Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Neispravan bicikl skupljen preko Alibabe

Alibaba i njeni razbojnici


Alibaba lično iskustvo, ili kako se jednostavna kupovina pretvori u noćnu moru

Svako ko se bar malo interesovao za nabavku robe iz Kine mora pre ili kasnije naići na Alibabu. Alibaba je kao što znate najveća platforma za trgovinu sa Kinom. Međutim, iz godine u godinu dobijamo mailove u kojima nam se žalite da ste kupovali samostalno preko Alibabe i da ste na ovaj ili onaj način oštećeni. Vrhunac je verovatno bio 2022. godine gde nam se kupac iz BiH žalio da je oštećen za 50000€. Nažalost kad jednom pošaljete novac i platite robu samostalno, bez nas, mi vam više ne možemo pomoći. Iz tog razloga nismo pisali o pritužbama koje imate na Alibabu. Međutim sad moramo, pošto je postalo lično.

 

Nabavkom, kontrolom, inspekcijom i slanjem robe iz Kine bavimo skoro 15 godina, ali kada radimo za naše klijente mi ne koristimo Alibabu nego direktno sarađujemo sa firmama-proizvođačima.

 

Svakako da smo potpuno upoznati sa načinom rada na Alibabi. Šta više, imali smo svoju firmu predstavljenu na toj platformi. Tekst o tome možete pročitati na našem blogu Alibaba prodaja pogled iznutra

 

Dakle, znamo na šta treba obratiti pažnju kad birate od koga kupiti robu, od onih osnovnih informacija: da je prodavac dugo godina na platformi, da ima veliki broj transakcija, da ima dobre ocene, do onih detaljnih koji se van Kine ne vide.

 

Za lične potrebe gosp. Glušac je od kineske firme koja je registrovana u Kini ali ima stovarišta u Americi i EU kupio poklon bratu za rođendan. U pitanju je bio električni bicikl u vrednosti 950$. Ako firma ima svoje stovarište u Evropi za očekivati je da će ta roba biti po EU standardima i da neće biti nikakvih problema, ali...

 

Stovarište je u Poljskoj i nakon uplate roba je na vreme stigla na odredište(Beč-Austrija). Međutim, kad je bicikl stigao prilikom sastavljanja odmah problemi.

 

Cev sica i cev stuba u koju cev sica treba da uđe se ne poklapaju, širine značajno odstupaju. Pređe se nekako preko toga, snađe se naš čovek i reši tu "sitnicu".

 

Sutradan, prva vožnja novog bicikla, na "struju". Sve je funcionisalo dok odjednom vozilo nije počelo da gubi snagu i da staje. Baterija je puna ali bicikl ne radi. Očigledno kvar je u elektronici. Bicikl nije prešao ni 10km!

 

Naravno odmah smo zvali firmu i žalili se na proizvod. Kao što treba prvo smo sa njima pokušali rešiti spor, međutim pošto to nije išlo obratili smo se Alibabi da pomogne. Za one koji su imali sreće i to nisu nikad videli to izgleda ovako:

 

Pokretanje spora na Alibabi

 

Spor u vezi nabavke prosleđen Alibabi

 

Kada pokrenete spor na Alibabi osoba sa kojom komunicirate prvo vas navodi da međusobno rešite spor sa prodavcem

 

Rešavanje spora sa prodavcem na Alibabi

 

I onda prođe neko vreme u čekanju da se prodavac javi, a od prodavca ni traga ni glasa:

 

Prodavac se ne javlja

 

Posle mesec dana već ste stvarno iznervirani, zamenski delovi nisu poslati, a pristajete na svaku opciju, isporuku novog bicikla ili neka ga nose a vrate novac.

 

Roba ili novac

 

Očekujete naravno da vas Alibaba zaštiti. A onda prođe drugi mesec vaše agonije i razmišljate, prodavac nije dobio vaš novac pošto ste se u garantnom roku žalili na proizvod i očekujete povrat punog iznosa novca od strane Alibabe. To i tražite od Alibabe ali. Ali... onda dobijete od Alibabe ponudu, refund u iznosu od 100$!!! Pomislite šta, kako, zašto?

 

refund 10%

 

Posle dva meseca agonije dosta vam je svega pa pristajete na ponudu, daj šta daš.

 

daj bilo šta

 

Na kraju ostaje pitanje na način je kupac zaštićen Alibabom? Šta bi se dogodilo da je neka veća porudžbina u pitanju? Kome verovati na Alibabi ako su ovakvi prodavci koji prodaju po Americi u zemljama EU? Ovo je bilo naše nedavno iskustvo sa Alibabom.

 

Na sreću pa je ova porudžbina bilo za lične potrebe. To kažemo jer neki od kupaca insistiraju da im robu nabavimo od prodavca kojeg su oni pronašli na Alibabi ili nekoj drugoj platformi.

 

Ko je radio sa nama zna da mi robu i proizvode ne nabavljamo sa Alibabe. A zašto bi?

 

Da li bi neka firma koja je iz recimo Srbije kupovala u Srbiji preko platforme tipa Alibabe ili direktno od proizvođača bez posrednika? Nema logike koristiti posrednika zar ne.

 

Kako bi izbegli ovakve i slične probleme molimo vas da nas kontaktirate na vreme, pre nego krenete u avanturu kupovine robe sa Alibabe!

 

Pišite nam i za bilo kakvu drugu pomoć u vezi nabavke robe iz Kine, rado ćemo vam pomoći.

 

TAGOVI