Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

  • Šetnja Yiwu marketom

    Yiwu kupovina

    Svako malo veće mesto u Srbiji ima svoju kinesku radnju a veći gradovi i kineske tržne centre. Ako ste ikad bili u njima mogli ste videti neverovatan izbor vrste robe. Što se kaže imaju sve, od igle do lokomotive. Kako je to moguće? Da li ste se ikad zapitali kako neko na jednom mestu sve to skupi, objedini kasnije i preprodaje, otkrićemo vam tajnu - robu nabavlja u YIWU. U ovom tekstu pokazaćemo vam gde i kako.

  • Razvoj električnih vozila u Kini

    Vozačka tabla električnog vozila u Kini

    U prethodnom tekstu smo govorili o transfomaciji energetskog sistema Kine i postepenom prelasku na obnovljive izvore energije. U cilju smanjenja zagađenja jedan od ciljeva je i prelazak vozila na ekološki prihvatljiva goriva.
    Kada je u pitanju tržište električnih vozila (EV), Kina prednjači ispred automobilskih velikana poput SAD, Nemačke i Japana. Prodaja novih električnih vozila u Kini porasla je za 82% u 2022. godini, što čini skoro 60% svetske prodaje.
    Prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju, više od polovine električnih automobila na putevima širom sveta nalazi se u Kini. Kine je ostvarila 35% globalnog izvoza električnih vozila u 2022. godini. dok je, kineski proizvođač automobila BYD prodao više električnih vozila od Tesle u četvrtom kvartalu 2023. Pitanje je kako su uspeli?

  • Kina i razvoj obnovljivih izvora energije

    Smog u Kineskim gradovima

    Od 2004. godine potrošnja električne energije u Kini raste neviđenom brzinom zbog brzog rasta industrijskih sektora. Ozbiljna nestašica snabdevanja strujom tokom 2005. godine uticala je na rad mnogih kineskih kompanija. Od tada, Kina veoma agresivno ulaže u snabdevanje električnom energijom kako bi zadovoljila potražnju industrije i time obezbedila ekonomski rast. Instalirani proizvodni kapaciteti struje u Kini su iznosili 443GV na kraju 2004. a 793GV na kraju 2008. godine. Povećanje u ove četiri godine je približno jednoj trećini ukupnog kapaciteta Sjedinjenih Država, ili 1,4 puta ukupnog kapaciteta Japana. Sva energija onda je dolazila iz takozvanih „prljavih“ izvora.

  • Prvo serijsko električno vozilo sa natrijum-jonskom baterijom

    Vozila sa natrijum-jonskom baterijom

    Ovo je tekst kojim skrećemo sa naše glavne teme: uvoza iz Kine, ali pošto je ova tema aktuelna a vest dolazi iz Kine verujemo da će vam biti zanimljivo da saznate nešto novo.
    U poslednje dve godine, usled nestašice i visokih cena litijuma omogućen je procvat natrijum-jonskim baterijama, kao zamenu za litijumske i brzo su stekle svoju popularnosti.
    2023. godinu industrija naziva "godinom natrijum jonskih baterija", gde su kompanije koje se bave razvojem natrijum-jonskih baterija često dobijale finansijska sredstva za razvoj ovog novog tipa baterija. Osim njih, kompanije koje se dominantno bave litijumskim baterijama i proizvodnjom automobila počele su ulagati u natrijum-jonske baterije.