Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kako doći do ideje koje proizvode uvoziti iz Kine


Najbolja mesta na kojima možete pronaći ideje za proizvode ako želite da se bavite uvozom iz Kine

Pronalaženje dobrih proizvoda za uvoz i njihova uspešna preprodaja je glavna osobina uspešnog uvozničkog poslovanja. U ovom tekstu ćemo se baviti strategijama za pronalaženje ideja za proizvode koje bi ste mogli uvoziti.

Tokom godina često smo dobijali pitanja "šta je je to što trenutno ide, šta je to što bi ja mogao da uvozim i prodajem". Na to pitanje nema jednostavnog odgovora.

 

Mi smo pokušali prikazati neke od proizvoda koje smo izdvojili i predstavili smo ih u meniju proizvodi.

Pošto je Kina radionica svega i svačega ne možemo prikazati sve što nam se svidi. Osim toga to što ćete prodavati treba biti vaš posao i treba biti deo vaše niše poslovanja.

Ako planirate da započnete uvozno posao, pripremite se da se suočite sa mnogim poteškoćama i odlukama koje bi mogle značajno da promene vaš život i način poslovanja.

Međunarodna trgovina sa KinomVrsta proizvoda koju želite da uvezete u određenu zemlju je jedan od najvažnijih elemenata koji morate uzeti u obzir pre nego što uđete u ceo posao. Iako postoji mnogo proizvoda za uvoz koje možete razmatrati, neće sve biti prikladne za vašu kompaniju ili tržište na koje želite da prodrete.

Odvojite dobar deo vremna za istraživanje kako bi kasnije imali manje problema. Vremenom ćete moći da razvijete određeni trgovački instinkt i naviknete se na proces istraživanja pre nego što odlučite da uvezete proizvod.

Obično, vlasnici preduzeća biraju proizvod za prodaju u zavisnosti od toga šta misle da je profitabilno i na osnovu njihovih ličnih interesovanja. To su dva dobra aspekta koja treba uzeti u obzir, ali isto tako to ne bi trebalo da bude osnova vaših odluka o uvozu.

Ne treba se previše oslanjati na svoje stavove kada je u pitanju izbor proizvoda za uvoz jer ono što se vama dopada možda se drugima i ne dopadne. Pažljivo posmatrajte potražnju za proizvodima koje planirate da prodate u određenoj zemlji i odlučite koji će se proizvodi najverovatnije prodavati bolje od ostalih.

Sadržaj vodiča

  1. Zašto su niše važne?
  2. Kako pronaći prave proizvode za prodaju
    1. Izaberite tržište koje vam najviše odgovara
    2. Proučite lokalnu potražnju
    3. Budite onlajn čitajte/pridružite se forumima
    4. Pronađite izvoznika sa kojim ćete raditi
    5. Upoznajte se sa dokumentacijom i lokalnim standardima
    6. Kontaktirajte kancelarije za razvoj trgovine međunarodnih ambasada
  3. Najbolja mesta za pronalaženje ideja o proizvodima
  4. Sajmovi
  5. Sajtovi za onlajn trgovinu
    1. Alibaba.com
    2. Aliexpress.com
  6. Agent za nabavku u Kini
  7. Zaključak

Zašto su niše važne?

Jedna od najčešćih grešaka koju čine uvoznici je da započnu proces uvoza tako što odmah traže proizvode. Zašto je ovo pogrešno? Iako je traženje proizvoda jedan od najvažnijih koraka u procesu uvoza, uvek treba da se počne sa definisanjem vaše niše. Prvo bi trebalo da odredite nišu u koju želite da poslujete pre nego što započnete da tražite proizvode. Navodimo neke od razloga zašto je važno da izaberete nišu za svoje poslovanje:

  • Moći ćete odmah da postanete stručnjak ako se držite jedne, svoje niše koju poznajete.
  • Lako ćete identifikovati više mogućnosti za proizvode.
  • Imaćete jasno razumevanje ko su vaši klijenti i šta tačno traže.
  • Moći ćete brže prodati proizvode.
  • Pronalaženje proizvođača će vam isto tako biti lakše.

Kada se fokusirate na jednu nišu, bićete upućeniji i lakše ćete postati stručnjak u ovoj "svojoj" oblasti što znači da ćete moći da pronađete više poslovnih prilika za svoje proizvode.

Kako pronaći prave proizvode za prodaju

Ako želite da se vaši proizvodi prodaju, oni moraju imati konkurentsku prednost. Postoje dva osnovna načina da vaši proizvodi budu poželjniji na tržištu.

  • Prvo je da ponudite svoje proizvode po nižoj ceni od konkurencije.
  • Drugi je razlikovanje vašeg proizvoda od konkurentnih.

Šta ovo drugo znači? Svoje proizvode morate učiniti drugačijim od konkurencije – bilo makar samo šminkom ili stvarnim kvalitetom. Dobra vest je da to i nije tako teško kao što zvuči. Evo nekih od saveta kako to da učinite.

2.1. Izaberite tržište koje vam najviše odgovara

Počnite tako što ćete odlučiti u kojoj zemlji želite da trgujete. Svaka zemlja širom sveta ima različite potrebe. Ono što je dobro i ima prođu u jednoj zemlji ne mora da znači da će dobro proći u nekoj drugoj. Uzmite u obzir klimu, geografski položaj, kulturu i način života u regionu u kojem planirate da plasirate svoj proizvod. Uvek je dobra ideja da se upoznate sa drugim uvezenim proizvodima koji se tamo dobro prodaju. Pre nego što napravite svoj izbor, pogledajte mnoge statistike i novinske članke u ovoj oblasti i koristite to kao referencu.

2.2. Proučite lokalnu potražnju

Morate da upoznate robu i proizvode koji su najtraženiji u zemlji u kojoj želite da prodajete. Da biste prikupili što više podataka istražite tržište na internetu ali i raspitajte se u svojoj okolini. Ono što se vama čini kao dobra ideja, možda se drugima i ne svidi. Obavezno proučite najnovije trendove; međutim, imajte na umu da se potražnja za određenim proizvodom može smanjiti ili povećati iz godine u godinu.

roba iz kineImage by Markus Winkler from Pixabay

Ako primetite da je određeni artikal tražen već nekoliko godina, velika je verovatnoća da uvozom tog artikla takođe možete biti uspešni. Vrsta tržišta na koje želite da pristupite ili dosegnete svojim uvezenim proizvodom je još jedna stvar koju treba uzeti u obzir. Pogled na listu izvoznih artikala neke zemlje pomoći će vam da brzo vidite šta imaju i šta im nije potrebno. Uvoz nečega što se izvozi bio bi gubljenje vremena jer su velike šanse da će zemlja, ako može da izvozi neki proizvod, moći i da ga obezbedi dovoljno za lokalnu potražnju.

Primer: Zamislite samo da uvozite maline u Srbiju, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača malina. Direktan put u propast vašeg poslovanja.

2.3. Budite onlajn i čitajte/pridružite se forumima

Većina procesa oko izvoza i uvoza počinje i obavlja se na internetu. Na osnovu ovog, trebalo bi da razmislite o tome da budete aktivni na forumima i razgovarate sa izvoznicima iz celog sveta kako biste otkrili najbolje proizvode za uvoz. Na taj način ćete biti informisani kada su u pitanju trendovi i potencijalni proizvodi u koje možete ulagati, pridruživanjem određenim grupama za trgovanje na Facebook-u ili Redditu. Da biste razvili svoju uvozno-izvoznu kompaniju, bilo bi dobro da pronađete web stranice koje će vam slati redovne biltene sa svojim savetima. Biti aktivan na mreži takođe podrazumeva da imate web lokaciju visokog kvaliteta i da ostanete u kontaktu sa svojim starim i novim klijentima.

2.4. Pronađite izvoznika sa kojim ćete raditi

Ponekad ne bi trebalo da bude u potpunosti na vama da odlučite koji je najbolji artikal za uvoz u određenu zemlju. Možda ćete želeti da razgovarate o svojim izborima sa partnerom izvoznikom. Rad sa vašim izvoznikom kao delom tima povećaće vašu verovatnoću napretka i imati koristi za oba vaša preduzeća. Morate pronaći partnera za izvoz što je pre moguće ako ga još nemate. Vaš izvoznik može biti isti za različite uvoze u zavisnosti od vrste robe i proizvoda koje želite da prodate. Štaviše, ako uspete da zadržite istog izvoznika, možda ćete i profitirati od nekih popusta ako oboje imate dobar radni odnos. Ali gde tačno možete pronaći izvoznika od poverenja? Rešenje je i u onlajn zajednici. Svi izvoznici na raznim sajtovima i forumima traže uvoznike poput vas. Ovo je razlog više da budete aktivni na internetu i da ne zanemarite ovaj aspekt vašeg uvozno-izvoznog poslovanja. Ponekad ćete na zvaničnim sajtovima, poput sajtova raznih autoriteta, otkriti najveće i najbolje izvoznike. Da biste upoznali nove potencijalne partnere u vašoj oblasti poslovanja, možete prisustvovati raznim globalnim sajmovima ili konferencijama. Osim toga na mnogim od sajtova brojnih kineskih firmi postoji stranice gde oni sami traže distributeri za svoje proizvode.

Takve firme možete naći i na našem sajtu na stranici Sajtovi Kineskih firmi

2.5. Upoznajte se sa dokumentacijom i lokalnim standardima

Kao deo vašeg istraživanja proizvoda, morate se upoznati sa procedurama i papirologijom koja se podrazumeva u čitavom procesu. Osim što ste se informisali o razlici između legalnih i ilegalnih proizvoda, takođe morate biti svesni određenih standarda koje treba uzeti u obzir prilikom uvoza. Neki od ovih proizvoda mogu imati ograničenja u količini ili neki dodatni porez koji morate da platite da biste završili proces uvoza. Bolje je da sve to znate na vreme, a ne da budete iznenađeni kad roba stigne. Sve dok ne upoznate dovoljno dobro norme za proizvode koji želite da uvezete, ne bi trebali da započnete proces njihovog uvoza.

2.6. Kontaktirajte kancelarije za razvoj trgovine međunarodnih ambasada

Nije neophodno ali bilo bi dobro ako ste u mogućnosti, jer biti u kontaktu sa stranim ambasadama je uvek dobra ideja kada imate kompaniju koja se bavi uvozom i izvozom. Ali ako ste zainteresovani za pronalaženje jedinstvenih i novih proizvoda za uvoz, ostanite u kontaktu sa kancelarijama za razvoj trgovine i budite prvi koji će saznati najveće potencijale pre drugih vlasnika preduzeća. Ambasade vam mogu dostaviti spiskove dobavljača koji bi želeli da razviju posao sa vama i probiju se na novo tržište. Važno je napomenuti da ponekad potraga za najboljom robom za uvoz ne počinje potragom za proizvodima već potragom za izvoznicima, dobavljačima i potragom za najboljim ponudama.

posao sa kinomImage by Tumisu from Pixabay

Štaviše, ako/kada razvijete odlične veze u međunarodnim ambasadama, otkrićete da je mnogo jednostavnije razmatrati različite ponude. Možete čak i otkriti proizvode o kojima nikada ranije niste razmišljali. Potrudite se da ispoštujete što više zvaničnih pozivnica i kreirajte profesionalni portfolio kojim bi ste impresionirali svoje potencijalne klijente ili kupce. Zato nikada nemojte da protraćite neku potencijalnu buduću priliku, posebno ako dobijete veliku ponudu od proizvođača. Ako ste iskusan prodavac možete prodati skoro sve što želite po najboljoj ceni.

Najbolja mesta za pronalaženje ideja za proizvode

Pronalaženje ideja kao i proizvoda za prodaju jedan je od suštinskih koraka. Ali kako da znate koji proizvodi ili proizvođači su pravi za vas? Pokazaćemo vam različite načine da pronađete ideje za vaše poslovanje. Ovo su najbolja mesta ili web lokacije za početak: Uvereni smo da će vas bar jedan od ovih načina povezati sa pouzdanim proizvođačem dobrog kvaliteta.

Sajmovi

Pre postojanja interneta, osnovni način putem kog su proizvođači i dobavljači sklapali poznanstva i gradili poslovne odnose bili su sajmovi. Danas su sajmovi i dalje odličan način da se prodavci upoznaju sa proizvođačima, vide njihove proizvode i promovišu trajne poslovne odnose. Sajmovi su izložbe na kojima preduzeća i dobavljači prikazuju svoje proizvode i usluge u nastojanju da privuku nove klijente. Oni su odlično mesto za susret sa dobavljačima i lični uvid u njihove proizvode. Ovaj vid upoznavanja vam može uliti više poverenja nego slanje e-pošte nepoznatom stranom preduzeću. Na sajmu možete postavljati pitanja i tražiti od dobavljača da odgovore na njih dok ih gledate u oči. Lični razgovor sa izvoznikom o njihovim proizvodima daće vam jasnu predstavu o tome da li je to što nude poželjno prodavati na vaše ciljno tržište. Veća je verovatnoća da ćete upoznati lokalne dobavljače tako što ćete posetiti lokalne sajmove, što može biti korisno u smislu logistike i isporuke.

Međutim, širom sveta, postoje međunarodno poznati sajmovi koji se često održavaju, uključujući Kinu, koja je svetsko proizvodno središte.

Sajmovi u Kini

Kina je najveći proizvođač na svetu. Ako planirate putovanje u Kinu da biste se upoznali sa dobavljačima i lično videli proizvode, imate u izboru mnogo odličnih trgovinskih sajmova koje možete posetiti. Sve sajmove u Kini razvrstane prema kategorijama možete pronaći na stranici našeg sajta Sajmovi i smeštaj.

Najveći sajam u Kini je Canton fair koji se održava dva puta godišnje u proleće i na jesen. Pisali smo na blogu o ovom sajmu i često puta ga najavljivali. Od početka korona pandemije ovaj sajam ima i svoje online izdanje pa ga možete razgledati i putem interneta. Pored ovog izdvajamo i sajam robe u Yiwu kao i sajam uvoza i izvoza robe istočne Kine u Šangaju.

Ako se odlučite posetiti neki od sajmova i potrebna vam je pomoć pišite nam

Sajtovi za online trgovinu

Alibaba.com

Procenjuje se da Alibaba trenutno ima oko 279 miliona aktivnih kupaca i 8,5 miliona aktivnih dobavljača, shodno tome Alibaba je najveći svetski skup dobavljača na jednom mestu.

Između ostalog i naša Gabriel Grupa je na Alibabi.

Šta god da je vaša niša ili željeni proizvod, verovatno ćete ga pronaći ovde. Potražite svoj proizvod i fraze u polju za pretragu da biste locirali prodavce i robu. Alibaba vam omogućava da tražite najprodavanije proizvode, iskusne dobavljače, pregledate njihove reference, licence i trgovačke liste, vidite neke od njihovih glavnih klijenata kao i brojne druge podatke o prodavcu.

Aliexpress.com

Alibaba i Aliexpress.com su u istom vlasništvu Alibaba grupe, ali je Aliexpress dizajniran da služi drugom tržištu. Nećete otkriti toliko proizvođača na Aliexpress-u, ali prednost mu je to što ako počnete bizis sa ograničenim kapitalom, možete da poručite manje porudžbine, što ga u tom slučaju čini odličnim izborom.

Da biste otkrili proizvođače i odlične proizvode za prodaju, moraćete malo više da kopate po Aliexpress-u. Pored toga na youtube-u postoje brojni snimci koji prikazuju novotarije sa Aliexpressa ali i drugih kineskih sajtova. Ne želimo nijedan kanal da reklamiramo, potrebno je na youtube.com ukucate "aliexpress best selling products" i dobićete puno kanala koji predstavljaju razne novotarije i proizvode sa Aliexpressa.

Kada pronađete proizvod kontaktirajte prodavce i proverite da li oni mogu da proizvedu vaš proizvod za vas. Imajte na umu da to obično nisu proizvođači nego preprodavci.

Lepa stvar kod Aliexpress-a je to što pre nego što se odlučite za proizvod koji želite da preprodajete, možete kupiti po jedan komad od više proizvoda iz svoje niše kako bi ste se uverili u kvalitet.

Druga zgodna stvar je da imate saznanje sa kim poslujete u smislu kredibiliteta prodavca prema „ocenjivanju prodavca“.

Mnogo više o Alibabi i Aliexpress pročitajte na stranicama našeg sajta Alibaba grupa Nemojte se zadržavati samo na Alibabi. Kina je ogromna i ima još kvalitetnih sajtova.

Pokušajte i na Made-in-china.com, Globalsources.com ili nekom drugom platformom koja služi za povezivanje proizvođača i klijenata.

Agent za nabavku robe u Kini

Isto tako, kontaktom sa agentima za nabavku koji su u Kini takođe možete da dobijete ideju o proizvodu. Profesionalni agenti koji se bave nabavkom proizvoda, znaju šta je trenutno popularno, a šta je to što se redovno šalje. Mi smo na našem sajtu predstavili neke od proizvoda za koje smatramo da su zanimljivi i da bi nekome od vas podstakle ideju da postanete uvoznik i prodavac.

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj članak mogao pružiti dobru polaznu tačku za pronalaženje niše za izgradnju vašeg poslovanja.

Pronalaženje pravog proizvoda može potrajati i možete utrošiti ogromnu količinu vremena za ceo ovaj proces.

Ponekad se desi da nećete uspeti iz prve odnosno sa prvim proizvodom, ali nemojte se obeshrabriti. Put svile kao i posao uvoza i preprodaje postoji od kad je sveta i veka.

Sve u svemu znajte, osnova za uspešnu uvozno-izvoznu kompaniju je pronalaženje kvalitetnih niša i proizvoda. Nadamo se da smo vam pomogli i malo ohrabrili ukoliko imate želju i ideju da se oprobate u ovom poslu.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumica pišite nam, rado ćemo vam pomoći.