Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Aliexpress je osnovan 2010. godine od strane Alibaba Grupe kako bi kineskim kompanijama i pojedincima omogućio međunarodnu prodaju.

Najsličniji sajt Aliexpressu je svakako eBay kako po asortimanu proizvoda tako i po poreklu proizvoda(procenjuje se da je oko 70% robe na eBay-u poreklom iz Kine, Hong Konga ili Taiwana).
Najznačajnija razlika za kupca je što se na Aliexpressu ne može plaćati Paypal-om(osim u nekim izuzetim slučajevima).

U međuvremenu je postao jedno od najpopularnijih sajtova za e-trgovinu u svetu.
Aliexpress je dete Jacka Ma, bivšeg učitelja engleskog koji je osnovao Alibaba Group.
Sa sedištem u Hangzhouu, Alibaba Group koja poseduje Aliexpress je ogromna kineska kompanija za e-trgovinu koja je bila već vodeća na svom domaćem tržištu B2C sa platformom Taobao.

Aliexpress kao B2C web lokacija za e-trgovinu je okrenuta ostatku planete i pruža mogućnost kineskim pojedincima i kompanijama da svoje proizvode prodaju direktno stranim potrošačima.

Kupci i prodavci na Aliexpress-u

Ako vas zanima jeftina kupovina robe na komad na pravom ste mestu.

Mnogi potrošači iz različitih zemalja posećuju sajt. Brazil i Rusija imaju najveći udeo u broju poseta ovom sajtu, a Rusija je verovatno država sa najvećim brojem kupaca na mesečnom nivou.
Čak i zemlje i siromašni regioni poput Afrike takođe posećuju ovaj sajt kako bi kupovali robu. Zašto, zato što je jeftino, veoma jeftino.

Prodavci na Aliexpress-u su ili kompanije ili pojedinci koji prodaju robu međunarodnim kupcima.

Iako je Aliexpress kineski sajt zanimljivo je da građani Kine ne mogu kupovati proizvode direktno sa njega.
Umesto toga, domaći kineski građani moraju kupovati na potpuno zasebnom tržištu(Taobao).
Isto tako, Aliexpress ne dozvoljava pojedincima ili kompanijama koje nisu Kinezi da otvaraju prodavnice na sajtu.
Svi prodavci sa Aliexpress-a nalaze se u Kini i svaki ima jedinstveni broj svoje prodavnice na Aliexpress-u.
Za razliku od sajta Alibaba.com, dostupno je veoma malo informacija o prodavnicama i načinu na koji su proverene.
Aliexpress je, međutim, implementirao sistem rejtinga prodavnica.
Zato kada kupujete sa Aliexpressa pripazite na rejting prodavca.

Aliexpress apeluje na svoje kupce da plaćanja prodavcima vrše samo preko njihove platforme kako bi mogli da ponude veći stepen zaštite kupaca.
Ako niste zadovoljni proizvodom, uslugom i sl. iako možete zatražiti povraćaj novca, postupak zna da bude komplikovan.

U pogledu prodaje, Aliexpress je visoko rangiran.

Prihodi se vrte u milionima dolara.

Dan u godini koji je posebno popularan na sajtu je 11.11. To je kineska verzija crnog petka.
Naravno, crni petak koji se očekuje svake godine na drugim web lokacijama za e-trgovinu, poput eBaya, Amazona i drugih, takođe donosi puno prihoda Aliexpress-u, jer kineski prodavci i ovaj dan koriste da nude svoju robu sa popustom - ponekad ogromnim popustima.

Danas se upotreba interneta svakodnevno povećava, a sve više potrošača kupuje na internetu zahvaljujući Aliexpressu po veoma povoljnim cenama.
Pošto je uloga Kine kao „fabrika sveta“ čvrsto uspostavljena, Aliexpress se fokusira na pomaganju potrošačima da kupuju direktno sa izvora po veoma povoljnim cenama.
Aliexpress svakako ima koristi od toga što stalno rastući kineski proizvođači imaju mogućnost da plasiraju svoje proizvode direktno širom sveta.

Statistika


Prema podacima iz 2018. godine Aliexpress ima 150 miliona registrovanih korisnika, mesečno sajt ima preko 200 miliona poseta iz 230 različitih regiona i zemalja.
Najviše iz Rusije 15.9 miliona korisnika i 12 miliona iz Brazila(podaci iz 2014.)
60 000 je broj paketa kojie je 2013. godine Aliexpress slao za Rusiju na dnevnom nivou!
Prosečna cena po paketu slata za Rusiju je 25$.
Trenutno je sajt dostupan na 18 različitih jezika.
Sve ovo je zahvaljujući dobroj organizovanoj sistemskoj podršci koju pruža Aliekpress.

Kome je namenjen

Dok je Alibaba namenjena prodaji na veliko, na Aliexpressu možete kupiti pojedinačne male količine količine kao fizičko lice.
Kao rezultat toga, na Aliexpressu možete kupiti proizvode „onakvi kakvi jesu“ od prodavaca iz Kine i kupovinu obavljate direktno na njihovoj platformi.
Dakle, sve se kupuje i prodaje tačno onako kako je prikazano na stranici proizvoda i proizvod se ne može se prilagođavati vašim potrebama ili zahtevima.

Pre bilo kakve online kupovine savetujemo vam da se najpre upoznate sa sistemima zaštite na Aliexpressu.

Iako su cene na Aliexpress-u niske u poređenju sa ostatkom sveta, one će skoro uvek biti veće nego ako biste kupili veću količinu od dobavljača koji se nalazi na Alibabi.

Pored toga, na Aliexpress-u ne možete da tražite besplatan uzorak  ako želite da ispitate kvalitet proizvoda pre kupovine.

Važno je napomenuti da se skoro sva roba kupljena na Aliexress-u isporučuje iz Kine, što znači da će vam trebati sedmice, ako ne i meseci, da primite vašu robu.
Obično je to 15 do 60 dana. Možda je 60 malo previše ali bi da se ogradimo, iz prakse to bude 20-25 dana klasičnom poštom.

Detaljno uputstvo kako se kupuje sa interneta, koliki su troškovi carinjenja robe, kojim karticama se vrši plaćanje i generalno sve o internet kupovini možete pročitati na stranicama sajta Škola internet kupovine

 

TAGOVI