Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Devet godina nakon što je www.uvozizkine.com dao interviju za CRI(Kineski radio intenational za Srpsko govorno područije), gospodin Glušac je dao interviju za CRI Hrvatska. Prenosimo vam taj interviju u celosti.

*********

Interviju gosp. Glušca za  CRI Hrvatska

Jedan turistički dolazak u Narodnu Republiku Kinu bio je dovoljan za Josipa Glušca da se odluči živjeti i raditi u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, a pri tome je postao i vrlo uspješni poduzetnik. Sve se dogodilo prije 12 godina, u veljači 2009., kada je Josip s povratnom zrakoplovnom kartom i 1000 eura u džepu sletio u međunarodnu zračnu luku u Pekingu.

Sanya obala

Foto: VCG

"Mnogi ljudi u Hrvatskoj su pričali kako je Kina jeftina i kako se tu može sa malo novca živjeti prilično raskošno. No, nije bilo tako. Naime, noćenje bez doručka u hotelu srednje kategorije u Pekingu koštalo je 50 eura, što priznat ćete nije baš jeftino", priča Josip Glušac, te dodaje: "Ideja mi je bila putovati Kinom, ali sa 1000 eura na raspolaganju za tri mjeseca boravka u Kini, (tako mi je bila povratna karta iz Frankfurta), nije bilo baš lako izvedivo. U Peking sam stigao u veljači 2009. godine, bilo je hladno i padao je snijeg, pa sam pomislio kako ću se u Hrvatsku ipak vratiti dosta ranije od planiranog. Nakon dva dana smrzavanja u Pekingu, na televiziji sam vidio prilog o gradu Sanya na otoku Hainan u istoimenoj pokrajini. Tamo je u tom trenutku bilo pravo ljeto, temperatura je bila 28 stupnjeva Celzija. Odmah sam se slijedeći dan zaputio na aerodrom i zrakoplovom odletio u grad Sanya. Kada smo sletjeli, počeo je iskrcaj i kada sam prvi puta udahnuo tropski zrak, znao sam da je to to. Brzo sam pronašao hostel u kojem sam odsjeo nekoliko dana dok nisam pronašao nešto prikladniji smještaj za duži boravak u ovom predivnom gradu. Tri mjeseca proveo sam pokušavajući se družiti sa što više Kineza i naučiti o njihovom životu i kulturi. Tijekom dana, uglavnom sam boravio na plaži i kupao se u moru, igrao odbojku na pijesku, a navečer smo se družili uz roštilj na ulici i uživali u specijalitetima tog kraja. Tri mjeseca u gradu Sanya mi je proletilo u trenu i morao sam se vratiti kući, ali sam odmah znao da se želim prije vratiti, što sam učinio iste godine, no ovaj puta sam se nadao da ću ostati duže i pronaći nekakav posao", priča u jednom dahu Josip Glušac.

Inače, Josip Glušac gimnaziju je završio u Otočcu, a potom je otišao u Varaždin gdje je studirao na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) i stekao diplomu informatičara 2008. godine.

Po povratku u Kinu prvo je radio za jednog Amerikanca u marketingu gdje je upoznao i svoju sadašnju suprugu. Međutim, taj drugi dolazak u Kinu nije dugo potrajao.

Josip obitelj

"Zajedno sa suprugom u drugoj polovici 2010. godine vraćamo se u Republiku Hrvatsku u nadi da ćemo uspjet pokrenuti nekakav posao. Ta moja nastojanja pokazala su se nemogućim, pa se ipak 2011. godine vraćamo u Kinu i otvaramo prvu tvrtku "Guangzhou Gabriel Import & Export Co., LTD". Tvrtka se bavila izvozom i uvozom raznih roba i usluga iz Narodne Republike Kine. Radi proširenja poslovanja, vrlo brzo smo otvorili i tvrtku u Hong Kongu koju smo nazvali "Aoluola International Trade Limited", a naposljetku, 2019. godine smo otvorili tvrtku i u gradu Sanya pod imenom "Sanya Gabriel Import & Export Co., LTD" . Naime cijela provincija Hainan postaje Free trade port, te je bilo logično preseliti poslovanje iz Guangzhou u Sanya, gdje i živimo sve ove godine", priča Josip Glušac.

Ovaj mladi poduzetnik skrasio se sa svojom obitelji u gradu koji je zavolio prvog trenutka kada ga je ugledao.

Plaža na otoku Sanya

Foto: VCG

"Sanya je fantastični mali grad u kojem su mi se rodila djeca i koji smatram svojim novim domom. Putovao sam u razne dijelove Kine, ali Sanya mi je ipak najdraže mjesto. Onaj tko ovdje nije bio bit će mu dovoljno kada kažem kako ovaj gradi i otok zovu kineski Hawaii", kaže Josip.

Njegova tvrtka uspješno posluje već jedno desetljeće, a situaciju s pandemijom izazvanom koronavirusom gotovo da nije ni osjetio.

"U ovih deset godina koliko se bavim međunarodnom trgovinom, stekao sam ogromno iskustvo radeći s raznim ljudima iz cijelog svijeta. Moj moto je brzina, kvaliteta, jer ako što treba iz Narodne Republike Kine, a proizvodi se u Kini to ću ja sigurno pronaći za svoje klijente. Moj posao je izuzetno zanimljiv, jer se uvijek radi s novim proizvodima, o kojima se mora puno naučiti što razbija monotonost uredskog posla. Zanimljive su i inspekcije tvornica i provjera kvalitete roba koje činimo za naše klijente, te se tako upoznajemo i s proizvodnim putem raznih proizvoda i uređaja. Iako je 2020. godinu obilježila situacija s COVID-19, za mene nije bila pretjerano loša. Primjerice, u tom periodu promet mi je bio slabiji za tek desetak posto u odnosu na 2019. godinu. Inače, život za vrijeme pandemije izazvane koronavirusom na otoku Hainan je bio sasvim u redu. Naime, imali smo samo dva mjeseca striktnih mjera, kojih smo se svi disciplinirano pridržavali i riješili smo se virusa. U samo gradu Sanya zabilježeno je samo 55 slučajeva zaraze, a na cijelom otoku Hainan, na kojem živi devet milijuna stanovnika, bilo je manje od 200 slučajeva zaraženih osoba. Moram priznati da su Kinezi cijelu tu situaciju odlično odradili", naglašava Glušac.

Provincija Hainan

Foto: VCG

Josipova tvrtka uvozi iz mnogih zemalja pa tako i iz Republike Hrvatske.

"Već sedam godina se bavimo i uvozom hrvatskih vina, te imamo asortiman iz pet različitih vinarija s područja Hrvatske. Međutim moram reći da taj posao nije nimalo lak, te da bez nacionalne strategije i udruživanja vinara, neće se moći napraviti veći, značajniji uspjesi na kineskom tržištu. Do sada sam uvozio iz vinarija: Bodren iz Huma na Sutli, Jako-Stina iz Bola sa otoka Brača, Pahlinić s poluotoka Pelješca i Kalazić iz Zmajevca u Baranji (u blizini Osijeka). Ovi vinari su izuzetno korektni, odlično surađujemo, a vino im je za svaku preporuku. Istodobno, moram napomenuti da postoji još puno odličnih vinarija u Hrvatskoj, s kojima smo bili u kontaktu, ali do sada nismo uvozili", kaže Josip Glušac.

Josipa od Sanye do rodne Like dijele tisuće kilometara. Koliko često posjećuješ Hrvatsku i na koji način komuniciraš obitelj i prijatelje?

"U Hrvatsku ne idemo često. Posljednji puta sam bio 2019. godine. Međutim, često se čujem s obitelji i prijateljima, najčešće putem WeChat aplikacije ili nekih drugih aplikacija za komunikaciju", priča Josip.

Osim uspješnog vođenja tvrtke, Josip je u dalekoj Kini nastavio i s obrazovanje.

"Tako je. U međuvremenu sam ponovo studirao, te sam stekao diplomu bachelor ekonomije. Zatim sam nastavio obrazovanje na magistarskom studiju i prošle godine sam magistrirao na temu "Kako se lobira u NR Kini". Jednostavno moramo uvijek učiti i usavršavati se, kako bi bili što profesionalniji i uspješniji. Smjer magistarskog studija je bio međunarodno poslovanje čime se i zapravo bavim sve ove godine, što mi je uvelike pomoglo oko magisterija. Upravo na temu "Kako se lobira u NR Kini", pripremili smo članak ja i profesor dr. Boris Cizelj, koji je objavljen u Wall Street international magazine", zaključio je Josip Glušac.

Izvor: Croatian.cri.cn (Ivica Korman)

TAGOVI