Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

B2B portali

Kupovina na veliko uobičajeno se obavlja preko B2B sajtova. B2B = Business to Business. Kao što samo ime kaže reč je o trgovina između dve ili više firmi. Danas je u globalnom svetu nezamisliva međunarodna trgovina bez B2B portala. Prisutnost firme na B2B portalu je od presudne važnosti za njeno poslovanje. Predstavljamo vam 10 najpopularnijih i najznačajnijih B2B sajtova:

Pozicija Portal Jezik Lokacija Tip
1. http://www.alibaba.com kineski, engleski, japanski Kina B2B
2. http://www.manta.com engleski USA B2B
3. http://www.indiamart.com engleski Indija B2B
4. http://www.made-in-china.com engleski, kineski, tajvanski Kina  B2B
5. http://www.dhgate.com engleski Kina B2B
6. http://en.china.cn/ engleski, kineski Kina B2B
7. http://www.ioffer.com/ engleski USA B2B
8. http://www.tradeindia.com/ engleski Indija B2B
9. http://www.globalsources.com/ engleski, kineski Kina B2B
10. http://www.diytrade.com/ engleski, kineski Kina B2B

 

Statistika je preuzeta 2015. god. sa sajta za poređenje B2B sajtova a parametri za poređenje su:

B2B Site Ranking = Website Ranks + Google Pages Indexed + SocioMeter (Facebook Like, Twitter, Google+, Etc) + Search Backlinks

Kao što možete videti u prvih 10 sajtova 6 je iz Kine, a nama je svakako najzanimljivija Alibaba. Svi gore navedeni kineski sajtovi su sličnog principa i imaju prikaz firmi i njihovih proizvoda i usluga, a neki i prikaz ponuda i potražnji. Nećemo dublje analizirati ostale sajtove. Predstavićemo samo Alibaba.com pošto je to vodeći svetski sajt B2B trgovine.

Kao što znate jedna od najbitniji stvari u trgovini sa nepoznatim partnerom je poverenje.
Da bi krenuli u razmatranje trgovine sa potencijalnim dobavljačem potrebno je o njemu DOBRO se informisati.
Kako, pročitajte na stranici mreža poverenja.


Kako znati da li uopšte postoji firma sa kojom želite da poslujete?

Znamo da sajt firme pogotovo ako je reč samo o prezentaciji na nekom od većih sajtova apsolutno nije dovoljna.
Firma sa kojom želite da sarađujete jednostavno mora imati svoj jedinstveni sajt.

Zbog toga se na našem sajtu na stranici Kineske firme nalaze samo firme samo sa ličnom prezentacijom.
Veliku većinu firmi našli smo upravo na Alibabi ali danas veliki broj tih sajtova ne radi.

U proteklom periodu odnosno od kako je nastao sajt Uvoz iz Kine primetili smo da su mnogi linkovi ka firmama nestali iako su bili ispravni kada smo ih postavili!
Mi ih nećemo brisati kako bi ste mogli videti koliki je obim prevara putem interneta.

Linkovi ka firmama nestaju iz više razloga: nemarnost firme koja dopusti da im istekne domen, nezainteresovanost firme za web sajt, promena sajta, propast firme, ali često su u pitanju firme koje se bave prevarom.
Prevarantske firme otvore sajt prevare par posetilaca i zatvore sajt.
Zbog toga smo uveli pojam Year ili godina koji označava koliko dugo se link ka nekoj firmi nalazi na našem sajtu.
Na ovaj način možete videti koliko dugo neka firma ima aktivan veb sajt što je dobar pokazatelj o njenoj ozbiljnosti.
Naravno nemoguće je popisati sve firme ali smo sakupili uzorak od nekih 10.000 a vi pregledajte koliko njih radi i danas i da li smete verovati firmi koju ste videli samo na internetu.

Alibaba

Alibaba je portal gde se firme mogu registrovati i predstaviti svoje proizvode. Dakle, firma u okviru Alibabe ima svoj sajt - svoju internet prezentaciju. Članstvo može biti besplatno(Free Membership) ili možete biti Zlatni član(Gold Supplier Membership). Kao Zlatni član imate 3 paketa osnovni, standardni i premijum. Članarine za ove pakete se vremenom menjaju ali okvirno ovo su cene:

 • US$1,899 = 1 year Gold Supplier Basic Membership(US $1,399) + US $500 Extra Inquiries Package
 • US$3,499 = 1 year Gold Supplier Standard Membership(US $2,999) + US $500 Extra Inquiries Package
 • US$6,499 = 1 year Gold Supplier Premium Membership(US $5,999) + US $500 Extra Inquiries Package

Naravno sa većim paketom imate i veće mogućnosti prednost postavljanja proizvoda na vidljivijim mestima, priliv većeg broja zahteva za nabavku robe i sl. Firme koje imaju oznaku Assessed Suppliers su proverene od strane trećeg lica i imaju sledeću oznaku:

provereni dobavljači sa Alibabe

Što znači da je neko bio kod njih u fabrici u i prverio njihovo postojanje i poslovanje.

Glavno pitanje za nas kao kupca je da li su svi Zlatni članovi pouzdani partneri sa kojim možete slobodno trgovati?
Naravno da nisu!!!

Alibaba samo registruje da ta firma postoji kao legalan pravni subjekt registrovan od strane nadležnih organa(i to je sve). Zbog toga Vam i savetuju da kad poslujete preko Alibabe plaćanje obavljate preko Alibabe(Alibaba.com Secure Payment nekadašnji Escrow) ili po vama na najsigurniji način.

Još jedan vid zaštite kupca je Trade Assurance. Ovo je servis kreiran od strane Alibabe koji služi za kreiranje poverenja između prodavca i kupca. Uz pomoć ovog servisa Vaša kupovina je zaštićena u slučaju da proizvodi nisu poslati na vreme kako je definisano ugovorom ili ako kvalitet proizvoda ne zadovoljava standarde definisane ugovorom.

Sve servise koje pruža Alibaba možete pronaći na stranici Services

Skraćenice i njihovo značenje

Uobičajena je upotreba opšte prihvaćenih skraćenica u međunarodnoj trgovini a mi Vam predstavljamo najčešće pojmove.

OEM - (Original Design Manufacturer) značenje je da Vi kao kupac određujete kako će proizvod izgledati. Dakle proizvod se radi prema Vašoj ideji, projektu i slično. U praksi obično je to Vaš logo ili brend koji se lepi, crta ili ispisuje na proizvod.

ODM - (Original Design Manufacturer) drugi slučaj je ako želite da firma sa kojom sarađujete sama osmisli specifikaciju i dizajn vašeg proizvoda. Tada Vam trebaju firme koje pružaju ODM usluge.

FOB,EXW... Price - Cena proizvoda. Termini uz cenu označavaju mesto prodaje npr. EXW - cena u fabrici, FOB - Franko brod (...ugovorena otpremna luka) itd. Opširnije o skraćenicama koje se nalaze uz cenu na stranici Transport robe

MOQ - (Minimum Order Quantity) je minimalna količina koju prodavac isporučuje.

FOB Price 8,99 - 18,99 - Može biti zbunjujuće kada vidite dve cene kao u ovom primeru. Ovde je cena direktno povezana sa količinom koju poručujete i za MOQ uzima se veća cena. Dakle za minimalnu količinu koju prodavac isporučuje uvek se uzima veća cena. Što je vaša porudžbina veća cena po komadu opada do krajnje najniže cene ispod koje ne može ići.

Važna napomena: Cene proizvoda prikazane na Alibabi često nisu ispravne, nego su namerno spuštene kako bi prodavci privukli kupce!

Supply Ability - Sposobnost snabdevanja odnosno koliku količinu odgovarajućeg proizvoda je prodavac sposoban da proizvede u jedinici vremena(dan, nedelja, mesec, godina)

Port - Luka iz koje bi se slala roba

DHL,UPS,FEDEX,EMS - način slanja robe ukoliko se šalje avionom. Ovde su navedene samo brze pošte koje su znatno skuplje nego kad ide slanje paketa klasičnom poštom. Istina paket poslat klasičnom poštom duže putuje. Opširnije o slanju robe na stranici Transport robe

Payment Terms: T/T, Western union, Paypal, MoneyGram, L/C - vrste plaćanja koju prihvata prodavac

1. L/C's - Letters of Credit

Letter of credit je akreditiv. Akreditiv je način plaćanja dobavljaču, a banka ga smatra kao izvanbilansni plasman.
Većinom se misli na neopozivi dokumentarni akreditiv.
Najčešće se upotrebljava kad kupac i dobavljač nemaju poverenja između sebe. Znači kupac, kada otvori akreditiv u svojoj banci, dobavljač je siguran da će mu isporučena roba biti plaćena, a u akreditiv kupac stavlja uslove po dogovoru sa dobavljačem i sebe osigurava, da će dobiti ono što je tražio.
Znači obvezni uslovi: faktura, otpremnica i i tovarni list ili teretnica (zavisno kako se vrši isporuka)
dodatne uslovi: sertifikat o količini, sertifikat o kvaliteti, zapisnik o prijemu robe i sl.
Otvaranjem akreditiva kupca kod svoje Banke, ista šalje banci dobavljača poruku (swift) da je akreditiv otvoren i isporuka može krenuti.

Većinom se dogovaraju akreditivi sa odgodom plaćanja 60,90,120 dana od datuma fakture ili datuma isporuke (što je najčešće identično) ili po viđenju dokumenata.
Poanta je da se kupac i dobavljač dogovore oko uslova isporuke i i potrebnim dokumentima za plaćanje, a banke rade samo po uputama.
Po dospeću akreditiva na naplatu (zavisno o dogovorenoj odgodi plaćanja), kupac mora položiti novac na račun na svojoj Banci, jer inače Banka mora platiti iz svojih sredstava dobavljaču.
Akreditivom se i kupac i dobavljač osiguraju da će sve proteći po dogovoru, a banke za svoje usluge naplaćuju proviziju i to svaka svom klijentu. Postoji više vrsta akreditiva, a najčešći su opozivni i neopozivni (da li kupac može ili ne može da otkaže plaćanje), potvrđen ili nepotvrđen (garancija banke koja je dala akreditiv), po viđenju (ispunjavanje uslova iz akreditiva) i dr.

Za više raspitajte se u Vašoj banci

2. T/T - Bank to Bank Wire Transfer

   1) Šta je T/T?

       T/T je ono što mi zovemo bankovni transfer.

       To je normalan prenos novca sa računa sa svoje banke za bilo koju banku bilo gde u svetu.

   2) Šta je potrebno za prenos novca preko T / T

 1. Finansijski podaci primaoca

 2. Naziv banke korisnika

 3. Naziv Vlasnik računa (Korisnik)

 4. Broj računa

 5. Swift Code banke korisnika plaćanja

      Uobičajeni podaci za međunarodni prenos!

   3) Šta je SWIFT CODE?

       Predstavlja zatvorenu telekomunikacionu mrežu koja povezuje banke i razne druge finansijske organizacije, prvenstveno sa ciljem obezbeđenja brzog i sigurnog transfera novca. Kod nas se pojam SWIFT upotrebljava i za potvrdu o slanju novca koja se dobija u banci, a koja u stvari predstavlja kopiju SWIFT poruke.

Za više raspitajte se u vašoj banci!

3. PayPal - Ebay owned payment system

PayPal ne predstavlja ništa drugo nego firmu koja se bavi transakcijama između kupaca i prodavaca (primanje i slanje novca). PayPal preuzima obavezu transakcije novca i za tu uslugu naplaćuje proviziju. Kao takav on preuzima svu odgovornost koja se tiče sigurnosti i tajnosti identiteta korisnika usluge.

4. Western Union, xoom, Money Bookers - Wire transfer option payment person to person

Western Union uputnica je usluga najbržeg načina transfera novca u/iz inostranstva. Novac se na ovaj način može poslati u/iz preko 200 zemalja sveta.
Pošte nudi usluge Western Uniona isključivo u domaćoj valuti. Preračun stranih valuta vrši se po kursu Western Union-a.
Pošta pruža uslugu Western Union (WU) uputnicu, u nacionalnoj valuti na celoj teritoriji Republike Srbije, i na taj način omogućava korisnicima poštanskih usluga transfer novca u medjunarodnom saobraćaju.
Naknada za izvršene usluge se obračunava po cenovniku Western Uniona i plaća je isključivo pošiljalac.

Usluge WU uputnice:

 • Prijem novca – Isplata Western Union uputnice

Usluga Prijem novca omogućava isplatu novca u dinarima na šalterima pošte koji je poslat sa bilo koje Western Union lokacije iz preko 200 zemalja. Novac je dostupan u roku od nekoliko minuta nakon slanja. Isplata se vrši tek kad se pokaže važeći lični dokument. Ukoliko primalac ne poseduje važeći lični dokument, treba da mu preporučite da kontaktira pošiljaoca da promeni ime i prezime primaoca. Da bi primalac podigao poslati novac, potrebno je da zna očekivani iznos za isplatu, ime i prezime pošiljaoca i zemlju odakle je novac poslat.

 • Slanje novca – Uplata Western Union uputnice

Usluga Slanja novca omogućava uplatu novca u nacionalnoj valuti na šalterima pošte koji je moguće podići na bilo kojoj Western Union lokaciji u preko 200 zemalja. Da bi neko poslao novac iz zemlje, dovoljno je da ode u neku od pošta koje pružaju usluge Western Union-a. Pošiljalac podnosi važeći lični dokument, saopštava ime i prezime primaoca i zemlju u koju šalje novac. Pošiljalac šalje novac u domaćoj valuti, dok primalac može podići novac u valuti dostupnoj u zemlji u koju se šalje novac. Pošiljalac može fiksirati transfer tako što će zahtevati da se izvrši isplata u tačno određenom iznosu i valuti (npr. 1.000,00 USD). U tom slučaju primalac može podići novac samo u valuti koja je naznačena. Na ovaj način, na slanje ne utiču promene kursa. Nakon izvršenog transfera, pošiljalac treba da obavesti primaoca o sumi koju je poslao, tačnom imenu i prezimenu osobe koja je poslala novac, zemlji iz koje je poslat novac kao i kontrolnom broju transakcije. Obratite pažnju da postoji dnevni i mesečni limiti po osobi za slanje novca Western Unionom.

Najrizičnije je poslovanje sa Kineskim firmama kad prodavac traži uplatu isključivo preko Western Uniona. Takvog prodavca obavezno izbegavati!!!

 • Kućna dostava u nekim zemljama regiona funkcioniše!!!

Kućna dostava je dodatna usluga koja omogućava isplatu novca na adresi primaoca. Prilikom slanja novca iz inostranstva u Srbiju, pošiljalac se može opredeliti da se isplata izvrši na adresi primaoca. Ovu uslugu nudi samo Pošta.

TAGOVI