Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Električna vozila i dopuna baterija u Kini


Kako je Kina rešila problem dopune električnih vozila
Ne može se zaustaviti razvoj tehnologija sa nultom emisijom štetnih gasova, naročito u Kini koja ima želju da postane prva država sa nultom emisijom štetnih gasova ne samo iz vozila nego uopšte.
Ovo je uslovljeno čuvenim planovima razvoja Kine pa zato i ne čudi veliki broj proizvođača raznih tipova vozila na struju ali i porast električnih auta na putevima Kine.
Međutim za uvođenje nove tehnologije neophodno je izgraditi i prateću infrastrukturu i usluge za dopunu baterija.

Još tokom 2019. godine zakonom je uređeno da u naredne 2 godine svi novoregistrovani ili zamenjeni taksiji u Pekingu moraju biti potpuno električna vozila.
Tragom ove vesti želimo da vam pokažemo kako se to u Kini radi, kako funkcionišu taksi vozila i kako im se pune baterije i kako izgledaju punjači za privatna vozila.

Pogledajte kako izgleda jedno prosečno mesto za dopunu baterija.
Na ovom konkretno mestu nalazi se 11 brzih punjača za 22 vozila koja se mogu puniti istovremeno.


U krugu od oko 1km od ovog mesta nalazi se još 2 mesta slične veličine za dopunu baterija električnih auta!

Osim ovih javnih mesta za punjenje skoro svaka zgrada ima svoje punjače, neka više, neka manje.

Cene punjenja variraju u zavisnosti u koje doba dana punite vozilo i gde ga punite i čije punjače koristite. U Josipovom slučaju najjeftinije je puniti noću kada vas 100% puna baterije košta oko 7-8$(za odprilike 450km vožnje). Međutim ni danju nije mnogo skuplje.

Razvoj električnih vozila kroz taksi udruženja

Kina je u projekat razvoja i uvođenja električnih auta u opštu upotrebu ušla preko taksi udruženja.
Grad po grad svaki je donosio zakone tako da novoregistrovani ili zamenjeni taksiji moraju biti potpuno električna vozila.
Danas smo došli dotle da će Hainan(provincija u kojoj živi gosp. Josip) biti prva provincija koja će zabraniti prodaju vozila na fosilna goriva do 2030. godine.
Dakle ne samo taksi vozila nego sva vozila moraju da zadovolje nultu emisiju štetnih gasova!

Rešenje koje danas uglavnom koriste taksi udruženja su stanice za zamenu baterija, čime se smanjuje zavisnost od visokonaponskih stanica za brzo punjenje.
Taksi udruženja uglavnom koriste istog proizvođača vozila koji ima svoju tehnologiju zamene baterije.

Ova tehnologija omogućavajući vozačima da zamene bateriju svog automobila u rekordnom roku, uz niske troškove a uz maksimalnu pogodnost.
Evo par razloga zašto mislimo da bi ova tehnologija mogla igrati veliku ulogu u budućnosti električnih vozila, naročito ako dođe do standardizacije tehnologija.

  • Vreme punjenja

  • Vreme promene je veoma brzo – ove stanice završavaju proces zamene baterije za oko jedan minut – savršeno za taksi vozila kojima zarada zavisi od vremena. Ako brzinu punjenja poredimo sa brzim punjenjem koje trenutno traje do 30 minuta za skoro 80% baterije shvatate prednost.

  • Drive-through - zamena bez izlaženja iz vozila

  • Ove stanice imaju prednji ulaz, zadnji izlaz, što znači da je vožnja kako u perionicama za auta. Popnete se na platformu autom i siđete sa platforme bez izlaženja iz vozila.

  • Jednostavno plaćanje

  • Kao i kod većine poslova i usluga u Kini, plaćanje je veoma pojednostavljeno. Vozač ne mora čak ni da vadi svoj telefon – tablice automobila se identifikuju pri ulasku, a odgovarajuće naknade se automatski naplaćuju sa računa vozača.

  • Cena

  • Ova usluga je veoma popularna u velikoj meri zahvaljujući svojoj ceni – prosečna zamena košta oko 55 juana (što znači oko 7 evra), da bi se u potpunosti napunio čitav automobil - zamenila baterije (oko 400km vožnje).

  • Pametnije upravljanje baterijom

  • Primarna upotreba ovih stanica je (kao što ste možda pretpostavili) zamena praznih baterija u automobilima sa potpuno napunjenim baterijama. Pored toga, stanice će takođe upravljati baterijama, punjenjem, prebacivanjem i uklanjanjem neispravnih kada je to potrebno, sve vreme pohranjujući ove informacije u Cloud gde se mogu koristiti za informisanje korisnika putem aplikacije.

  • Inteligentna aplikacija

  • U novoj industriji električnih vozila nijedna usluga nije potpuna bez svojih aplikacija. U ovom slučaju, aplikacija obaveštava korisnike ne samo o njihovoj udaljenosti do obližnjih stanica i o tome kako da do njih dođu, već io podacima u realnom vremenu o broju dostupnih baterija i procenjenom vremenu čekanja – najbliža stanica ne mora nužno biti najbolja opcija.

Pogledajte u našem videu kako izgleda zamena baterije na jednom taksi vozilu u Kini.


Kao što vidite na snimku, auto je zamenio bateriju i sad ima 100% punu bateriju za 93sec. što je brže nego klasično sipanje goriva od praznog do punog rezervoara na prosečnoj stanici.

Ako ste taksi udruženje i imate želju da pređete na novu tehnologiju, da vam vozila budu električna pišite nam.
Pomoći ćemo vam da nađete odgovarajuću stanicu za zamenu i punjenje baterija.
Ove stanice se mogu kombinovati i sa solarnim panelima pa bi vam ušteda bila još veća!

I to nije sve, danas se u Kini koriste i teretna električna vozila koja imaju isto ovakve brze zamene baterija.
Princip je malo drugačiji pošto se baterije teške 2-3t i vade kranom odozgo, ali je i dalje brzina zamene veoma velika, oko 5min.

TAGOVI