Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Poslom agenta u Kini bavimo se od 2010 godine.

Tokom ovog perioda koristili smo usluge Alibabe i stekli smo uvid na šta treba obratiti pažnju. Brzo smo uvideli da nije sve tako sjajno i bajno pa smo se odlučili da vas upozorimo i napravimo kolekciju kineskih sajtova odnosno kineskih firmi koje su tad bile na Alibabi a koje su imale pored prezentacije na Alibabi i svoj web sajt.

Danas možete videti koliko od tih firmi i dalje radi, da li postoje na internetu i kolika je verovatnoća da naiđete na problem u samostalnoj trgovini sa Kinom.

Osim toga imali smo prilike da vidimo na šta su se žalili oštećeni klijenti koji su samostalno kupovali preko Alibabe a kasnije kad pođe po zlu tražili našu pomoć. Ne tako davno(krajem 2022 god.) kontaktirala nas je firma iz BiH tvrdeći da su preko Alibabe kupovali i da su tom priliko oštećeni za oko 50000€. Kontaktirali su nas tražeći našu pomoć u rešavanju spora.

Prevara od strane prodavaca sa Alibabe se desila i nama, i to prilikom lične kupovine gosp. Glušca. Tekst o tome možete pročitati na našem blogu Alibaba i njeni razbojnici

Nisu svačija iskustva ovakva ali vam skrećemo pažnju svakom može da se desi!

Mi danas relativno malo koristimo Alibabu (skoro uopšte je ne koristimo, u poslednjem pasusu teksta saznaćete zbog čega) ali je s vremena na vreme pogledamo i kontaktiramo prodavce uglavnom na insistiranje naših klijenata.

Na Alibabi smo imali predstavljenu svoju firmu, i stoga mislimo da možemo dati naše mišljenje i sa vama podeliti naša Alibaba iskustva.

Ovom priliko iznosimo vam par korisnih saveta.

Uvoz iz izvoz iz Kine

Image by Valdas Miskinis from Pixabay

Zašto su proizvodi na Alibabi toliko jeftini?

Alibaba je onlajn tržište gde dobavljači iz celog sveta mogu da prodaju proizvode direktno kupcima, često u velikim količinama. Cene ponuđene na Alibabi mogu biti veoma konkurentne zbog nekoliko faktora:

 • Veliki obim kupovine: Mnogi proizvodi na Alibabi se prodaju u velikim količinama, što može dovesti do nižih cena po jedinici proizvoda. Kupci koji kupuju veće količine često mogu da pregovaraju o boljim cenama sa dobavljačima.
 • Niži režijski troškovi: Mnogi dobavljači na Alibabi nalaze se u zemljama u kojima su troškovi rada i režijski troškovi niži nego na Zapadu. Ovo im može omogućiti da ponude proizvode po nižim cenama uz zadržavanje profitne marže.
 • Direktna prodaja: Direktnom prodajom kupcima na Alibabi, dobavljači mogu da isključe posrednike ili kanale distribucije, što može dovesti do nižih cena za kupce.
 • Intenzivna konkurencija: Alibaba je veoma konkurentno tržište, sa hiljadama dobavljača koji nude slične proizvode. Da bi ostali konkurentni, dobavljači mogu sniziti svoje cene kako bi privukli više kupaca.
 • Varijacije u kvalitetu: Neki od proizvoda na Alibabi mogu biti nižeg kvaliteta ili ne ispunjavaju iste standarde kao oni koji se nalaze na zapadnim tržištima, što može rezultirati nižim cenama.

Važno je napomenuti, međutim, da nisu svi proizvodi na Alibabi jeftini i da je važno da istražite i pažljivo procenite dobavljače pre kupovine kako biste bili sigurni da ćete dobiti dobru ponudu za proizvod visokog kvaliteta.

Da li je Alibaba sigurna za trgovinu?

Alibaba je masovno korišćena platforma za transakcije na veliko. Ona povezuje preduzeća sa dobavljačima iz celog sveta i nudi širok spektar proizvoda po konkurentnim cenama.

Međutim, kao i na svakom onlajn tržištu, uvek postoji rizik od podvale ili prevare.

Da biste bili sigurni u kupovinu na Alibabi, važno je da preduzmete mere predostrožnosti kao što su: provera kredibiliteta dobavljača, pregled njihovih ocena i recenzija i korišćenje sigurnih metoda plaćanja.

Alibaba takođe ima mere za zaštitu kupaca, kao što je njihov program Trade Assurance, koji pruža nivo zaštite za plaćanja na samoj platformi.

Bez obzira na to, uvek je preporučljivo da obratite pažnju i preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti kada se bavite transakcijama na Alibabi ili bilo kojoj drugoj platformi.

Alibaba iskustva

Image by Gino Crescoli from Pixabay

Koji su rizici pri kupovini sa Alibabe?

Kupovina sa Alibabe može da nosi određene rizike, kao i na svakom onlajn tržištu.

Evo nekih od rizika kojih bi trebalo da budete svesni:

 • Lažni dobavljači: Uvek postoji rizik od suočavanja sa lažnim dobavljačima na Alibabi. Neki dobavljači možda lažno predstavljaju svoje proizvode, nude falsifikovane ili nekvalitetne proizvode ili jednostavno ne isporučuju robu kako su obećali. Važno je istražiti i proveriti kredibilitet dobavljača pre bilo kakve kupovine.
 • Kontrola kvaliteta: Kao kupac, možda nećete imati priliku da pregledate robu pre kupovine. Ovo može dovesti do problema sa kontrolom kvaliteta, kao što je prijem proizvoda koji su oštećeni, neispravni ili nisu svi na broju. Važno je da jasno komunicirate sa dobavljačem o vašim očekivanjima i da tražite detaljne specifikacije proizvoda pre kupovine.
 • Dostava i logistika: Alibaba posluje sa dobavljačima iz celog sveta, što može da učini dostavu i logistiku složenim procesom. Može doći do kašnjenja, problema sa carinom ili dodatnih taksi povezanih sa uvozom proizvoda iz inostranstva. Važno je istražiti proces isporuke i logistike i blisko sarađujete sa dobavljačem kako bi se osiguralo da proizvodi budu isporučeni na vreme i u dobrom stanju. Veoma je čest slučaj da prodavci na Alibabi daju u sklopu cene i transport, ali ne napominju da je reč samo o transportu do luke npr. Rijeka ili Kopar, pa možete imati dodatnih troškova i komplikacija u procesu nabavke robe.
 • Jezičke i kulturne barijere: Alibaba je međunarodno tržište, a jezičke i kulturne barijere ponekad mogu otežati komunikaciju sa dobavljačima. Nesporazumi mogu dovesti do problema sa kontrolom kvaliteta, isporukom ili plaćanjem. Važno je raditi sa dobavljačima koji imaju dobre komunikacijske veštine i koristiti alate za prevođenje kada je to potrebno.
 • Sigurnost plaćanja: Uvek postoji rizik od prevare pri plaćanju prilikom kupovine na internetu. Alibaba nudi zaštitu plaćanja putem svog programa Trade Assuranca, ali je i dalje važno da koristite bezbedne metode plaćanja i da proverite autentičnost zahteva za plaćanje pre slanja novca.

Sve u svemu, kupovina sa Alibabe može biti odličan način za nabavku proizvoda po konkurentnim cenama, ali je važno da budete svesni rizika i da preduzmete odgovarajuće mere predostrožnosti da biste ih ublažili.

Koliki procenat uzima Alibaba?

Alibaba naplaćuje naknade i kupcima i prodavcima, ali procenat koji uzimaju može da varira u zavisnosti od konkretne transakcije i vrste usluge koja se koristi.

Evo nekoliko primera naknada koje Alibaba naplaćuje:

 • Članarina: Alibaba naplaćuje članarinu prodavcima koji žele da pristupe premium funkcijama na platformi. Ove naknade mogu se kretati od nekoliko stotina dolara godišnje do nekoliko hiljada dolara.
 • Transakcione naknade: Alibaba naplaćuje naknade za transakcije prodavcima na osnovu vrednosti prodatih proizvoda. Ove naknade mogu da se kreću od 2-5% vrednosti transakcije, u zavisnosti od vrste proizvoda i načina plaćanja koji se koristi.
 • Naknade za oglašavanje: Alibaba nudi razne usluge oglašavanja prodavcima kako bi im pomogao da promovišu svoje proizvode na platformi. Ove usluge dolaze uz dodatne naknade, koje mogu varirati u zavisnosti od obima i trajanja kampanje.
 • Naknade za transport i logistiku: Alibaba nudi usluge transporta i logistike kako bi pomogao prodavcima da isporuče svoje proizvode kupcima. Ove usluge dolaze uz dodatne naknade, koje mogu varirati u zavisnosti od veličine i težine proizvoda koji se otpremaju.
 • Naknade za obradu plaćanja: Alibaba nudi usluge obrade plaćanja preko svoje podružnice, Alipay. Ove usluge dolaze sa dodatnim naknadama, koje mogu varirati u zavisnosti od korišćenog načina plaćanja i zemlje u kojoj se transakcija odvija. Važno je napomenuti da naknade koje naplaćuje Alibaba mogu da variraju u zavisnosti od konkretne transakcije i vrste usluge koja se koristi.

Kupci treba da pažljivo pregledaju odredbe i uslove bilo koje transakcije pre kupovine kako bi bili sigurni da razumeju uključene naknade.

Kupci van Kine ovih troškova uglavnom nisu svesni i uzimaju zdravo za gotovo da su u Kini na Alibabi najpovoljnije cene proizvoda, ali u suštini to i nije baš tako.

Zbog toga mi i izbegavamo Alibabu kada tražimo proizvode za naše klijente!

Ako vam treba pomoć ili savet za nabavku robe iz Kine pišite nam, rado ćemo vam pomoći.

TAGOVI