Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Šta bi trebalo znati pre kupovine sa Aliexpress-a?

Niko vam ne može garantovati potpunu bezbednost i sigurnost prilikom kupovine preko interneta.
Na svakom velikom i uglednom sajtu, postoji stotine prodavaca koji žele da uzmu vaš novac i da vas više nikada ne vide i ne čuju.
Ako želite što bezbedniju internet kupovinu potrebno je da upoznate sajt koji koristite, njegovu reputaciju i sisteme zaštite kupaca.
Na ovom mestu ćemo pokušati da objasnimo sisteme zaštite kupaca prilikom kupovine sa Aliexpressa.

Šta je Aliexpress?

Alibaba grupa je kineska kompanija za e-trgovinu koja preduzećima i potrošačima širom sveta i Kine nudi razne maloprodajne usluge.
Aliexpress je deo Alibaba grupe.
Alibaba Grupa je pokrenula Aliexpres 2010. godine.
Dok je Alibaba sajt namenjena prodaji na veliko, na Aliexpressu možete kupiti pojedinačne male količine količine kao firma i kao fizičko lice.
Na Aliexpress-u  možete kupiti proizvode samo „onakve kakvi jesu-gotove proizvode“ a kupovinu obavljate direktno na njihovoj platformi.
Aliexpress nije vlasnik ni prodavac proizvoda.

Iako su cene na Aliexpress-u niske u poređenju sa ostatkom sveta, one će skoro uvek biti veće nego ako biste kupili veću količinu od dobavljača koji se nalazi na Alibabi.

Važno je napomenuti da se skoro sva roba kupljena na AliEkpress-u isporučuje iz Kine, što znači da će vam trebati sedmice, ako ne i meseci, da primite vašu robu.
Obično je to 15 do 60 dana. Mada 60 je malo previše, iz prakse to bude 20-25 dana.

Kupovina sa Aliexpress-a

Na šta treba obratiti pažnju pre kupovina sa Aliexpressa.

Sve carinske troškove u vezi sa kupljenim proizvodom plaćaju kupci. Da biste izbegli kašnjenja u isporuci, proverite vaše lokalne zakone, kao i listu zabranjenih stvari (imate je u dnu stranice) kao i listu oporezivih stvari.

Prilikom postavljanja vaše porudžbine, molimo Vas da utvrdite svaki detalj, kao što su boja, veličina, količina, i sl. Proverite da li ste dali ispravnu adresu za isporuku paketa.

Kada Vam stigne paket, molimo Vas da ga pregledate ne bi li uočili bilo koji kvar ili gubitak pre potpisivanja prijema robe.

Nakon potpisivanja, molimo Vas da pažljivo ispitate pristigle stvari.

Ako nisu u skladu sa dogovorom pre kupovine možete da zahtevate povraćaj novca. Sačuvajte kopiju istorije svih online chat-ova, e-poštu dopisivanja sa isporučiocem itd. Nikada se ne zna da li će vam zatrebati.

Sistem zaštite koji se koristi na Aliexpresu je Escrow!

Šta je Escrow?

Escrow servis na Aliexpress-u je realizovan u saradnji sa Alipay.com vodećom platformom za plaćanje preko interneta koja je takođe u sastavu Alibaba grupe.

Escrow sistem Vam omogućava da bezbedno plaćate preko interneta bez prikazivanja detalja sa svoje kreditne kartice. Takođe možete da pratite plaćanje dobavljaču nakon što potvrdite da ste primili svoju porudžbinu. Escrow je brz, besplatan i jednostavan za korišćenje!

Može se koristiti samo u zemljama van Kine. Princip je veoma jednostavan i prikazan je na slici ispod. U suštini kupac plati robu, ali prodavac dobije taj novac tek nakon potvrde kupca da je dobio svoj proizvod. Tok plaćanja preko Escrow-a

Načini plaćanja i bezbednost prilikom plaćanje na Aliexpress-u

Normalno je da se sumnja pre kupovine sa bilo kog web sajta, jer nikada ne znate ko stoji iza toga.
Ali Aliexpress je svetski poznata šoping lokacija na kojoj milioni ljudi kupuju.
Pored toga, možete biti potpuno opušteni jer Aliexpress radi sa Escrov sistemom, što znači da je vaš novac zaštićen i prodavac nikada neće primiti vaše podatke o plaćanju, a novac će dobiti tek kada potvrdite da je sve stiglo i da je sve u redu.
Aliexpress štiti sva plaćanja koristeći najnovije sisteme šifrovanja iz Visa, Mastercard i VerisignSSL.
Na svom sajtu koristi protokol HTTPS, kroz koji se podaci koje razmenjujete između računara i servera šifruju i ne mogu da ih ukradu treće strane.
Ukratko,b Aliexpress je potpuno sigurno mesto za kupovinu zahvaljujući višestrukim sistemima šifrovanja.

Koje načine plaćanja podržava Aliexpress?

 • 1 - Plaćanje debitnim ili kreditnim karticama

je najčešće korišćeni način plaćanja, a i praktične su s obzirom da banke sve češće olakšavaju dobijanje kartica bez dodatnih troškova.
Aliexpress podržava Visa debitne/kreditne kartice, MasterCard kreditne kartice, Maestro debitne kartice i American Ekpress.
Prihvata se bilo koja validna platna kartica, bitno je samo da imate dovoljno novca na računu, to ne mora biti „specijalna“ kartica za kupovinu preko interneta kao što mnogi misle.

 • 2 - Paypal

Malo ko se seća ali Aliexpress je u početku podržavao PayPal, međutim nakon godinu dana ta saradnja je raskinuta, zbog visokih provizija koje je nametnuo Paypal (a možda i zato što je u vlasništvu konkurentskog Ebay-a).
Negde oko 2011. saradnja je prekinuta i Aliexpress više nije nudio ovaj sistem plaćanja, sve do nedavno.
Nedavno je Aliexpress ponovo uspostavio mogućnost plaćanja putem Paypal u nekim od svojih prodavnica.
Ovakav način plaćanja ima veliku prednost, jer naš bankovni račun možemo povezati sa Paypal računom kako bismo mogli kupiti na Aliexpress-u čak i ako nemamo kreditnu karticu.
Međutim, ne prihvataju svi prodavci plaćanje putem Paypal-a, a ako ipak nađemo takovog prodavca i platimo Paypalom, moraćemo platiti malu dodatnu naknadu za izbor ovog načina plaćanja.

 • 3 - Western Union

Iako je manje poznato, možete platiti i putem Western Uniona.
Međutim, proces je mnogo sporiji nego kod drugih načina plaćanja: mora se otići u poštu ili banku, ispuniti obrazac i sačekati do par dana da uplata bude verifikovana.
Šta više ovo je najskuplji način transfera novca za Kinu.

 • 4 -Bank transfer

Ovo je jedan od najmanje preporučenih oblika plaćanja, jer samo narudžbe veće od 20 dolara možete plaćati bankarskim prenosom.
Uz to ćete morati platiti u dolarima i izvršiti međunarodni transfer.
Većina banaka naplaćuje međunarodne transfere, a kupac mora preuzeti troškove. Ukratko, bolje je odlučiti se za drugi način plaćanja.

Postoje još neki manje poznati koji se odnose na pojedinačne zemlje i nama nisu bitni.

Sistem Feedback-a

Najlakši način za izbegavanje problema i sporova je pronalazak prodavca sa reputacijom.
Tada je kupovina mnogo sigurnija i manje neizvesna.
Ako su hiljade zadovoljnih kupaca kupovali od nekog prodavca, mnogo je manje verovatnoća da ćete baš vi naići na probleme sa njim.

Najbolji način provere prodavca je sagledavanje njegove istorije poslovanja.
Na bilo kojoj stranici prodavca kliknite karticu Feedback da biste dobili potpuni uvid u ocenu prodavca.
Kupujte od dobavljača koji imaju 95% i veće pozitivne povratne ocene(Feedback Score)
Dve najvažnije stvari prilikom ocenjivanja prodavca i proizvoda na Aliexpress.com-a su povratna ocena prodavca(Feedback Score) i ocena samog proizvoda(Customer Reviews).
Povratna ocena prodavca(Feedback Score) pokazuje obim prodaje prodavca i ocenu njegovog poslovanja(Ocenjuje se da li je proizvod kao što je u opisu na sajtu, komunikacija sa prodavcem kao i brzina i kvalitet isporuke).
Dok Customer Reviews predstavlja stopu povratnih informacija koju je dobavljač dobio za određeni prodati proizvod.
Kada birate prodavca uvek težite da on ima 95% i više za Feedback Score sa najmanje 2.000 ocena.

Feedback prodavca na aliexpressu

Svi prodavci na Aliexpressu imaju svoj feedback rezultat. On se može videti na stranicama prodavca i izgleda kao na slici gore.  Sistem Feedback-a na Aliexpress-u ima više različitih pokazatelja.

1.Zvezdice pored proizvoda

Zvezdice su pokazatelj koliko su kupci zadovoljni obavljenom transakcijom.

Rejting:

 • 5 zvezdica = odlično
 • 4 zvezdice = dobro
 • 3 zvezdice = fer
 • 2 zvezdice = loše
 • 1 zvezdice = jako loše

Rejting 5 i 4 zvezdice se tretira kao pozitivan feedback, 3 zvezdice kao neutralan, a 2 i 1 zvezdica kao negativan feedback.

2. Broj ocene

Broj ocene je broj zvezdica koje je prodavac primio tokom određenog perioda vremena.

3. Feedback ocena

Feedback ocena je procenat od svake vrste feedback-a koja se dobija za dati vremenski period. Svaki član ima pozitivan, neutralan i negativne feedback. Formule za izračunavanje feedback-a se nalaze na slici ispod

izračunavanje feedbacka na aliexpressu

4. Feedback rezultat

Feedback rezultat je zbir svih dobijenih zvezdica nakon što su konvertovane u poene.

Konverzija

5 zvezdica ili 4 zvezdice = +1 Poen

3 zvezdice = 0 Poena

2 zvezdice ili 1 zvezdica= -1 Poen

5. Prosečna ocena

Prosečna ocena je zbir poena svih zvezdica podeljenih sa ukupnim brojem glasanja u datom periodu vremena.

Simboli feedback-a

Simboli Feedback-a predstavljaju broj uspešnih transakcija. Simbole imaju prodavci i kupci, tako da se može oceniti koliko je pouzdan prodavac ali i kolko je relevantan komentar kupca. U tabeli dole možete videti simbole koji se dodeljuju u zavisnosti od broja uspežnih transakcija.

simboli na aliexpressu

Pored feedback-a prodavca značajna stavka u odabiru prodavca su i komentari kupaca koji su od njih kupovali. Nisu mišljenja svih kupaca podjednako relevantna, pošto se i oni rangiraju po broju uspešnih transakcija. Kako izgledaju komentari kupaca možete videti na slici dole.

komentari kupaca na aliexpressu

Zaštita kupca na Aliexpressu

Kupovanje putem interneta skoro uvek je vezana sa rizicima.
Za razliku od kupovine u klasičnoj prodavnici, predmet ne možete držati u ruci pre kupovine.
Dakle, kupac ne možete direktno da oseti proizvod u ruci kako bi testirao njegov kvalitet izrade ili da proveri da li sve funkcije proizvoda rade na način kako je navedeno u opisu.
Jedino ako kupujete poznati brend, možete da pročitate internet recenzije o njemu ili čak da odete u lokalnu prodavnicu kako biste ga videli i upoznali se sa njim pre kupovine.

Međutim, mnogi jeftini kineski proizvodi sa Aliexpress-a nisu dostupni u prodavnicama, pa se sa proizvodom ne možete direktno upoznati.
Obično ćete svoju odluku donositi isključivo na osnovu opisa i nekoliko fotografija sa stranica sajta prodavca.
Važno je, dakle, da Web lokacija sa koje kupujete poseduje snažnu politiku zaštite kupaca.

Aliexpress nudi dve važne garancije:

 • Potpuni povrat novca ako ne primite porudžbinu:

ako se artikal ne pojavi ili čak i ako ne stigne u roku koji prodavac odredi, možete podneti zahtev za povraćaj novca u celosti. Dobićete puni povrat u roku od 15 dana.

 • Potpuni ili delimični povraćaj ako artikal nije onako kako je opisano:

ako se kupovina značajno razlikuje od očekivanog, imate dve mogućnosti.

Možete vratiti predmet i dobiti povraćaj novca u celini ili zadržati predmet i dobiti delimičan povrat novca.

E sad, postavlja se pitanje da li se isplati vraćati proizvod i ko snosi troškove povratnog slanja proizvoda koje može biti skuplje od samog proizvoda.
Kao što znate troškovi slanja na Aliexpressu su nerealno niski, nekad je slanje i besplatno.
Ako ste nekad pokušali poslati paket za Kinu pa makar veoma mali iznenadili bi ste se troškovima slanja.

Prodavci sa oznakom „Free return“

Prodavci koji nude uslugu „Free return“ imaju ikonu „Free return“ na stranici s podacima o artiklima.
Uz uslugu „Free return“ dobijate dodatnih 15 dana (pored regularnog datuma isporuke) da odlučite da li želite da zadržite ili vratite predmet iz bilo kojeg razloga, pod uslovom da su proizvodi nekorišteni, neoštećeni, neprani i da su u svom prvobitno stanju - zajedno sa originalnim pakovanjem, oznakama itd.

Napomena:

Možete imati samo jednu besplatnu lokaciju odnosno besplatno vraćanje samo za jednu porudžbinu.
Dakle možete vratiti samo jedan proizvod ukoliko ste ih poručili više odjednom besplatno dok za ostale vi snosite troškove slanja.

Rešavanje sporova

U većini slučajeva najbolje rešenje je direktna komunikacija sa prodavcem.
Zapamtite, ako je vaš argument na mestu, opravdan i ispravan, prodavci će učiniti sve kako bi vam izašli u susret i kako ne bi dobili lošu ocenu od vas.
Ocene su njima glavni pokretač posla. Ko ima bolje ocene taj ima bolju prodaju.

Ako niste zadovoljni proizvodom prvo morate kontaktirati prodavca i direktno pokrenuti problem sa njima.
Koraci rešavanja spora na Aliexpressu

1. Kontaktirajte prodavca
Idite na istoriju narudžbe i odaberite stavku koja je sporna. Razgovarajte sa prodavcem o problemima i pronađite moguća rešenja.

2. Prijavite se za povraćaj novca
Ako ne možete da postignete prijateljski dogovor nakon kontaktiranja prodavca, jednostavno podnesite zahtev za otvaranje spora(dispute) u roku od 15 dana od dana prispeća robe ili završetka roka za prijavu potvrde prijema paketa(kako je naveden u podacima o narudžbi).

3. Vratite vaš novac za 15 dana
Ako je vaš prigovor na mestu, većina prodavaca će vam vratiti novac u roku od 15 dana;

Ipak ako problem nije rešen, možete kontaktirati Aliexpressa sa stranice detalja narudžbe da biste prijavili spor.

Dodatni saveti

Budite oprezni prilikom kupovine poznatih robnih marki

Originalni ili brendirani proizvodi na Aliexpressu veoma su retki.
Uvek pokušavajte da ih izbegavate, jer verovatno je da oni to nisu.

Proverite garancije prodavca

Prodavci takođe mogu ponuditi kupcima određene mere zaštitne.
Opšte je pravilo, što su pružene garancija veće od strane prodavca, to ćete biti sigurniji u svoju kupovinu.
S druge strane, to pomaže da Aliexpressu postane pouzdanija prodavnica.

Prodavci nude garancije po proizvodima.
To što nude mnoštvo garancija na jednom proizvodu, ne znači da ista važe za sve njihove proizvode.
Obavezno obavite temeljna istraživanja pre nego što se odlučite da kupite proizvod.

Postoje četiri različite garancije koje prodavci nude:

 • Vreme isporuke(On-time Delivery) Prodavac obećava da će obezbediti pun povraćaj novca ukoliko vaš paket ne stigne u prethodno dogovoreno vreme.
 • Povraćaj novca(Return Policy) Prodavac obećava da će ponuditi pun ili delimičan povrat novca ako proizvod ne odgovara opisu.
 • Domaći povratak(Domestic Returns) Ako prodavac ima skladište u vašoj zemlji. Možete mu poslati kupljenu robu bez brige o troškovima isporuke ili carinskim taksama.
  Ovo je u razgovorima, u povoju, da Alibaba ali i Aliexpress imaju skladište u Srbiji.
 • Garantovano originalno(Guaranteed Genuine) Ako kupujete skuplje stvari na ovo treba obratiti pažnju. To znači da je predmet proveren kao originalan od strane samog Aliexpress-a.

Isporuka pred Novu godinu

Imajte na umu da niste jedini kome je palo na pamet da za Božićne i novogodišnje praznike poklone kupuje na Aliexpressu. To radi pola planete, pa ako želite da vam vaši paketi stignu na vreme poručite robu na vreme početkom 10. meseca!!!

Roba koja je zabranjena za slanje

Proizvodi koji su navedeni kao zabranjena roba za transport su uzeti od DHL-a, EMS-a i AirMail-a. Kako ne bi kršili ove propise molimo Vas da ne kreirate porudžbine koje u sebi sadrže robu zabranjenu za slanje.

 • Antikviteti i umetnička dela čija vrednost premašuje £5,000
 • Novac, gotovina ili bilo koji oblik za naplatu i plaćanje (kreditne kartice, čekovi. itd)
 • Original ili imitacija vatrenog oružja i njihovih delova ( uključujući kundak, pokretne mehanizme, vijke koji koji su proizvedeni u svrhu izrade vatrenog oružja), municija, eksploziv
 • Opasne robe uključujući ali ne ograničavajući se samo na parfeme, aftershave i zapaljive materije i biološke supstance UN klasifikovane opasne materije i materije koje su zabranjene regulativama International Air Transport Association regulations ("IATA"), the Agreement on Dangerous Goods by Road ("ADR") ili International Maritime Dangerous Goods ("IMDG").
 • Mali električni uređaji, uključujući i mobilne telefone sa litijumskim baterijama. Svaki paket ne može da sadrži više od dve baterije koje moraju biti u okviru elektronskog uređaja.
 • Krzno i slonovača
 • Ljudski ostaci i pepeo
 • Nelegalna roba, piratska roba, falsifikovana roba, narkotici, nezakonite droge
 • Nakit, drago kamenje i plemeniti metali, bižuterija čija vrednost prelazi £5,000 po tovarnom listu
 • Laptop kompjuteri: ne više od jednog laptop kompjutera po paketu. Svaki paket ne sme da sadrži više od jedne litijumske baterije koja mora biti unutar laptopa! Pošiljka ne sme da premaši vrednost veću od £5,000 po tovarnom listu.
 • Životine, žive i mrtve
 • Neobezbeđene litijumske baterije
 • Klinički i/ili biološki uzorci (uključujući ali ne i ograničavajući se na telesne tečnosti i uzorke tkiva)
 • Kvarljiva roba koja zahteva kontrolisanu temperaturu (uključujući ali ne i ograničavajući se na cveće i hranu)
 • Pornografiju u bilo kom obliku ([tampa, film ili digitalni format)
 • Cigarete, listove duvana, duvan u bilo kom obliku
 • Kovani novac i novčanice bilo koje vrste
 • Članci i tekstovi zakonom ili pravilnicima zabranjeni za distribuciju ili slanje.
 • Novine, časopisi, knjige koje su štetne po interes Narodne Republike Kine.
 • Članci štetni po opšte zdravlje.
 • Eksplozivne, lako zapaljive, erodirajuće radioaktivne i otrovne materije.
 • Alkohol (izuzetak alkoholna pića)

 

TAGOVI