkcioniše kao i svaki drugi pretraživač. Unesete upit za pretragu i pregledate rezultate. pretraga alibabe

Takođe možete da „otpremite sliku“ da biste efikasnije izvršili pretrage uz pomoć slike proizvoda koji tražite.

pretraga alibabe slikom proizvoda

Rezultati se mogu filtrirati i sortirati prema različitim kriterijumima:

 • Tip dobavljača
 • Vrsta proizvoda
 • Minimalna količina porudžbine (MOQ)
 • Zemlja/region dobavljača
 • Sertifikati
 • Karakteristike

Ovo pomaže kupcima da suze proizvode kako bi pronašli tačno ono što traže. Ako ne možete pronaći savršeni proizvod sa odgovarajućim uslovima kupovine, možete postaviti zahtev za ponudu na RFQ, gde vam se dobavljači mogu javiti ako mogu ispuniti vaše zahteve.

alibaba rfq

Alibabin RFQ pročitajte kako da prikupljate podataka o cenama i proizvodima sa Alibabe od mnoštva prodavaca istovremeno.

U svakom slučaju, koji god metod da koristite lako ćete pronaći tražene proizvode na Alibabi.

Na primer, ako tražite dobavljača za venčanice, u okvir za pretragu unesite naziv ali na engleskom jeziku „weddingdress “.
Jednom kada izvršite pretragu, Alibaba će prikazati gomilu dobavljača koji imaju u ponudi venčanice.
Možete videti primere šta oni nude, kao i koliko su brzo narudžbe spremne i da li je moguće prilagođavanje proizvoda vašim potrebama.
Ako ste kreirali nalog imate mogućnost objave vaše potražnje u vidu zahteva da vam se jave svi zainteresovani dobavljači.

Osnovno na šta bi trebalo da obratite pažnju je cena i minimalna količina porudžbine.
Neki proizvođači mogu zahtevati kupovinu veće količine, pa ćete morati da tražite robu od fabrika koje su u skladu sa vašim zahtevom.
Generalno, što je veća količina koju kupujete na veliko, niže će vam biti cena po komadu proizvoda.
Ali imajte na umu da su cene na Alibabi često potpuno netačne.

Cene navedene na web sajtu Alibaba mogu da budu manje od stvarnih cena koje dobijete kad započnete pregovore sa dobavljačem.
Znamo iz prakse da su cene namerno snižene kako bi privukli kupce, pa kad ih kontaktirate i pitate za cenu ona bude u stvari veća nego što je izražena na sajtu.

Sve u svemu, trebalo bi da kontaktirate što veći broj dobavljača i dobijete nekoliko ponuda, da biste stekli predstavu o rasponu cena za svoj proizvod.

3. Uporedite prodavce i suzite izbor dobavljača

Na Alibabi postoje milioni prodavaca, ali neki prodavci imaju određene kvalifikacije ili sertifikate po kojima se razlikuju od ostalih.

tipovi prodavaca na alibabi Razlikujemo tri glavna tipa prodavaca “Gold supplier,” “Verified supplier” i “Trade Assurance supplier”.

 • Gold supplier su firme sa plaćenom članarinom na platformi Alibabe koji su potvrđeni kao preduzeća sa industrijskim ili komercijalnim mogućnostima, znači postoje kao pravni subjekti bar na papiru.
 • Verified supplier su preduzeća čiji su sistem upravljanja, proizvodne sposobnosti i kontrole procesa proizvodnje ocenile, sertifikovale i/ili pregledale institucije trećeg lica.
 • Trade Assurance supplier su dobavljači koji prihvataju plaćanja direktno putem portala za plaćanja Alibaba.com, omogućavajući zaštitu narudžbi koje idu preko Alibabe.

Dobro bi bilo da pogledate recenzije svakog dobavljača da vidite kakva su iskustva prethodni klijenti imali sa njima. Ako imate pitanja za dobavljače o njihovom poslovanju ili druge informacije koje ne možete pronaći na njihovom profilu, možete im poslati privatnu poruku te da ih pitate.

Stranice proizvoda pružaju vam mogućnost da se obratite dobavljaču, a neke imaju funkciju za ćaskanje.

Neophodno je da saznate sve što možete o dobavljaču pre nego što krenete sa bilo kojom porudžbinom.
Isto tako pokušajte da saznate nešto više o proizvodu i nabavite sebi  uzorak proizvoda.
Svi dobavljači bi trebali biti spremni da vam pošalju uzorak proizvoda. Ako to odbiju, nemojte raditi sa njima.

Međutim, možda ćete morati da platite visoku cenu za svoj uzorak, ako ih dobavljač recimo nema i mora ga kreirati po prvi put.
Ali bolje je platiti i nekoliko uzoraka proizvoda i pregledati ih, nego posle primiti kompletnu narudžbinu i kajati se.

Iako će uzorak biti skup, većina dobavljača će vam omogućiti da troškovi uzorka ulaze u cenu izrade proizvoda i za toliko će Vam umanjiti krajnji račun.

4. Da li da pregovarate o ponudama ili da kupujte odmah

Kada izaberete dobavljača i proizvod, možete ili pregovarati ili ga odmah kupiti.

Da biste odmah kupili proizvod on mora biti označen da je spreman za isporuku - “Ready to Ship” i na stranici sa detaljima proizvoda mora da postoji dugme kreiraj porudžbinu - “Start Order”.

Ako želite da dobijete uzorke proizvoda, napravite narudžbu nižu od zahtevanog MOQ-a, smanjite cenu robe ili izvršite bilo koju vrstu promene proizvoda, moraćete da kontaktirate dobavljača. Za to koristite „Chat Now“ alatku za razmenu trenutnih poruka za pregovore sa prodavcem.

kontaktiraj prodavca na alibabi

Na ovaj način prodavcu ćete poslati privatnu poruku.

Profesionalno im se obratite i jasno navedite šta imate da predložite. Možda i ne uspete ali vredi probati, a uz pravi pristup, trebali biste biti u mogućnosti da postignete dogovor koji bi zadovoljio sve uključene strane.

Evo nekih pojmova koje treba da znate pre nego počnete razgovor sa dobavljačima:

Minimum order requirements(MOQ): Koliko najmanje treba da naručite, da bi mogli sarađivati sa dobavljačem
Sample pricing (Cena izrade uzoraka): U mnogim slučajevima ćete morati platiti za uzorke. Otkrijte koliko će vas to koštati.
Nail down production pricing (Cena proizvoda u zavisnosti od veličine porudžbine): Uobičajeno je videti raspon cena, poput 1 - 10USD po jedinici proizvoda. Što znači da proizvod za minimalnu količinu košta 10USD po komadu a za neke veće porudžbine može koštati 1USD po komadu.
Production time (Vreme proizvodnje): Morate znati koliko će vremena trebati za izradu vaše narudžbine. A takođe na to vreme morate dodati i vreme isporuke. Shvatite da može potrajati više nedelja - pa čak i meseci.
Payment requirements (Uslovi plaćanja): Saznajte kako ćete morati da platite. Pokušajte zadržati plaćanje putem Alibabe, posebno ako je unapred. Otkrijte da li kasnije možete razraditi druge planove plaćanja ako uspostavite stalni odnos.

Mali savet o tome kako kontaktirati dobavljača na Alibabi

Morate shvatiti da većina dobrih dobavljača na Alibabi prima stotine upita dnevno. Što znači, da morate dobro da formulišete Vaš zahtev i tačno znate šta želite da kupite i budite konkretni u svom upitu.

Kako pravilno komunicirati sa dobavljačima pročitajte na stranici Kreiranje zahteva za ponudu na Alibabi(RFQ)

Pregovarajte o ceni

Nakon što ste videli uzorak i zadovoljni ste, pregovarajte o cenama sa prodavcem. U stvari, svi dobavljači u Kini očekuju da vode neku vrstu pregovora.
Međutim, vaša sposobnost pregovaranja u velikoj meri zavisi od obima vaše narudžbe. Ako je ovo vaša prva narudžba i veličina vaše narudžbe je mala, verovatno ćete imati ograničenu moć pregovaranja.
Takođe shvatite da vaša cena po dogovoru možda ne uključuje isporuku. Morate da saznate cenu isporuke i uverite se da tako formirana cena proizvoda neće pojesti vašu zaradu.
Ali u celini, ako ste zatražili dovoljno informacija od različitih dobavljača, trebalo bi da imate prilično dobru predstavu o tome koliko košta vaš proizvod.
I dok se dogovarate sa svojim dobavljačem, bilo bi dobro da nikada ne pregovarate o ceni uzorka.
Tako ćete ličiti na amatera i ostaviti loš utisak na svog dobavljača.

5. Porudžbina

Kada razradite detalje o proizvodu putem pregovora i kad napravite dogovor, vreme je da poručite robu. Iako možete obaviti transakciju bez Alibabe, ako ne koristite usluge Agenta(kao što smo mi) predlažemo da to ne činite. Ako transakcija napusti Alibabinu platformu, ona više ne ispunjava uslove za Trade Assurance koja štiti i kupca i prodavca. Ako naručujete sa Alibabe, komunikacija će se održavati na platformi i plaćaćete putem Alibabinog portala za plaćanje. Prihvatljivi načini plaćanja su:

 • Kreditne kartice
 • Debitne kartice
 • Mrežno bankovno plaćanje (eChecking)
 • Bankovni transfer (T/T)
 • Vestern Union
 • Alternativno, možete koristiti „Plati kasnije“, koji daje kupcima 6 mjeseci da plate njihovu narudžbu sa minimalnom kamatom od 3,5%.

6. Proverite vašu porudžbinu

Pre nego što krenete u isporuku vaše narudžbe, trebalo bi da angažujete kompaniju za inspekciju kao što smo MI da pregleda vašu robu pre nego što vam je prodavac pošalje.
Jer nakon što vam se roba pošalje, izuzetno je skupo vratiti je u Kinu u slučaju problema.

Većina inspekcijskih kompanija ima vremena samo da ispita statistički malu količinu uzorka tako da uvek može doći do greške.
Na primer ne pregleda se ceo kontejner šoljica za kafu jedna po jedna nego se uzimaju uzorci.

Ako postoji problem sa vašom porudžbinom, posebno oštećenjem, možete se obratiti dobavljaču, pa čak i Alibabi, da biste saznali kako dobiti povraćaj novca.

Tehnički gledano, Alibaba Trade Assurance štiti kupca u slučaju da dobavljač ne uspe na vreme da pošalje robu ili ako kvalitet proizvoda u velikoj meri varira od dogovorenog.

Ako vam je potrebna pomoć za uvoz robe iz Kine Pišite nam

7. Zaprimite svoju robu

Poslednji korak procesa kupovine je preuzimanje vaše robe. Što se tiče prekogranične isporuke i logistike, kupci mogu koristiti Alibaba.com Freight za pouzdano i sigurno slanje robe. Ono pruža usluge slanja brodom i avionom putem brze pošte i/ili avio cargo pakete iz Kine u ceo svet. Vreme isporuke varira od prodavca do prodavca, pa će to zavisiti od slučaja do slučaja. Informativno brod od Kine do Rijeke ili Kopra putuje nekih 30-35 dana.

Kada vam stigne roba, važno je da je temeljno proverite. Prebrojite stavke da biste se uverili da ste dobili sve ono što je ugovoreno.
Takođe, pregledajte svaki od proizvoda. Da li je neki od njih oštećen? Jesu li čisti? Da li je pakovanje prihvatljivo?

Nakon što primite i proverite pristiglu robu, možete ostaviti prodavcu komentar da li ste zadovoljni tokom saradnje i odlučiti da li ćete ih ubuduće kontaktirati za nove poslove

Kako Gabriel Grupa može da vam pomogne pri kupovini robe iz Kine

Ako želite da uvezete robu iz Kine bez stresa i straha od neuspele kupovine, kompletnu proceduru od izbora proizvođača, preko izrade proizvoda, kontrole proizvoda, izvoznog carinjenja i isporuke možete prepustiti nama.

Ovo je posao kojim se uspešno bavimo od 2010. godine a na vama je da birate Vaš način poslovanja!

A koliko koštaju usluge Agenta i zašto vam se isplati angažovanje profesionalnog agenta pročitajte na našem blogu u tekstu jeftino, jeftinije, najjeftinije(najisplativije)

TAGOVI