Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kako u svetu tako i kod nas postoje hiljade firmi koja uvoze iz Kine i ostvaruju velike i održive profite. U teoriji to izgleda lako i isplativo. Izaberite proizvod, kupite ga jeftino u Kini, donesete ga na vaše lokalno tržište, usavršite svoj marketing i brendiranje a novac vam samo kaplje ili još bolje curi!

Ali kao što znaju mnogi od vas koji su to pokušali, lakše je reći nego učiniti.

Pored izazova koji vam nameću marketing i brendiranje - što nije lak zadatak - uvoznici moraju da prevaziđu bezbroj izazova. U daljem tekstu sledi vodič koji detaljno objašnjava kako uspešno uvoziti iz Kine.

Prikazane informacije su rezime onoga što smo naučili pomažući stotinama uvoznika tokom godina da unaprede svoje poslovanje. Za to vreme ne samo da smo usavršili sopstvene metode za pronalaženje, kontrolu i slanje robe iz Kine, već smo imali uvid u ono što funkcioniše a šta ne, iz perspektive naših klijenta.

Sadržaj vodiča za Uvoz iz Kine

pošto je tema veoma obimna podelili smo je na više zasebnih stranica a sve se nalaze u glavnom meniju kupovina.

Sadržaj ove stranice:

Prateći korake opisane u nastavku teksta, steći ćete osnove o uvozu iz Kine. Saznaćete kako da:

 1.  Izaberite pravi proizvod oko kojeg možete graditi prilagodljivo poslovanje.
 2.  Definišite i napravite detalje sa specifikacijama proizvoda tako da dobavljači razumeju vaše zahteve u vezi sa proizvodom.
 3.  Izvršite izvor kvalifikovanih proizvođača sa jasnom cenom i prednošću u kvalitetu.
 4.  Pošaljite kvalitetan RFQ (Request for a quote - zahtev za ponudu) koji dobija visoku stopu odgovora od dobavljača.
 5.  Izdvojite dobavljače koji uđu u uži izbor da biste suzili najbolje opcije u pogledu cene, kvaliteta, vremena isporuke, veličine fabrike i spremnosti na saradnju.
 6.  Pregovarate o povoljnoj ceni i uslovima ugovora.
 7.  Kreirajte rokove izrade i narudžbenice kako biste osigurali da obe se strane razumeju pravila poslovanja.
 8.  Minimizirate nedostatke na proizvodu uzimanjem uzoraka i strogom kontrolom kontrole kvaliteta.
 9.  Pošaljete svoj proizvod iz Kine na vaše odredište.

1. Zašto uvoz iz Kine?

Zašto uvoziti iz Kine kada je sigurno lakše kupovati proizvode od lokalnih dobavljača i distributera? Evo tri razloga zašto je Kina i dalje najbolja opcija za većinu proizvoda.

Cena

Čak i kada se uzimaju u obzir troškovi isporuke, kontrole kvaliteta i uvoznih carina, ušteda prilikom kupovine od kineskog proizvođača iznosi od 30% do 150% (za većinu proizvoda) - podaci su pre povećanja troškova transporta dec, 2020. u poređenju sa proizvodnjom van Kine ili kupovinom od vašeg lokalnog distributera.

Fleksibilnost

Kineske fabrike su generalno kooperativnije, postavljaju niže zahteve za minimalnu porudžbinu, imaju veću stručnost u vezi sa alatima i kalupima i mogu a i volljni su da proizvode kako u velikim tako i malim količinama.

Kineska konkurentska prednost

Kineski troškovi radne snage skuplji su od zemalja sa niskim i srednjim prihodima u jugoistočnoj Aziji, ali druge kineske prednosti (razvijena infrastruktura, uspostavljeni lanci snabdevanja komponentama i sirovinama, kvalifikovana radna snaga) to nadoknađuju.

Applov CEO Tim Cook to najbolje objašnjava:

„Postoji zabuna oko Kine. Popularna koncepcija je da kompanije dolaze u Kinu zbog niskih troškova radne snage. Nisam siguran u koji deo Kine odlaze, ali istina je da je Kina pre mnogo godina prestala da bude zemlja sa niskim troškovima rada. I to nije razlog za dolazak u Kinu sa stanovišta ponude. Razlog je zbog veštine i količine veštine na jednom mestu i vrste veštine.“

2. Izaberite pravi proizvod za uvoz iz Kine

Dobar izbor proizvoda svakako je važan za uspeh prilikom uvoza iz Kine, ali je manje bitan nego što zamišljate. Naravno, trebali bi ste uzeti u obzir svoj budžet i ukupne tržišne uslove za odabrani proizvod. Ali osim toga, možete ući na bilo koje tržište i uspeti ako imate pravu strategiju i dovoljno kapitala za ulaganje. Izdvajamo 10 ključnih principa za izbor proizvoda koje smo spoznali pomažući stotinama preduzeća da uvoze proizvode iz Kine.

Preduzeća koja su uspela sledila su mnoga od dole navedenih principa:

Princip br. 1: Najbolje što možete učiniti je izgraditi brend oko proizvoda

Ljudi se povezuju sa brendovima. Oni se ne povezuju sa robnim proizvodima koji se samo nadmeću po ceni. Izgrađujući brend u svoj posao ugrađujete dugovečnost.

Princip br. 2: Izbegavajte nove i popularne proizvode

Modni / hiper proizvodi imaju kratak životni ciklus što otežava izgradnju brenda oko proizvoda. Novina bledi. Kao što je gore pomenuto, usredsredite se na izgradnju brenda koji možete da prilagodite i koji donosi održive profitne marže. Još jedna napomena koju treba napomenuti prilikom uvoza iz Kine je da su pomodni proizvodi po prirodi novi na tržištu i da problemi sa kvalitetom obično nisu u potpunosti rešeni. Na primer, hoverboards(haverbord) su u trendu opadanja zbog opasnih baterija.

Princip br. 3: Imajte najmanje jednu jedinstvenu prodajnu tačku

Potrebna vam je tačka razlike (POD) da bi se vaš proizvod uvezen iz Kine bolje prodavao, ali ta razlika ne mora biti velika. To može biti jednostavno kao logotip koji odvaja vaš brend od gomile drugih sličnih, jedinstvena šema boja, bolje marketinške fotografije ili fantastično iskustvo otpakivanja kojih je pun youtube. Jednostavno, za početak se fokusirajte na jedan ili dva POD-a. Kako rastete, možete početi sa planiranjem i primenom dodatnih poboljšanja koja će vaš proizvod/brend odvojiti od konkurencije.

Princip br. 4: Ne prodajte proizvode koje mrzite

Da li vas zanima proizvod? Ne treba da budete strastveni prema proizvodu da bi bio uspešan. Ali na primer, ako mrzite jogu, verovatno je da nećete biti sposobni da prodajete i opremu za jogu.

Princip br. 5: Izbegavajte „stručnjake“ koji tvrde oko deset puta veće profitne marže

Prosečna marža neto profita za preduzeća iz elektronske trgovine koja uvoze iz Kine je oko 20-30%. Ne obraćajte pažnju na „stručnjake“ koji tvrde da biste trebali imati deset puta veću maržu od nabavne cene u fabrici. Na taj način možete propustiti neke sjajne ideje za prodaju.

Princip br. 6: Cena po kliku (CPC) i mesečni obim pretrage su važni prilikom istraživanja proizvoda

Fokusirajte se manje na trenutne profitne marže, a više na cenu po kliku (CPC) za marketing ključnih reči za proizvode. Ključne reči visoke vrednosti i visoke konverzije koštaju više. U idealnom slučaju, proizvod koji odaberete imaće relativno nisku cenu po kliku na Google-u u poređenju sa idejama za druge proizvode i veliki mesečni obim pretrage.

Princip br. 7: Imajte na umu da su glomazni proizvodi skupi za skladištenje i isporuku

Uzmite u obzir troškove skladištenja i isporuke. Ako na primer razmatrate nameštaj, morate da uzmete u obzir troškove skladištenja proizvoda i isporuke kupcu. Ne slažemo se sa uobičajenim savetom da ne smete da uvozite nijedan proizvod veći od kutije za cipele. Sve zavisi od vaših kapaciteta, a ako imate skladišni prostor i kapital koji ćete uložiti u posao, onda bi glomazni proizvodi mogli biti vaša najbolja opcija!

Princip br. 8: Izbegavajte proizvode koji se prodaju na malo ispod 15$

U ranim fazama izbegavajte jeftine proizvode koji se prodaju na malo ispod 15$. Postoji nekoliko razloga za to.

Prvo, lakše je pogrešiti s predviđanjem marže i neto dobiti prilikom izračunavanja vaših troškova u zemlji (ukupnih troškova) za proizvode koji se prodaju na malo ispod 15$. Drugo, troškovi prikazivanja oglasa sa plaćanjem po kliku na Google-u (što ćete morati da uradite ako poslujete kao e-trgovina) Za jeftin proizvod, PPC oglasi čine značajan procenat vaših ukupnih troškova, što nije idealno!

Princip br. 9: Obratite pažnju na sigurnost proizvoda

Izbegavajte uvoz proizvoda koji nisu bezbedni. Povlačenje proizvoda i odgovornost za proizvod mogu vam pokvariti poslovanje. Kao što je gore pomenuto, preko 5 000 000 hoverboarda opozvano je širom SAD-a zbog opasnih baterija, koje su uništile mnoge uvoznike.

Princip br. 10: Ne dozvolite da savršeno stane na put onom što je dobro

Mnoga preduzeća što bi se reklo zagrizu više nego što mogu da sažvaću u ranim fazama poslovanja i na kraju ne stignu nigde. Potrebna vam je ideja vodilja za poboljšanja dizajna, prilagođavanja i dodavanje karakteristika proizvoda, ali ne morate sve ovo odarditi prilikom prve narudžbine. Takođe bih vam predložili da se za početak pridržavate jednog ili dva proizvoda i učinite ih da budu kvalitetni i dobri! Možete razvijati svoje proizvodne linije kako vaše poslovanje raste. Ne pokušavajte i ne radite sve odjednom.

3. Izbor proizvoda i pronalaženje pravog dobavljača u Kini

Korak 1. Napravite specifikacije proizvoda

Pre nego što započnete sa nabavku proizvoda, morate da odredite specifikacije proizvoda.

Upuštanje iz prve u nabavku bez definisanja specifikacija proizvoda najveća je greška amaterskih uvoznika i uzrokuje niz vrsta problema. Vaša lista specifikacija treba da sadrži najmanje:

 • Opis proizvoda
 • Specifični materijali za proizvod
 • Dimenzije proizvoda
 • Paleta (boje proizvoda)
 • Zahtevi za testiranje za vaše tržište (ECE itd.)
 • Specifikacije i zahtevi etikete
 • Specifikacije ambalaže

Zašto treba da definišete specifikacije proizvoda?

Ako ne znate specifikacije proizvoda, zahteve za pakovanje i etiketiranje, zahteve usklađenosti kako biste prodali u svojoj zemlji, zajedno sa zahtevima kvaliteta za vaše tržište, onda je vrlo teško utvrditi koji je proizvođač pravi za vas, i čitav vaš posao postaje izuzetno kompleksan za uvoz iz Kine. Odluka o nabavci i kupovini iz Kine isključivo na proceni fabrike i njenog prodavaca recept je za katastrofu. Imajte na umu da kad god verifikujete dobavljače i analizirate ponude, morate upoređivati veoma slične ponude u smislu specifikacija. Male razlike u materijalima, vrsti boje, dimenzijama i pakovanju mogu imati ogroman uticaj na cenu.

Kako sortirati specifikacije proizvoda?

Istražite svoj proizvod na internetu. Shvatite koja će biti vaša POD(point of difference) svoju ciljnu prodajnu tačku koja će izdvajati vaš proizvod iz gomile drugih sličnih kao i osnovni kvalitet proizvoda. Kupite i upoznajte se sa proizvodima konkurenata koji se prodaju po ciljanoj ceni, a zatim rastavite njihov proizvod kako biste znali koje komponente i sirovine koriste.

Primer: ako želite da prodajete torbe za kamere, idite na internet i kupite torbe za kamere po vašoj ciljanoj ceni na vašem ciljanom prodajnom mestu. Obavezno kupujte torbe koje dobijaju recenzije sa 5 zvezdica. Ono što ćete primetiti prilikom uvoza iz Kine je da specifikacije mogu biti vrlo opsežne za svaki proizvod: skupe torbe za fotoaparate će, na primer, koristiti ykk patentne zatvarače/kopče(najveći svetski proizvođač rajsferšlusa, YKK Group), 600 denier Helik sa izdržljivim vodoodbojnim premazom, remenje zaštitnog pojasa, vodootporno dno cerade ploča itd. U jeftinim torbama za kamere koristiće se kineski patentni zatvarač bez imena i jeftinije tkanine za unutrašnju i spoljnu površinu torbi.

Naučite od onoga što nude lideri u datoj industriji, konkurentska preduzeća i vodeći prodavci u vašoj kategoriji proizvoda u pogledu specifikacija, komponenti, sertifikata proizvoda (CE, RoHS, FCC, GS, itd.), kao i standarde za pakovanje i označavanje. Pročitajte recenzije na internetu i pogledajte da li postoje problemi sa postojećim proizvodima koje možete ispraviti tako da nudite kvalitetniji proizvod. Ne zaboravite na usaglašenost proizvoda i zahteve za označavanje.  Mnogo je posla oko definisanja specifikacija, ali to je presudan prvi korak prilikom kupovine od kineskog dobavljača.

Korak 2. Pronalaženje pravog dobavljača

Postoje dva načina kako da dođete do proizvoda i dobavljača.

 • Prvi je samostalna pretraga i pronalaženje dobavljača.
 • Drugi je uz pomoć kompanije za nabavku(agenta).

Uvoz iz Kine direktno od kineskih dobavljača.

Tri glavne platforme za nabavku proizvoda u Kini su Alibaba, Global Sources i Made in China. Takođe možete isprobati AliExress. Međutim, ova lokacija je najprikladnija za one koji uvoze u manjim količinama. Iako Alibaba i Made in China imaju hiljade dobavljača za svaki proizvod, mnogi od najboljih dobavljača u pogledu cene, kvaliteta, izvoznog iskustva i rokova isporuke ne oglašavaju svoje poslovanje na ovim platformama.

Sajmovi u Kini

Veliki procenat najboljih dobavljača koje smo pronašli za naše klijente koji uvoze iz Kine pronađen je na industrijskim sajmovima održanim u kontinentalnoj Kini. Najbolji dobavljači vole sajmove jer oni privlače ozbiljne uvoznike koji kupuju u večoj količini i razumeju međunarodnu trgovinu. Najpopularniji i najveći kineski sajam svakako je Kantonski sajam koji se svake godine održava u gradu Guanzghou. Međutim ako se na primer, bavite nameštajem, možete da posetite The China International Furniture Expo u septembru u Šangaju. Osim toga mi dobavljače pronalazimo i na Baidu-u (kineski Google).

Popis svih sajmove iz svih oblasti možete pronaći na stranici Sajmovi i smeštaj

Alibaba: Kako pronaći najboljeg dobavljača za uvoz iz Kine?

Kao i sve platforme za pretragu, i Alibaba se oslanja na kombinacije ključnih reči za prikazivanje rezultata pretrage. Prilikom pretrage proizvoda predlažemo da isprobate više varijacija ključnih reči. Uzmimo na primer merač otkucaja srca na traci grudnog koša. Potencijalne kombinacije ključnih reči morate kucati na engleskom jeziku: chest strap heart rate monitor, heart rate monitor belt, chest strap fitness tracker.

Saveti u vezi dobavljača sa Alibabe:

Savet br. 1 - Koliko godina posluje dobavljač? Za proizvode za koje je potreban visok nivo stručnosti, kao što su monitori za srce verovatno ćete želeti dobavljača koji ima najmanje 3 godine iskustva.
Savet br. 2 - Razumevanje zahteva sa specifikacijama proizvoda i svih sertifikata o usklađenosti koji su vam potrebni za vaše prodajno tržište. Ovo će vam pomoći da suzite listu odgovarajućih dobavljača.
Savet br. 3 - Uverite se da nisu trgovačko preduzeće. Postoje dva načina da to proverite. Prvo kliknite na karticu profila kompanije na Alibabi. U koloni sa osnovnim informacijama preduzeća biće navedeno da su ili trgovinsko preduzeće ili kao proizvođač. Imajte na umu da će neke trgovačke kompanije falsifikovati ove informacije i pogrešno ih navesti kao da su proizvođači. Drugi način verifikacije je da pogledate veb lokaciju fabrike i vidite koje proizvode prodaju. Trgovinske kompanije prodaju mnogo robe u različitim kategorijama proizvoda. Fabrike će se specijalizovati i prodavati usku lepezu proizvoda.
Savet br. 4 - Proverite nivo transakcija
Savet br. 5 - Obratite pažnju na fabričku lokaciju. Na primer, ne želite da kupujete elektroniku od dobavljača iz Yivu-a.
Savet br. 6 - Koristite funkciju pretraživanja slika na Alibabi da biste pronašli proizvode i dizajne koji se teško mogu pronaći.
Savet br. 7 - Koristite filtere za procene dobavljača i kao i filtere Alibabe (Gold supplier) da biste suzili listu ako je predugačka.
Savet br. 8 - Ne zaboravite druge platforme prilikom nabavke. Madeinchina.com i Google mogu otkriti fabrike koje nisu na Alibabi.
Savet br. 9 - Sajmovi su često mesto gde ćete pronaći ono što vam treba. Mnogi od dobavljača neće se oglašavati na Alibabi jer je smatraju kao gubljenja vremena i novca.

Koristite agenta za uvoz iz Kine

Korišćenje profesionalnih usluga agenta daleko je najsigurniji način za uvoz iz Kine. Dobra kompanija za nabavku može pronaći proizvođače koje vi i vaši konkurenti ne možete. Ako su sa sedištem u Kini, prednost im je što pretražuju na kineskom, koriste lokalne veze i koriste postojeću bazu podataka dobavljača. Mi u Gabriel grupi pronalazimo mnoge od naših najboljih dobavljača putem sajmova i ostalih veza. Isto tako fabrike takođe pronalazimo na stari način. Putujemo u područja u kojima se proizvod pravi kako bi našli proizvođača koji nije na spisku na Alibabi i drugim platformama. To je moguće jer su gradovi u Kini skloni specijalizaciji za proizvodnju uskog tipa proizvoda. Dodatno sužavamo potencijalne proizvođače gledajući specifičnu stručnost potrebnu za proizvodnju proizvoda i sirovine koje se koriste u proizvodnji. Obično postoje jedno ili dva mesta na kojima će biti smešteni svi najbolji proizvođači proizvoda za našeg klijenta. Jednom kada pronađemo to mesto, otići ćemo tamo i posetiti dobavljače koje smo već pronašli. Zatim ćemo se po gradu  raspitati koje fabrike proizvode isključivo za domaće tržište a koje su najbolje izvozne fabrike za ovaj proizvod u tom gradu. Kvalitet istog proizvoda može bitno da varira. 

Korak 3. Pitajte kineske dobavljače za ponude

Pravilno formulisanje vašeg prvog emaila fabrici i početnog zahteva (zahtev za ponudu) je presudno. U velikoj meri povećava stopu odgovora fabrika i pojednostaviće vam postupak kasnije selekcije i procene dobavljača.

Vaš prvi email treba da dokaže da ste profesionalac, da znate o čemu pričate i da ste potencijalni dugoročni kupac fabrike.

 • Vaš email treba da bude kratak i jasan sa pozivima na akciju
 • U vašem pismu treba da koristi tačne termine za komponente, sirovine i zahteve za ispitivanja i testiranja proizvoda
 • Vaš zahtev kao prilog treba da sadrži jednostavnu specifikaciju proizvoda 

Korak 4. Stvaranje liste potencijalnih dobavljača

Mi obično započninjemo sa selekcijom od 10-15 pogodnih dobavljača. Zatim sužavamo tu listu na najboljih 3-5 dobavljača na osnovu cene, kvaliteta uzorka, vremena isporuke, veličine fabrike i brzinom i načinom komunikacije. Predlažem da vašu pažnju usredsredite na najboljih 3-5 dobavljača, jer više od toga otežava i poskupljuje prikupljanje uzoraka i pregled fabrika.

Korak 5. Kako verifikovati kineske dobavljače?

Pre nego što odaberete koja će fabrika proizvoditi robu koju ćete uvoziti iz Kine, presudno je izvršiti proveru kvaliteta najboljih dobavljača. Kada proveravate da li je dobavljač pravi za vas, uzmite u obzir sledeća pitanja:

Pitanje # 1 - Da li fabrika može da proizvede moj proizvod?

Da li imaju iskustva u ovoj oblasti proizvoda? Kineske fabrike uglavnom kažu "da" za većinu stvari. Dakle, kada pitate kinesku fabriku da li mogu da proizvedu proizvod prema vašim zahtevima, retko ćete dobiti odgovor ne! Ako sumnjate, zatražite dokaze koji potkrepljuju sve tvrdnje fabrike

Pitanje br. 2 - Utvrdite da li su trgovačka kompanija ili proizvođač?

Trgovinske kompanije je lako uočiti. Ako prodaju mnogo robe u različitim kategorijama proizvoda, verovatno su trgovinska kompanija.

Pitanje br. 3 - Možete li efikasno komunicirati sa proizvođačem?

Ako je fabrika loša u komunikaciji, verovatno ne želite da imate posla sa njima. Zamislite kada s narudžbom nešto pođe po zlu i čekate objašnjenje nedeljama!

Pitanje br. 4 - Gde se nalazi fabrika?

Kako će ovo uticati na vremenska ograničenja i troškove proizvoda? Kina je ogromna zemlja. Ako, na primer, kupujete nameštaj iz Chongqing-a, treba da uzmete u obzir dodatno vreme i troškove potrebne za isporuku proizvoda do najbliže luke. Takođe gledajte da kupujete svoj proizvod iz pravih regiona. Ako kupujete elektroniku, fabrika bi u skoro svakom slučaju trebala biti blizu Šenžena. 

Pitanje br. 5 - Koliko je velika fabrika?

Da li mogu da zadovolje mojim količinama? Da li ima drugih većih i prečih kupaca koje moram da čekam ako poručim robu? Nema smisla raditi sa fabrikom koja ne može da zadovolji vaše količine. Na kraju će proizvodnju preusmeriti u drugu fabriku (često lošiju fabriku). Isto tako, ako kupujete u malim količinama, ne pokušavajte da kupujete u ogromnoj kineskoj fabrici jer im nećete biti važan kupac. Očekujte da vaša porudžbina bude gurnuta na kraj reda čekanja kada dođe velika narudžba i veliki kupac.

Pitanje br. 6 - Da li fabrika ima odgovarajuće sertifikate za moj proizvod?

Osim ako ne želite da platite da se test izvrši na vašem proizvodu, uvek radite u fabrici koja ima potrebne sertifikate za test. Ovde morate zaista da pazite jer mnoge fabrike će lažirati ove dokumente.

Pitanje br. 7 - Na koja tržišta fabrika prodaje svoje proizvode?

Fabrike koje proizvode proizvode za domaće tržište i tržišta Bliskog Istoka i Afrike imaju tendenciju da proizvode niže nivoe kvaliteta.

Pitanje br. 8 - Da li su oni postoje kao legalna fabrika? Da li imaju izvoznu dozvolu?

Trebalo bi da izbegavate dobavljače koji nemaju izvoznu dozvolu.

Pitanje br. 9 - Da li je fabrika zainteresovana za moje prozvode?

Ako ih vaše poslovanje ne zanima, precrtajte ih sa liste. Jednostavno.

Pitanje br. 10 - Da li su njihove cene konkurentne?

Ako njihova cena nije ni blizu vašeg target cene, precrtajte ih sa liste osim ako ne možete da se kroz pregovore izborite do vama prihvatljive cene.

Pitanje br. 11 - Koje vreme je fabrici potrebno za masovnu proizvodnju?

Često postoje velike razlike u rokovima proizvodnje između proizvođača. Ako su za vaše poslovanje važna brza vremena isporuke, onda to uzmite u obzir u odlukama o nabavci proizvoda.

Detaljnije o koracima 3, 4 i 5 možete pročitati na stranici mreža poverenja.

Korak 6: Posetite najbolja 3 dobavljača

Ako ste u mogućnosti najbolji način da se proveri da li je dobavljač pogodan za uvoz iz Kine je poseta njihovoj fabrici. Posetom fabrici možete uočiti opremu, kapacitet fabrike, kvalitet radnika u fabrici, prostoriju za uzorke i interne sisteme kontrole kvalitet. Takođe vam omogućava da direktno pregovarate o cenama sa šefom fabrike. Za velika preduzeća koja žele da uvoze iz Kine, ovaj korak je presudan i ne bi ga trebalo preskočiti! Ako ne možete sebi priuštiti vreme za putovanje u Kinu, trebalo bi da organizujete da nezavisna strana(agent kao što smo mi) pregleda vašu listu potencijalnih dobavljača.

Korak 7: Zatražite uzorak pre nego što uvezete iz Kine

Predlažemo vam da pre uvoza iz Kine, organizujete slanje uzorke bar dva najbolja dobavljača sa vašeg užeg spiska. Budite pažljivi kada proveravate uzorke dobavljača. Većina ljudi ne vodi dovoljno računa o postupku provere uzoraka. Obratite pažnju na izgled, osećaj, dimenzije, funkciju, performanse i pakovanje proizvoda. Takođe predlažemo da više osoba pregleda uzorke u slučaju da ste propustili poneki detalj. Ako vaš proizvod zahteva pakovanje koje će se slati putem pošte, zatražite da se uzorak koji vam se šalje pošalje sa odgovarajućom ambalažom koja će se kasnije koristiti u vašoj narudžbini. Zatim treba da izvršite testove na ispuštanju proizvoda kako biste bili sigurni da je ambalaža dovoljno čvrsta da se može transportovati do vaših kupaca. Droptestovi su odličan način za prodavce e-trgovine koji uvoze iz Kine da simuliraju slanje paketa i identifikuju buduće potencijalne probleme. Ako fabrika ne može da udovolji vašim zahtevima, i ako vi niste spremni da napravite kompromis u vezi sa svojim zahtevima, ta fabrika verovatno nije pogodna za saradnju.

Male smernice

Uobičajeno je da se uzorci prepravljaju i prerađuju da bi se postigao željeni ishod proizvoda. Ne otpisujte fabriku prebrzo ako prvi uzorak nije savršen. Ako razvijate novi proizvod, pravljenje kalupa i uzorka često je skupo i možda bi bilo nepraktično tražiti uzorke od dva ili više dobavljača. Umesto toga, fokusirajte se na najboljeg dobavljača i dogovorite izradu uzorak sa njima.

4. Najbolji načini za uvoz iz Kine

Pri uvozu iz Kine postoje dva glavna načina.

 • Koristeći profesionalnu kompaniju za nabavku gde čitav tim iskusnog osoblja „na terenu“ može da komunicira i pregovara licem u lice sa dobavljačima, nadgleda svaku fazu uvoza i vrši provere kontrole kvaliteta.
 • Uvozite direktno od dobavljača, obično koristeći veb stranice poput Alibabe za razgovor sa fabrikama i uglavnom sve putem internet komunikacije.

Svaki od ovih načina uvoza iz Kine ima svoje prednosti i mane.

Kao profesionalna kompanija, Gabriel Grupa naglasak stavlja na jasan, definisan proces od početka do kraja uz iskusno osoblje koje će se baviti bilo kojim zahtevom za nabavkom.

 

Uvoz sa profesionalnom kompanijom za nabavku

Agenti za snabdevanje u Kini mogu da razgovaraju na kineskom sa potencijalnim dobavljačima, što znači lakšu komunikaciju i pregovore.
Kako je kineski agent za nabavku obično sa sedištem u Kini, oni mogu prisustvovati svim sajmovima i imati pristup veb lokacijama za pronalaženje na maternjem jeziku.
Ovde postoji jasno definisan proces rada koji zajedno sa timom iskusnog osoblja osigurava kvalitetno snabdevanje svakog uvoznika.
Tim sledi jasno definisani postupak, tako da su svi koraci pravilno urađeni po pravilnom redosledu, smanjujući rizik uvoznika.
Od revizije fabrike do proizvodnje uzoraka, profesionalna kompanija za nabavku ima „Tim za kvalitet“ koji procenjuje fabrike i proizvode.
U okviru procesa uvoza, osoblje mora da pribavi minimalni broj ponuda od potencijalnih dobavljača i da pruži izveštaj o nabavci koji će pokazati zašto su izabrani dobavljači koji su ušli u uži izbor.
Te dobavljače treba pronaći iz različitih izvora, uključujući postojeću bazu podataka pouzdanih dobavljača.
Zbog obima proizvođača sa kojima smo sarađivali, mnoge revizije su već urađene, tako da s'te strane moguće da nemate dodatnih troškova.
Tim za kvalitet prati zadati postupak prijavljivanja uzoraka tako što će proveriti sam proizvod, sklop proizvoda, uputstvo za upotrebu i pakovanje.
Pored internog tima za kvalitet, trebalo bi da postoji i profesionalni tim za kontrolu kvaliteta sa punim radnim vremenom, koji bi bio dostupan za obavljanje kontrola kvaliteta u svim fazama proizvodnje.
Tako da je dozvoljeno da se uvozniku isporučuju samo prihvatljivi nivoi kvaliteta robe.
Agenti ako je imaju mogu da izvoze prema sopstvenoj licenci(mi imamo licence za gotove sve vrste proizvoda), što znači da mogu da pregovaraju i kupuju u kineskoj lokalnoj valuti (RMB), tako da proizvođači ne moraju da uzimaju u obzir dodatne troškove usled oscilacije kursa, što često dovodi do poremećaja cene.

Uvoz iz Kine bez pomoći agenta

Uvoz iz Kine bez agenta, ako se dobro obavi, može biti povoljan način poslovanja.
Poručivanje proizvoda na Alibabi, gde ova platforma pruža uvid u niz dobavljača na jednom mestu, može biti brzo i efikasno.
Razgovori su obično brzi i odgovore kompanija možete dobiti istog dana.
Međutim, Alibaba je ogromna.
Postoje hiljade i hiljade dobavljača koje možete pronaći a da svi prodaju slične (ako ne i iste) proizvode sa različitim cenama, i kako onda možete znati koji su najbolji?
Ponekad uvoznici imaju sreće i pronađu odličnog dobavljača za svoj proizvod.
Međutim može se desiti i sledeće. Na primer, tražite uvoz sportske odeće i naći ćete dobavljača koji može da proizvede 5000 trenerki.
Kada porudžbina stigne, čini se da je sve u redu i vi poručujete drugu narudžbinu od istog prodavca.
Ovaj put, pošto su stvari išle dobro i lako, želite da udvostručite porudžbinu.
Međutim kada vam stigne 10 000 sportskih trenerki, vi uviđate da one izgledaju potpuno drugačije nego prvi put, šavovi se razmiču od šavova i boja odeće se ne podudara sa prethodnim porudžbinom.
Vi tada imate 10.000 trenerki koje se ne mogu prodati.

Zašto se ovo događa? Kada se biraju dobavljači na Alibabi, oni mogu biti fabrika, trgovinska kompanija ili oboje.
Često su ove kompanije trgovačko preduzeće(kojih ima mnogo više na Alibabi nego stvarnih proizvođača), pa će proizvodnju prepustiti drugim dobavljačima; otuda i razlika u proizvodima svaki put kada se izvrši narudžba.


Kao uvoznik iz Kine, možda nemate iskustva sa Kinom i nailazite na kulturne i jezičke barijere.
Nemogućnost detaljnog razgovora sa kineskim proizvođačima i detaljnog razgovora o bilo kakvim izazovima može dovesti uvoznika u rizik da dobije robu niskog kvaliteta.

5. Pregovaranje o ceni i ugovoru

Kineske fabrike VRLO su lukave u pregovorima. Ako se ne pripremite dobro, očekujte da ćete morati da platite dodatne troškove za svoj proizvod. Da biste postigli najbolje rezultate pregovorima sa kineskim dobavljačima, sledite sledećih 8 koraka:

Korak 1 Pregovarajte samo sa dobavljačima koji uđu u uži izbor. Gubljenje vremena je pregovaranja sa dobavljačima koji ne mogu da udovolje vašim zahtevima kvaliteta.

Korak 2 Istražite. Morate da znate specifikacije proizvoda i materijala; morate upoznati fabriku i gde im je sedište u Kini; trebaju vam ovi podaci iz nekoliko fabrika, tako da imate mogućnost da ih poredite. Takođe morate da razumete proizvodne metode za vaš proizvod. Bez ovih informacija ne možete efikasno pregovarati i izgubićete kredibilitet.

Korak 3 Formirajte jasnu strategiju pregovaranja zasnovanu na željenim ishodima za cenu, vremenska ograničenja i nivo kvaliteta. Na primer, da li je cena ono što vam je najbitnije? Ili je presudno da vaša fabrika koristi materijale i komponente koji su u skladu sa standardom? Da li ste spremni da platite nešto veću cenu proizvoda fabrici koja ima brže rokove proizvodnje?

Korak 4 Upoznajte svoju fabriku. Da li je to relativno nova fabrika koja je spremna da ponudi bolje cene i rokove isporuke jer ćete biti jedan od njihovih prvih kupaca? Ili, da li je to etablirani dobavljač koji ima visoke MOK (minimalne zahteve za narudžbinu), jaku bazu postojećih klijenata i malo interesa za vaše poslovanje? Potrebna vam je pomoć? Pitajte nas!

Korak 5 Pregovarajte sa pravom osobom u fabrici. Za male i srednje fabrike najbolje je da se pregovara sa šefom jer je on/ona glavni donosilac odluka i ima konačnu reč o tome mogu li se smanjiti cene ispod standardnih vrednosti.

Korak 6 Predstavte svoju firmu i svoje poslovne namere. Prošlo je vreme kada je svaka fabrika u Kini prihvatala poslovanje sa bilo kim bez obzira na veličinu narudžbenice. Predstavljajući jasan poslovni plan, fabrika će razumeti šta pokušavate da postignete i kako mogu da pomognu.

Korak 7 Ne zaboravite na uslove plaćanja kada pregovarate sa dobavljačem. Standardni uslovi plaćanja su depozit od 30%, a ostatak od 70% se plaća kada je roba masovno proizvedena i uspešno je prošla inspekciju pre otpreme.

Korak 8 Drži se svog osećaja. Ako posećujete dobavljača da biste pregovarali o cenama, nemojte da vas prevare skupi ručkovi i njihovi eventualni izlivi emocija.

6. Troškovi i isplativost

Vaše utvrđene cene ili troškovi, su ukupni troškovi koji uključuju proizvodnju vašeg proizvoda i uvoz proizvoda iz Kine u vaše skladište na vašem prodajnom tržištu. Oni prodavci koji trguju putem interneta online, a koji uvoze iz Kine, možda bi trebali da dodaju i naknade za kurirske troškove za isporuku proizvoda kupcima.

Zašto je važno izračunati vaše troškove pri uvozu iz Kine?

Izrada vašeg troška omogućava vam da utvrdite da li su profitne marže od uvoza vašeg proizvoda dovoljne i održive. Troškovi takođe deluju kao osnova za pregovore o ceni sa dobavljačima. Ako vaši troškovi dozvoljavaju profitnu maržu od recimo 5% u poređenju sa najnižom prodajnom cenom na vašem tržištu, verovatno ste loše obavili posao nabavke i pregovaranja o ceni.

Kako izračunati troškove u zemlji?

Precizno izračunavanje vaših troškova pri uvozu iz Kine može biti složeno. Ali kao što je gore pomenuto, to je korak koji ne smete preskočiti!

Najbolje je da troškove bazirate na predviđenim količinama porudžbina, a ne na MOQ (minimalni zahtevi za narudžbinu) fabrike. Ako svoju odluku zasnivate na tome da li je proizvod održiv od naplaćenih troškova MOQ probne narudžbe, možda ćete odbaciti ideju o proizvodu koja bi funkcionisala prilikom naručivanja u većim količinama.

Imajte na umu da su troškovi prevoza robe i kontrole kvaliteta po jedinici znatno niži kada se rasporede na veću količinu proizvoda. Takođe imate više aduta u pregovaranju o cenama kada kupujete u velikim količinama.

Da biste izračunali svoje troškove u zemlji, biće vam potrebne sledeće informacije:

 • Tačna ponuda vašeg kineskog dobavljača koja uključuje: inkoterm, pristanište za utovar, detalje o proizvodu i cene, ukupnu veličinu pakovanja, ukupne kubikažu porudžbine, valutu cene i vrstu pošiljke (pun kontejnera FCL ili manje od punog kontejnera LCL).
 • Aktuelna ponuda vašeg špeditera i agenta za carinjenje koja uključuje: troškove prevoza od luke za utovar do luke za istovar, lokalne takse u zemlji uvoza, lokalne carinske stope, troškove prevoza i PDV.
 • Vaši stvarni troškovi usled razlike kursa (koji se razlikuju od cene trgovanja)

Radi jednostavnosti, dok prolazimo kroz formulu i primere za odredišnu cenu, pretpostavimo da kupujete po paritetu FOB od dobavljača. FOB je standardna nepovoljna ponuda koju koristi većina uvoznika iz Kine. Da biste saznali više o FOB-u i incoterms-u, kliknite ovde

Jednostavna formula za izračunavanje troška bi bila: Cena kupovine + troškovi prekookeanskog transporta + lokalne takse prevoza + carina + porezi

Cena kupovine

Bila bi troškovi proizvoda vaše fabrike + troškovi inspekcije kontrole kvaliteta + troškovi laboratorijskog ispitivanja usaglašenosti proizvoda (ako je potrebno)

Troškovi prevoza

Troškovi transporta po Kini ako je cena na paritetu EXW + Troškovi pomorskog / vazdušnog transporta. Imajte na umu da će se ove stope značajno razlikovati u zavisnosti od datuma vaše pošiljke kao i načina slanja (brod/avion)

Lokalne naknade

Lučki troškovi, dokumentacija, carinjenje, karantin, osiguranje pomorskog tranzita, domaći transport kamionom itd. Vaši špediteri mogu vam dati procene ovih troškova.

Dužnost

Ako svoj HS kod dostavite špediteru ili carinskom posredniku, oni će vam dati carinu koja se primenjuje na uvoz vašeg proizvoda. HS kod za svoj proizvod možete dobiti od dobavljača ili putem državnih veb stranica. 

Harmonizovani sistem (HS) razvila je Svetska carinska organizacija kao višenamensku međunarodnu klasifikaciju proizvoda koja opisuje sve proizvode kojima se trguje na međunarodnom tržištu. Da bi roba uspešno prešla međunarodne granice, mora se navesti pravilan HS kod (poznat i kao HTS kod). Ovaj kod određuje odgovarajuću carinsku i poresku stopu koja se primenjuje za artikal. 

Porez

Morate da znate relevantne lokalne poreze u vašoj zemlji i kako se oni primenjuju na uvezenu robu. Takođe treba da uzmete u obzir naknade za poštarine ako šaljete robu brzom poštom i naknade za skladištenje kao i da omogućite otpis od 1-3% za neispravne proizvode.

7. Radnje pre izdavanja porudžbine za uvoz iz Kine

Pre nego što naručite robu iz Kine, trebalo bi da prođete kroz nekoliko jednostavnih koraka za osiguranje kvaliteta kako biste umanjili rizike da nešto ne pođe po zlu.

Nikada se nemojte odlučiti na pokretanje masovne proizvodnje ukoliko niste prošli kroz razvoj uzoraka i ako nemate savršen uzorak iz odabrane fabrike. Fabrike će često reći da će razraditi poslednje detalje/poboljšanja pre masovne proizvodnje. Reći će nešto u stilu „ne brinite dragi kupče, znamo koje promene treba da unesemo i postaraćemo se da se poboljša pre nego što započnemo proizvodnju“

NE pristajte na ovo.

Umesto toga, u rukama treba da imate uzorak koji se tačno podudara sa zahtevima navedenim u specifikacijama koje ste dali dobavljaču.

Ovaj savršeni uzorak poznat je kao „zlatni uzorak“.

Najbolja praksa je da ugovorite izradu dva zlatna uzorka od vašeg kineskog dobavljača. Jedan koji ćete imati kod sebe za buduće poređenje. A drugi da bude potpisan vašim imenom i vraćen u fabriku kako bi imali internu referencu za kvalitet.

Ako je primenljivo, definišite ograničenja tolerancije za svoj proizvod

Kada uvozite proizvode iz Kine, svi proizvodi ne zahtevaju apsolutnu preciznost, ali mnogi proizvodi moraju biti proizvedeni u određenom opsegu tolerancije dimenzija. Trebali biste potrošiti vreme razmišljajući o tome da li će male razlike u dimenzijama uticati na upotrebljivost vašeg proizvoda.

Jastuci, na primer, ne zahtevaju apsolutnu preciznost. Kupac se neće žaliti u vezi jastuka ako dimenzije budu od 0,5 cm veće ili manje od predviđene dimenzije. Verovatno neće ni primetiti.

Pod pretpostavkom da vaš proizvod zahteva ograničenja tolerancije dimenzija, pobrinite se da dobijete povratne informacije od dobavljača da li mogu da ispune ove zahteve. Ako kineski dobavljač može da udovolji vašem zahtevu, dodajte odobrene tolerancije u svoju specifikaciju i zahtevajte da to uđe u ugovor proizvoda.

Definisanjem svojih tolerancija, postavili ste odgovarajući standarde kvaliteta sa fabrikom. Takođe ste uradili veći deo posla potrebnog za formiranje kontrolne liste za kontrolu kvaliteta.

Definišite uslove saradnje sa vašom fabrikom

Kao što sam ranije pomenuli, fabrike u Kini imaju tendenciju da kažu "DA MOŽE", za sve čak i za one stvari za koje nemaju nameru da ih urade.

Da biste to izbegli, važno je da formirate svoje zahteve u jednu listu sa terminima i da tu listu potvrdite sa (u idealnom slučaju) menadžerom u vašoj fabrici. Imajte na umu da ovaj sporazum neće proći na kineskom sudu, ali važno je da vaš kineski proizvođač razume vaša očekivanja.

Šta uključiti:

 • Cenu po jedinici
 • Veličinu porudžbine
 • Uslove plaćanja. Standard u Kini je depozit od 30%, pri čemu je plaćanje vezano za prolazak/neprolazak inspekcija kontrole kvaliteta
 • Specifikacije proizvoda i zahtevi za označavanje
 • Zahtevi za pakovanje
 • Cena i vlasništvo alata/kalupa (ako je primenljivo)
 • Ograničenja tolerancije (ako je primenljivo)
 • Vremena za masovnu proizvodnju
 • Kaznene klauzule za odloženo vreme isporuke
 • Kriterijumi kvaliteta, uključujući klasifikaciju kvarova („kritični“, „glavni“ i „manji“), nivo AQL (prihvatljiv nivo kvaliteta) i zahtevi za ispitivanje. Pročitajte više o postavljanju kriterijuma za kontrolu kvaliteta u tekstu o našim uslugama.
 • Nema neovlašćenog outsourcinga
 • Odredbe o garanciji za proizvod (ako je primenljivo)
 • Vaša prava na slučajne preglede fabrike i proizvodnje
 • Ugovor o ekskluzivnosti sa fabrikom za vaš proizvod (ovo je moguće samo ako kupujete u vrlo velikim količinama ili je to vaš sopstveni izum-intelektualna svojina)

Svi ovi uslovi mogu i trebaju biti uključeni u vaš nalog za kupovinu kod kineske fabrike.

Definišite ugovor u narudžbenici(PO-purchase order)

Sledeći korak je formalizacija sporazuma sa proizvođačem.

Za većinu uvoznika najmanje što će vam je potrebno je narudžbenica koju ste sami sastavili i koja uključuje odredbe dogovorene u porudžbenici. Ona treba da sadrži sledeće:

 • Puni kontakt podaci, uključujući ime kompanije i logo,
 • Kompletne informacije o dobavljaču,
 • Jedinstveni broj narudžbenice
 • Datum porudžbine,
 • Spisak proizvoda prema naručenoj količini, jediničnoj ceni i ukupnoj ceni.

Kada sastavite narudžbenicu, pregledajte je i pošaljite dobavljaču. 

Kao što je prethodno pomenuto, od presudnog je značaja da kineski dobavljač razume sve zahteve navedene u narudžbenici i listu sa uslovima. Treba da dobijete potvrdu o tome pre nego što krenete dalje. Nakon što pošaljete porudžbinu, zauzvrat ćete od svog dobavljača dobiti predračun (PI - pro forma invoice). Morate da potvrdite da li se sve informacije na PI poklapaju sa vašom PO. Da bi ovi dokumenti bili validni, sve stranice (uključujući priloge) moraju potpisati pravni zastupnici obe strane. Fabrika takođe treba da pečatom na svakoj stranici PO i PI (uključujući priloge) stavi svoj zvanični crveni pečat.

Potrebna pomoć? Kontaktirajte nas!

Ugovor i da li vam treba?

Mit je da ugovori nemaju vrednost u Kini. Pravni sistem u Kini je napredovao dug put u poslednje 3 decenije i razvijeniji je nego što većina zamišlja. Nažalost, ako sami izradite ugovor ili advokat koji nije specijalizovan za kinesko poslovno pravo - tj. Vaš advokat u vašoj zemlji - učiniće taj ugovor beskorisnim na kineskom sudu.

8. Ugovori dobavljača za uvoz iz Kine

U ovom odeljku želimo da istaknemo nekoliko aspekata koji se ne smeju izostaviti u ugovoru sa dobavljačem kada uvozite iz Kine.

Ugovor između uvoznika i kineskog dobavljača treba da pokriva specifikacije proizvoda, uslove plaćanja, standarde kvaliteta, rokove isporuke, ugovore o garanciji i kazne ako se ne poštuju uslovi.

Kada kupujete od dobavljača, u ovom slučaju od direktnog kineskog proizvođača, razgovori mogu trajati dugo. Verovatno će se razgovarati o više proizvoda, a detaljne specifikacije moraju biti podeljene i potvrđene.

Kada specifikacije nisu dovoljno detaljne ili ako postoji prostor za njihovo različito tumačenje, možete dobiti drugačiji proizvod nego što ste očekivali. Slični proizvodi takođe mogu imati malo drugačije specifikacije.

Što se tiče kontrole kvaliteta, želite da imate sve u pisanoj formi i da ne ostavljate prostor za drugačija tumačenja. O ovim informacijama će se često razgovarati sa nekim od vaših predstavnika, bilo agentom, bilo osobom iz fabrike. Bez jasnih svih ovih podataka, postoji veliki rizik da neko od proizvođača neće pravilno prevesti detalje rukovodiocu proizvodnje. Tada vaš proizvod ne bi počeo da se proizvodi u skladu sa vašim potrebama.

Ugovor ne mora da ima 100 stranica, ali treba da obuhvati sve ključne detalje sa vašim željenim specifikacijama. Ako ovo imate na papiru, omogućava vam da se uvek vratite na njega i posebno istaknete stvari koje se ne podudaraju sa ugovorom.

Proizvođač bi teško mogao poreći razlike između stvarnog proizvoda i onoga što je u ugovoru o proizvodu precizirano.

Isto tako, proizvođač želi da ima ponovljene porudžbine od svog kupca. Stoga bi dobavljač želio da dobije precizna uputstva i informacije o potrebama kupca kako bi sprečio nevolje nakon proizvodnje.

Ipak, ako u ugovoru nedostaju određene informacije, a krajnji proizvodi nisu ono što je uvoznik nameravao da kupi, dobavljač nije odgovoran nedostatke na proizvodu. Dobavljač ne želi da zaglavi sa proizvodima i prebaciće odgovornost na uvoznika.

Kako izbeći začkoljice u ugovoru prilikom uvoza iz Kine?

Ako koristite kompaniju za snabdevanje za uvoz iz Kine sa sedištem u Kini, kao što je naša, onda ugovor za vas može da napravi i da vas zastupa domaća kompanija(kao što je naša) i onda se ona obaveže ugovorom sa dobavljačem. Vaš agent u Kini u mnogo boljoj je poziciji da zakonski pripreti dobavljaču u slučaju bilo kog odstupanja od uslova ugovora.

Uvoznik smanjuje svoje rizike tako što ima podršku pravnog sistema kako bi mogao da izvrši pritisak za rešavanje bilo kojih problema. Budući da će moći da održava sastanke i inspekcije licem u lice, u bilo kom trenutku, proizvođač će osećati stalni pritisak i ozbiljnije shvata vaše poslovanje. Dobavljač nije u stanju da se sakrije od svojih odgovornosti.

Šta je poenta ugovora?

Osim pravne zaštite, ugovori imaju i par dodanih vrednosti.

Osnovno i što je najvažnije, oni deluju kao snažno sredstvo komunikacije za sprečavanje nesporazuma između vas (kupca) i kineskog dobavljača.

Ti „nesporazumi“ obično imaju oblik netačnih specifikacija, dizajna ambalaže itd., Što dovodi do isporuke kvalitetnih proizvoda. Druga dodata vrednost je ta što stimuliše da fabrika ozbiljno shvata vaše zahteve. Bez obzira da li je to u vezi sa zahtevima za usaglašenost vašeg proizvoda, nivoom kontrole kvaliteta koji ćete koristiti, kaznenim klauzulama za kašnjenje u proizvodnji i uslovima kada ćete/nećete platiti po porudžbini.

Kakvu vrstu ugovora trebate?

Za većinu startup uvoznika ugovor je verovatno nepotreban. Umesto da angažujete specijalizovanog advokata, najbolje je da ta sredstva uložite u kupovinu proizvoda ili marketing. Postoje dva izuzetka kada je neophodan ugovor.

 1. Kada kupujete u značajnim iznosima(kada je vrednost kupovine zaista velika)
 2. Kada je u pitanju intelektualna svojina koju je potrebno zaštititi

Ako se pronalazite u nekoj od gore navedenih tački, apsolutno biste trebali sarađivati sa pravnikom specijalizovanim za kinesko poslovno pravo na izradi odgovarajućeg ugovora.

9. Kontrola kvaliteta u Kini

Važno je da uvoznici koji uvoze iz Kine shvate da probleme u proizvodnji treba rešavati pre nego što se proizvodi otpreme. Takođe treba znati da je upravljanje kvalitetom proizvoda trajni proces, a ne jednokratna praksa, jer će čak i velike fabrike na kraju pokušati da uštede na proizvodnim troškovima. Redovna nezavisna revizija i kontrola kvaliteta takođe podstiču vašu fabriku da održi visoke standarde. Pojednostavljeno rečeno, ako kineski dobavljač zna da ih imate na oku, manja je verovatnoća da će vas pokušati "smuvati" kako bi na brzinu zaradili. Kontrola kvaliteta je zaista tu da zaštiti uvoznika od slanja nekvalifikovane robe. Inspekcija pre slanja je najčešća inspekcija koju će uvoznik izvršiti prilikom uvoza iz Kine. Ako se pronađu problemi, ovo daje uvozniku mogućnost da se ‘usprotivi’ plaćanju dok se problemi ne reše. Ako nas angažujete da proverimo Vašu robu, od nas ćete dobiti izveštaj sa rezultatom „zadovoljava“ ili „nije zadovoljilo“, a roba se neće otpremiti dok ne potvrdite i odobrite izveštaj. Možda će biti potrebno izvršiti još jedan pregled ako vaš dobavljač nije uspeo da vam nabavi proizvode u skladu sa standardima u izveštaju o kontroli kvaliteta.

Koji nivo kontrole kvaliteta vam je potreban?

Nivo kontrole kvaliteta potreban za uvoz iz Kine variraće u zavisnosti od vašeg poslovanja, proizvoda i vaših zahteva na tržištu. Za većinu preduzeća, međutim, sve što vam treba je inspekcija pre slanja.

Vrste kontrole kvaliteta

Postoje različite vrste kontrole kvaliteta o kojima ćemo razgovarati. Generalno, svi oblici kontrole kvaliteta trebaju smanjiti rizik kao uvoznik i osigurati da uvozite pravi proizvod sa pravim specifikacijama. 

Vrste inspekcija koje vršimo:

 • Inspekcija pre proizvodnje
 • Inspekcija tokom proizvodnje
 • Inspekcija pre slanja
 • Inspekcija utovara kontejnera
 • Testiranje i ispitivanje proizvoda, sertifikati
 • Laboratorijska ispitivanja

Više o vrstama kontrole i inspekcije pročitajte na stranici inspekcija-i-kontrola-kvaliteta-proizvoda

Saveti za kontrolu kvaliteta prilikom uvoza iz Kine

Kontrola kvaliteta se razlikuje od osiguranja kvaliteta

Osiguranje kvaliteta i kontrola kvaliteta se veoma razlikuju. Kontrola kvaliteta će utvrditi samo nedostatke, odstupanja i pogrešne specifikacije proizvedene robe. Neće se vršiti niti ispraviti osnovna pitanja dizajna i neće popraviti pogrešne specifikacije dogovorene u narudžbenici.

Kombinujte kontrolu kvaliteta i osiguranje kvaliteta

Osiguranje kvaliteta stupa na snagu neposredno pre izdavanja naloga za kupovinu. U izveštaju o osiguranju kvaliteta biće predstavljeni svi detalji o uzorku proizvoda koji će ići u proizvodnju, nakon što se potvrde izveštaj i narudžbenica. Neophodno je da svaki detalj bude tačan pre nego što se krene u masovnu proizvodnju. Osiguranje kvaliteta i kontrola kvaliteta imaju različite funkcije i treba ih koristiti zajedno u procesu kupovine. To je kao da imate u predproizvodnji kontrolne tačke kao potvrdu da je sve postavljeno ispravno, nakon čega sledi kontrola postprodukcije da biste znali da je sve pravilno proizvedeno.

Kontrola kvaliteta započinje pronalaženjem pravog proizvođača

Kontrola kvaliteta zaista započinje od početka pronalaženja dobavljača. Razlog je vrlo jednostavan, ako pronađete najjeftiniju fabriku, proizvođač će proizvesti robu najnižeg kvaliteta. Proizvođač će koristiti jeftinije materijale nižeg kvaliteta da bi zadovoljio marže. Takođe, proizvođač možda ne ulaže u fabriku (mašine), pa stoga kvalitet nikada ne može biti visok i postojan. U stvarnosti, nijedna količina kontrole kvaliteta ne može poboljšati proizvodne standarde proizvođača.

Proizvođač možda neće moći ni da poboljša kvalitet nakon proizvodnje kada odbijete isporuku koja nije zadovoljila inspekcijom kontrole kvaliteta.

Da sumiramo sve ovo, kvalitet možete dobiti na pravi način: nabavkom odgovarajućeg proizvođača + izveštaji o osiguranju kvaliteta + inspekcija kontrole kvaliteta.

Bilo bi pogrešno pretpostaviti da možete odabrati bilo kog proizvođača i primeniti samo kontrolu kvaliteta nakon proizvodnje i verovati da ćete imati kvalitetnu robu!

Ovo je uobičajena pogrešna pretpostavka među ljudima koji počinju da uvoze iz Kine. Kontrola kvaliteta sama po sebi ne poboljšava kvalitet, već može samo utvrditi pogrešne specifikacije, odstupanja i nedostatke.

10. Transport robe

Logistika igra značajnu ulogu kada uvozite iz Kine. Otpremanje robe brodskim kontejnerom idealan je i ekonomičan način uvoza proizvoda. Ali ako su količine male, a roba je male veličine i male težine, mogla bi biti neprikladna za brodski transport. 

Možete da uvezete „pun kontejner“ poznato kao FCL ili „manje od punog kontejnera“ poznato kao LCL robe.

Ako imate malu narudžbinu ili čak samo uzorak, avio ili LCL pošiljke mogu biti jedina opcija.

LCL(Less than Container Load)

Vaša roba će putovati iz kineske fabrike do luke, a zatim se utovariti u „zajednički(zbirni) kontejner“. Kada roba stigne u vašu zemlju, moraće da se raspakuje u luci kako bi vam pošiljka proizvoda mogla da se isporuči. U stvarnosti, to znači da će vašim proizvodima rukovati strašno puno ljudi koji ne moraju uvek pažljivo rukovati vašom robom. Kao rezultat, pošiljke LCL-a su poznate po tome što su često oštećene tokom transporta. Kada koristite LCL pošiljku, veoma je važno osigurati da je vaš dobavljač robu izuzetno dobro spakovao. Mi preporučujemo uvoznicima koji uvoze iz Kine da ulože malo više u ambalažu kada isporučujete robu putem LCL-a.

FCL (Full Container Loads)

Kada od proizvođača naručite pun kontejner robe, kontejner će biti isporučen u fabriku, a zatim će fabrika utovariti vašu robu u kontejner. Nakon što se vaša roba ukrca u kontejner i vrata zatvore, na kontejner se stavlja pečat. Pečat se neće dirati dok kontejner ne stigne na odredište. Tada je uvoznik jedina strana kojoj je dozvoljeno da otpečati kontejner ako je pošiljku odobrila carina. To znači da između proizvođača i uvoznika niko drugi nije rukovao robom! Ako je kontejner pravilno napunjen i pažljivo složen, šansa za prijem oštećenih proizvoda biće vrlo mala. Mi svim uvoznicima nudimo i preporučujemo inspekcije utovara kontejnera.

Ovo osigurava sledeće:

 • Da je tačna količina utovarena i evidentirana
 • Utovarivanjem kontejnera radnici će se baviti krajnje pažljivo.
 • Da su kartoni složeni na pravi način, vodeći računa da dok utovaruju tovar u gornji deo kontejnera, ne gaze druge jedinice tovara kako ne bi potencijalno oštetili donje kutije gazeći ih na dnu kontejnera.

Koju veličinu kontejnera je poželjno uvesti iz Kine?

Ako ste u mogućnosti najbolje je uvek koristiti kontejnere standardne veličine 20ft, 40ft ili 40ft HK. Što je veći kontejner, to je niža cena transporta „po kubnom metru“, što znači da će vaša krajnja cena za vašu robu uvezenu iz Kine biti najjeftinija ako koristite kontejner od 40ft. Ovo je važan aspekt koji treba uzeti u obzir jer ovo veoma utiče na vaše marže ili prodajne cene. Na globalnom nivou, većina luka naplaćivala bi slične naknade za rukovanje kontejnerom od 40ft kao za kontejnere od 20ft.

Kada se upoređuju 40ft kontejner i 20ft kontejner, zapremina 40ft kontejnera je više nego dvostruka.

Takođe imate troškove prevoza; ovaj trošak je sličan za kontejner od 40ft HK kao kontejner od 40ft. Ovo opet znači veću vrednost i ukupnu nižu cenu po kubnom metru uvozom u kontejner od 40ft.

Većina uvoznika koristi kombinaciju agenta za nabavku robe i špediterske kompanije kako bi obradili vašu pošiljku robe. Mi vam nudimo i jedno i drugo istovremeno i to po najpovoljnijim cenama za region Balkana.

Ako nas angažujete mi ćemo se pobrinuti za sve vezano za vašu robu u Kini. U saradnji sa šeditorskom kućom dostavićemo svu relevantnu dokumentaciju za uvoz; teretnica(Bill of Lading), komercijalna faktura(Commercial invoice), lista za pakovanje(Packing List) itd

Kada kontejner stigne u vašu lokalnu luku ili lokalno mesto isporuke, naš špediter će tada potvrditi i organizovati carinjenje i koordinirati isporuku sa uvoznikom.

 Poslednja napomena novim uvoznicima je da se tokom uvoza postupak uvoza-izvoza može činiti složenim i izazovnim, međutim, ovo je prilično lagan deo procesa.

Opširnije o transportu, Incotermsu, veličinama kontejnera pročitajte na kupovina-iz-kine/transport-robe

11. Carina prilikom uvoza iz Kine

Nakon što odluče koje proizvode žele uvoziti iz Kine i pronađete odgovarajuće proizvođače, uvoznici se često pitaju o carinjenju. Koje su uvozne carine? Koliku uvoznu carinu treba da platim po prijemu robe?

 • Carinjenje je izuzetno važan deo procesa za postizanje ispravnog određivanja krajnje cene proizvoda. Ako nemate ispravnu dokumentaciju, rizikujete da se roba zaustavi i proveri na carini, što će vam biti dodatno naplaćeno, a u najgorem slučaju ako nemate ispravnu dokumentaciju carina će zapleniti/uzeti robu.
 • Čak i ako ste novi uvoznik, morate znati da je isključivo vaša odgovornost, da se pobrinite da ispunjavate carinske zahteve u svojoj zemlji.
 • Ko će izvršiti carinjenje? - Generalno, vi ili izvoznik imenovaćete kompaniju za špediciju. Špediterska kompanija će podrazumevano izvršiti carinjenje kada vaša roba stigne u vaše lokalno oderdište ili carinu.
 • Savetovali bismo vam ako ste novi uvoznik, saznajte ko je kompanija za špediciju u vašoj okolini i proverite kod njih da li postoje određeni zakonski zahtevi pre nego što se roba otpremi.
 • Papirologija - generalno, kada vaša pošiljka stigne u zemlju, od svog kineskog izvoznika (agenta / fabrike) moraćete da nabavite sledeću dokumentaciju
a) Tovarni list(Bill of Lading)
b) Otpremnica(Packing List)
c) Faktura(Commercial invoice)

Sve kompanije i pojedinci koji uvoze iz Kine moraju da predoče ove dokumente vašoj špediterskoj kompaniji/brokeru za carinjenje. Pomoću tih dokumenata vrši se carininjenje. Evo kratke verzije šta je svaki od ovih dokumenata i šta je sa carinske tačke gledišta važno o njemu.

Tovarni list-teretnica(Bill of Lading)

Takođe poznat kao B/L ili BOL - tradicionalno je ovo dokument koji obezbeđuje brodska kompanija. Potvrda se odnosi da je na to da se ova pošiljka nalazi na brodu.

Ovaj dokument potpisao je kapetan broda kako bi potvrdio da se vaša roba nalazi na brodu!

Teretnica deluje kao „naslov“ ko je pravni vlasnik robe. Na teretnici se nalazi 'pošiljalac' i 'primalac'.

Na primer, recimo da se vaša firma zove Petar Perić DOO i kupujete robu od Aoluola International Trede Limited u Kini, u teretnici bi pisalo sledeće:

 • Pošiljalac: Aoluola International Trede Limited, [Adresa]
 • Primalac: Petar Perić DOO, [Adresa]

U teretnici se navode i podaci o robi koja se uvozi iz Kine, poput težine, zapremine kubnih metara, kao i izvoza i uvozne luke.

Konačno, teretnica u jednostavnim terminima ima dva „statusa“, ​​teretnica je ili „puštena/predata“ ili „neobjavljena/nije predata“

Nakon što pošiljalac sakupi sav novac od primaoca, u tom trenutku će kontaktirati brodsku liniju i pustiti/predati teretnicu. Ako se teretnica ne preda, roba se ne može cariniti. Razlog za to je taj što primalac može da plati depozit za robu, ali ne mora da plati ostatak te robe dok na brodu ne potvrdi da je na brodu!

Otpremnica(Packing List)

Otpremnica u osnovi govori carini šta ste uvezli: koje proizvode, koje količine, koliko kutija. Carina ima pravo da ove informacije uporedi sa podacima na teretnici i fakturi. Ako postoje bilo kakva odstupanja između bilo kog od ovih dokumenata, ispostaviće se da nešto nije u redu!

Faktura

Komercijalna faktura je veoma važna iz carinske i poreske perspektive. Razlog tome je što uvozite robu u svoju zemlju, i ona će biti podložna porezu (PDV-u) kao i carini.

Kao takva, vaša uvezena roba biće oporezovana na osnovu vrednosti fakture koju prijavite/predstavite carinskom posredniku, koji zauzvrat koristi ovu vrednost za prijavljivanje vrednosti carini.

Na primer,

vaša roba za uvoz vrednuje se 10.000USD (FOB vrednost), platili ste 1000 USD za prevoz, porez na PDV je 20%, a carina na vaš proizvod 5%, obično će izračun izgledati ovako: 

 • -Vrednost robe 10.000 USD (FOB vrednost)
 • - Vrednost transporta 1.000 USD
 • - Vrednost carine CIF (10.000 USD + 1000 USD) x 0,05 = 550 USD
 • - PDV vrednost poreza (CIF + carina) x 20% = (11.000 USD + 550 USD) = u ovom slučaju 11.550USD x 20% = 2.310USD

Ukupni trošakovi = FOB vrednost robe + troškovi transporta + carina + PDV (u ovom slučaju 10.000 USD + 1.000 USD + 550 USD + 2.310 USD = 13.860USD)

12. Kako vam Gabriel grupa može pomoći pri uvozu iz Kine?

Gabriel grupa je kompanija sa sedištem u Kini. Osnovao ju je 2011. godine Josip Glušac, koji od 2009. godine živi i radi u Kini. Njegova kompanija pomaže stranim preduzećima da uvoze iz Kine. Njegovo rešenje omogućava uvoznicima da prepuste kompletni proces uvoza saradnicima u Kini kojima upravlja tim profesionalaca. Ako vam je potrebna pomoć prilikom uvoza iz Kine kontaktirajte nas!

TAGOVI