Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kupovina CNC mašine iz Kine - iskustvo iz prve ruke


Uvoz mašine iz Kine - od zahteva za nabavku do upotrebe u pogonu

Ovih dana se navršava godinu dana od kako nas je klijent iz Srbije prvi put kontaktirao i angažovao da mu pronađemo i pošaljemo dve mašine za potrebe njegove firme. U pitanju su CNC mašina za rezanje otvora za sudopere na mermeru, granitu i veštačkom kamenu, kao i jednostavnija mašina za sečenje kamena pod uglom od 45 stepeni.

U ovom tekstu pročitaćete zbog čega nam se obratio klijent, kako je tekao proces pregovora, proces i kontrola izrade mašine, problemi prilikom transporta za vreme kovida i na kraju videćete rad mašine u postrojenju i impresije kupca.

Uvoz mašine iz Kine

Nismo želeli eksponirati kupca te objaviti podatake o nazivu firme ili imenu vlasnika firme, ali nam je dozvoljeno da vam pokažemo rad mašine u pogonu klijenta, a videćete i proces izrade mašine kao i našu kontrolu fabrike tokom izrade mašine u Kini.

Klijent nam se obratio u vezi nabavke pošto je ponuda na interenetu dosta šarena što se tiče cena i kvaliteta ali i iz straha jer kako kaže nije svejedno davati veliki novac bilo kome. Poslao nam je slike i video CNC mašine šta ona treba da radi i koje specifikacije treba da zadovolji ali i svoju target cenu, odnosno mi da probamo pronaći mašinu u zadatom cenovnom rangu a da zadovolji datu nam specifikaciju.

Nakon proučene specifikacije počeli smo sa kontaktiranjem proizvođača i pronalaženjem prave mašine. Par dana smo kontaktirali razne proizvođače i iz gomile pristiglih ponuda izdvojili smo jednu koja je po našem mišljenju najbolje zadovoljavala odnos cena u targetu/kvalitet. Našli smo proizvođača koji će izraditi obe mašine po ceni koje su prihvatljive. Ovo je veoma važno radi smanjenja troškova transporta.

Naš klijent bio je zadovoljan cenom, uslovima nabavke i mašinama koje smo pronašli, međutim kako je to bilo proleće 2020. početak korone i prva zatvaranja, odlučio je da sačeka sa kupovinom. Krajem oktobra meseca ponovo nas je kontaktirao kupac ovaj put za zahtevom da se krene u realizaciju.

Koji god proizvod da pravite u Kini, a naročito ako je ovako sofisticiran bitno je pre započinjanja proizvodnje utvrditi sve detalje u vezi proizvoda kako kasnije ne bi bilo problema. U narednih par nedelja pregovarali smo sa proizvođačem detalje u vezi mašine, a najviše smo vremena izgubili u vezi noževa koje koristi mašina a koje pravi drugi proizvođač.

Nažalost tu smo izgubili par nedelja za koje tada niko nije znao da će bitno uticati na krajnju cenu mašina. Rok za proizvodnju bio je 30 dana, od dana uplate avansa 30% od ukupne cene koštanja. Dogovorili smo detalje i proizvođač je krenuo sa proizvodnjom mašina krajem novembra meseca.

Niko u novembru 2020. nije znao da će cena transporta kontejnera do kraja godine eksplodirati i sa uobičajenih za to doba godine 2100-2500 skočiti na 5000€ za 20ft kontejner.

U toku proizvodnje obišli smo proizvođača i snimili fabriku kao i proces proizvodnje i testiranja mašina. Sve te snimke i slike redovno smo slali našem klijentu. Jedan od brojnih video zapisa možete videti u ovom tekstu ispod.

 

 

Bilo kako bilo, početkom januara 2021. godine mašine su bile gotove i spremne za slanje. Predviđena cena transporta iz novembra od oko 2400€ morala se korigovati. Cenu slanja mi dajemo tek kad je roba spremna za slanje i iznosila je oko 5000€, što je u tom trenutku bila aktuelna cena.

Ovaj poremećaj cena transporta traje i danas.

I kupac i mi smo bili u nedoumici šta raditi, da li sačekati par dana da se vidi hoće li transport ići na dole ili krenuti u realizaciju što pre pošto cena transporta može ići i na gore, a bližili su se i novogodišnji praznici koji u Kini traju dosta dugo. Odlučeno je da se nema šta čekati, bukiran je prvi slobodan kontejner(u to vreme je bilo teško naći kontejner) i roba je krenula za Srbiju. Nažalost, tek 19.01.2021.

Kada se kontejner pošalje možete ga i sami pratiti. Na slici ispod možete videti kad je naš kontejner ulazio u Jadransko more.

praćenje broda na ulasku u Jadransko more

praćenje kompletne maršute broda iz Kine

Roba je stigla u Srbiju, ocarinjena je i preuzeta od strane kupca. Carina na uvoz novih mašina iz Kine je 1%.

Danas su mašine u pogonu kupca i on već uveliko radi sa njima.

mašina za obaranje ivice za mermer i granit


Iako je transport koštao više od očekivanog kupac je bio zadovoljan a evo i zbog čega.

U Kini domaća RMB valuta vezana je za američki $ dok je u Srbiji zamenska valuta €. Što znači da će cena proizvoda u Kini izražena u USD uvek biti ista, osim u slučaju promene cena sirovina ili značajne promene RMB-a u odnosu na USD.

Na dan 28.05.2020. dobili smo cenu od proizvođača koja je odgovarala kupcu. U realizaciju posla krenulo se krajem godine. Iako se odnos USD - RMB u periodu 28.05. - 06.12.2020. značajno menjao, prodavac nije korigovao svoju cenu izraženu u $ i ostao je pri prvoj ceni datoj u proleće.

Pogledajte uštedu pri kupovini u odnosu na vremenu kupovine.

Na dan 28.05.2020. 1€ vredeo je 1.10169$, dok je na dan 06.12.2020. 1€ vredeo 1.2159usd.

U tom slučaju izvodimo sledeću računicu:

  • Za robu koja košta 10.000$ u proleće njena vrednost je bila 9.077€€, dok je krajem godine roba u € koštala 8.224€, razlika = 853€
  • Za robu koja košta 20.000$ u proleće njena vrednost je bila 18.155€, dok je krajem godine roba u € koštala 16.448€, razlika = 1707€
  • Za robu koja košta 30.000$ u proleće njena vrednost je bila 27.233€, dok je krajem godine roba u € koštala 24.673€, razlika = 2560€

Dakle za vrednost robe od 30.000$ ušteda na razlici kursa $/€ kao što vidite bila je 2560€, što je otprilike odgovara uvećanju troškova transporta jednog 20ft kontejnera. Zaključak je da je roba isporučena u maju 2020. ili kao što je otišla u januaru 2021. ukupna cena nabavke je otprilike ista.

Nažalost da smo krenuli u realizaciju dva meseca ranije i da je roba otplovila u 11. mesecu pre poskupljenja transporta ovo bi bila ušteda kupca, ovako taj novac je potrošen na transport.

Osim ovog još važnije je da je kompletan tok nabavke prošao po kupca jednostavno i bezbedno. U svakom trenutku naš kljent je imao povratnu imformaciju šta se dešava u procesu izrade mašina. Na kraju kad su mu stigle obe mašine su bile u odličnom stanju, a CNC mašina čak ima i više funkcija nego što je kupac tražo.

Poremećaj cene transporta

Krajem 2020. godine cena transporta postala je 2-3 puta veća nego što je uobičajeno. Nedostatak kontejnera i usporavanje privrede širom sveta osim u Kini svi navode kao uzrok tome, što i jeste istina. Međutim s druge strane svi znamo da je pandemija korone zarobila planetu i da je su najtraženija roba medicinska maske, rukavice i sl.

Već nekoliko puta smo imali najave da će doći do pada cena transporta(najpre su nam govorili "očekujemo pad cena posle Kineske nove godine", pa onda "očekuje se u maju", sad imamo "dojavu" da će do pada cena transporta doći u septembru), međutim umesto da pada cena transporta se povećava, a odgovor je jednostavan.

Dok ne prođe korona u većem delu sveta cena transporta neće pasti. Nekome ko uvozi maske čija je nabavna vrednost robe po kontejneru cca 300.000USD to da li je transport 2000USD ili 10.000USD skoro i da nije bitno.

Prednosti i mane kupovine mašina direktno iz Kine

Mnogih specijalizovanih mašina na domaćem tržištu jednostavno nema u prodaji, stoga se one moraju uvoziti.

Osnovna i najvažnija prednost uvoza mašina iz Kine je CENA.

Ušteda može biti značajna, duplo pa i troduplo neke stvari mogu da se nadju povoljnije i jeftinije u Kini.

Ukoliko se odlučite da kupite mašinu direktno iz Kine verovatno ćete povoljnije proći nego da je kupite negde u lokalu ili iz neke druge zemlje(npr. Italije Nemačke i sl.) Ovo se prvenstveno odnosi na nove mašine pošto se danas malo šta ne proizvodi u Kini.

Ako se odlučite na samostalnu kupovinu mašine iz Kine, dakle bez agenta molimo vas da obratite pažnju na sve detalje kupovine. Recimo da ste našli povoljnu mašinu koja na slikama izgleda sjajno i prodavac je dugo na Alibabi i ima ozbiljne reference. Odlučili ste i samostalno ste poručili mašinu,  međutim kad vam mašina stigne shvatate da niste dobili ono šta ste hteli i zamišljali.

Nemojte sumnjati, Kinezi ako mogu negde da zakinu to će i učiniti.

Jeftina cena podrazumeva da NEMA nikakvog uputstva za instalaciju i upotrebu(ili ga dobijete na kineskom), mašina nema odgovarajuće sertifikate, materijali koji su upotrebljeni izgledaju najblaže rečeno jadno, sa lošom završnom obradom.

Mašina loše radi, ne može da se podesi ili u najgorem slučaju mašina uopšte ne radi!

Šta onda? Kome onda da se žalite?

Dakle ako kupujete samostalno nemojte da vam cena bude jedini faktor odlučivanja.

Bez agenta(nekog ko će vas zastupati) nikako nemojte kupovati sa sajtova najjeftinije mašine iz Kine.

Mnogi uvoznici poručuju mašine iz Kine i preprodaju ih na domaćem tržištu. Ako ne kupujete uz pomoć agenta možda je onda bolje da se obratite njima.

Ako vam je potrebna pomoć za uvoz mašina iz Kine Pišite nam

TAGOVI