Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Rat carinama


Pregled uvođenja carina na proizvode iz Kine, da li i koliko dugo ovakvo stanje može da potraje?
Bivši predsednik Amerike Donald Tramp je prvi uveo visoke carine, odnosno poreze koje plaćaju Amerikanci, na solarne panele, vozila i širok spektar drugih artikala proizvedenih u Kini.
Nakon toga, Bajdenova administracija odlučila je da zadrži ove tarife, pa čak i da poveća neke od njih — uključujući solarne panele, baterije, kompjuterske čipove, čelik i aluminijum.
Osim toga predsednik Bajden je učetvorostručio tarife na električna vozila iz Kine — sa 25% na 100% - potez koji je osmišljen da podstakne radna mesta i proizvodnju u SAD.
"Odlučan sam da budućnost električnih vozila u Americi prave sindikalni radnici. Tačka!", rekao je Bajden.

Evropa i Amerika uvode carine na proizvode iz Kine

Slika: Customs duty by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Nedavno je Evropska unija podigla tarife na kineska električna vozila, kao mera koju Brisel preduzima da zaštiti motornu industriju EU. Nove tarife za pojedinačne proizvođače kreću se od 17,4% do 37,6%.
Evropska komisija potvrdila je ono što se unapred znalo: visoke tarife uvode se na kineska električna vozila (EV) od 5. jula.
Ovaj korak, koji je objavljen početkom juna, rezultat je devetomesečne istrage koja je otkrila da se subvencije upumpavaju kroz ceo lanac snabdevanja EV-ima proizvedenim u Kini.
Državni novac je otkriven svuda, rekli su zvaničnici, od iskopavanja sirovina potrebnih za proizvodnju baterija do transportnih službi koje su angažovane da dovedu gotove proizvode na obalu Evrope.

Tarife su stoga neophodne da bi se nadoknadila nepravedna prednost koju imaju kineska auta. Carine će doći na već postojeću stopu od 10%.

Odluka je objavljena u četvrtak i predviđa različite carinske dažbine obračunate prema kompaniji, godišnjem prometu i sumnjivom iznosu primljenih subvencija.

Tako će proizvođači biti sankcionisani sa:


- BYD: 17,4%

- Geely: 19,9%

- SAIC: 37,6%


Drugi proizvođači EV u Kini koji su sarađivali u istraživanjima, ali nisu pojedinačno uzorkovani, uključujući Teslu i BMV: 20,8%. Ostali proizvođači EV u Kini koji nisu sarađivali: 37,6%.
Uvođenje mera će za sada biti privremeno.

Tarife će ostati na snazi sve dok se za četiri meseca ne donese konačna odluka, koju bi neke zemlje moglo da blokiraju ako podnesu kvalifikovani protiv predlog. Italija i Francuska su 100% za tarife, dok Nemačka trpi velike pritiske od strane svojih proizvođača koji imaju velika ulaganja u Kini.

Najveći evropski proizvođač automobila Folksvagen upozorio je da će negativni efekti carina nadmašiti sve potencijalne koristi, posebno za nemačku automobilsku industriju.
BMV je rekao da su planirane tarife „pogrešan put“. I da je Kina je činila oko 30% prodaje nemačkih proizvođača automobila u prvom kvartalu ove godine.

Zašto EU carine na proizvode iz KineAko sagledamo rast u brojkama prodaju električnih vozila proizvedenih u Kini u EU to izgleda ovako:
Broju prodatih auta u 2017. godini bio je 17809 komada da bi 2023. godine došli do brojke od 437554 komada.

Osim toga verovatno niste znali da prema Government climate planu Kine, do 2035, biće zabranjena prodaja i registracija novih privatnih vozila sa dizel i benzinskim motorima.
U cilju ostvarenja tog plana prednjači ostrvo Hainan u južnoj Kini koje planira da zabrani prodaju vozila na fosilna goriva do 2030. godine, sa ciljem da postane prva provincija u zemlji koja će to učiniti, navode pokrajinske vlasti.
„Do 2030. biće potpuna zabrana prodaje benzinskih vozila širom ostrva“, navodi se u saopštenju.
Zamislite tu količinu vozila koja će se prodavati za male pare pošto se ne mogu registrovati! Gde će to sve završiti. Za sada znamo da idu u centralnu Aziju i Afriku.


Paketi male vrednosti poreklom iz KinePrema važećim propisima EU, paketi kupljeni putem interneta iz zemalja koje nisu članice EU ne podležu carinama ako je njihova vrednost ispod 150 evra.
Međutim, Brisel planira nametanje carina na jeftinu robu kupljenu iz kineskih internet trgovina, među kojima su popularni Temu i Shein. Tako nastoje zaustaviti porast robe iz Kine za koju EU kaže da je nestandardna.
Tvrdi se da je prošle godine u EU uvezeno 2,3 milijarde artikala ispod tog bezcarinskog praga od 150 eura.
Kako piše Financial Times, Evropska komisija će predložiti ukidanje sadašnjeg praga od 150 eura ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine. Glavne platforme na koje se cilja su Temu, AliExpress i Shein.

Da li se neko dosetio da ubire još više poreza pod izgovorom zaštite kupaca od "kineske robe lošeg kvaliteta", ili je ovo produbljivanje carinskog rata videćemo.
Da li se sećate prvih kineskih radnji "Sve za dolar" gde ste mogli kupovati sitnu robu za do tada nama nepoznatim cenama?
Sva je prilika da će se takve ranje vratiti, ukoliko se ne nađe adekvatno rešenje za prodaju putem interneta, pošto svaka roba ima svog kupca, a pogotovo ako je toliko popularna.


Kontejnerski transport robe iz KineKao da sve navedene carine nisu dovoljne nego se javlja novi problem i to u lancu snabdevanja.
Ako danas želite poručiti robu iz Kine evo koliko bi vas koštalo:
Cene transporta velikog kontejnera iz Kine za Mediteran mogle bi uskoro dostići vrednosti kao u vreme korone, danas iznosi oko 7783$, dok transport istog iz Mediterana za Kinu danas bi vas koštao 664$.
Evropa i Amerika uvode carine na proizvode iz Kine

Slika: Freightos Baltic Index (FBX): global container freight index Freightos Baltic IndexPlasiranje proizvoda u Kinu - svetlo na kraju tunelaZa nas koji se bavimo trgovinom sa Kinom jedina lepa vest je obostrano ukidanje carina na veliki broj proizvoda Sporazumom Srbije i Kine koji je nedavno (01.07.2024.) stupio na snagu.
Srpskim privrednicima koja bi da se pojavi na kineskom tržištu ide na ruku i cena transporta kontejnera.
Međutim, imati proizvod i uspešno ga prodavati na tržištu Kine, imajte na umu da su to dve sasvim različite stvari.
Ako ste mislili da ste uspeli kada se pojavite sa svojim proizvodom na tržištu Kine znajte da ste tek na početku putovanja.
Pred vama je dug put i borba za svakog kupca.
Znajte, Vi ste tamo niko i ništa.

Vi ste Kinezima nepoznati brend koji njima baš ništa ne znači.

Potrebno je uložiti ogroman trud i novac da bi ste se pozicionirali i dostigli nivo prodaje koji priželjkujete.

Ovo Vam ne govorimo napamet.
Mi imamo iskustva sa Hrvatskim vinima čiji kvalitet nije upitan. Međutim, doći do redovnih kupaca nije ni malo lako.

Vaše pojavljivanje na adekvatnim sajmovima se podrazumeva. Ulaganje u druge vidove reklame takođe je neophodno, a sve to košta. Ipak, ako se pozicionirate na kineskom tržištu Vi ste pobedili za ceo život. Bio bi to najveći potez u Vašoj profesionalnoj karijeri. Zato, samo napred. Ako Vam treba naša pomoć ili savet tu smo, pitajte nas, mi smo prošli kroz tako nešto.

TAGOVI