Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kontrola kvaliteta u Kini

Kontrola kvaliteta proizvoda u Kini


Šta je kontrola kvaliteta robe, kako funkcioniše i koje su joj prednosti i da li treba kontrolisati robu iz Kine
Krajem 20. veka kontrola kvaliteta proizvoda koji dolaze iz Kine i nije bila baš na zavidnom nivou. Nisu bili definisani parametri u ocenjivanju kako proizvodnje tako ni samih proizvoda.
Danas, 20 godina nakon što se uvoz iz Kine uveliko raširio celom planetom kreirani su procesi za rešavanje poslovnih problema i okviri za analizu kako bi se utvrdili i kontrolisali konzistentnost i kvalitet proizvoda.
Nažalost, širom sveta a naročito u našem području nije neuobičajeno da pouzdanost i kvalitet proizvoda i dan danas uzimamo zdravo za gotovo.

 

Naša preporuka je da ako uvozite robu iz Kine kontejnerski, na veliko, ovu radnju ne bi smeli da izostavite! Znaćete šta možete očekivati po prijemu robe, ili čak ako je potrebno da stopirate isporuku robe dok je još u Kini, dok se ne isprave uočeni nedostatci.
Zablude o industriji kontrole kvaliteta su česte, posebno kada je u pitanju kvalitet robe koji dolaze iz Kine. Mnogi uvoznici pretpostavljaju da moraju proveriti svaku komponentu svakog proizvoda pre slanja porudžbine. Provera 100 odsto porudžbine je ponekad neophodna za određene kupce i proizvode velike vrednosti. Ali provera nasumičnih uzoraka narudžbine obično je isplativija za mnoge uvoznike robe široke potrošnje.
U ovom tekstu ćemo se pozabaviti kontrolom kvaliteta proizvoda, objasniti neke osnovne pojmove i predstaviti kako mi to radimo.

Šta je kontrola kvaliteta?

Kvalitet nema jedinstvenu definiciju. Neko nešto smatra lepim dok je za druge to isto ružno, nekome je nešto dobro, dok će neko drugi istom proizvodu naći stotinu mana. Uprkos relativnom značenju „kvaliteta“, kontrola kvaliteta je proces kojim se proizvodi/usluge testiraju i mere kako bi se osiguralo da ispunjavaju odgovarajući standard.
Kontrola kvaliteta je proces kojim preduzeće nastoji da osigura da se kvalitet proizvoda održava ili poboljšava.
Postoje dva ključna cilja kontrole kvaliteta proizvoda:
  • da se osigura da su proizvodi što je moguće ujednačeniji
  • da se greške i nepravilnosti u njima minimiziraju
Kada se govori o kontroli kvaliteta moramo spomenuti AQL.

Šta je AQL standard?

AQL je skraćenica od Acceptable Quality Limit. AQL je prihvatljivi nivo kvaliteta odnosno to je mera koja se primenjuje na proizvode i definisana u ISO 2859-1 kao „nivo kvaliteta koji je najgore podnošljiv“. AQL vam govori koliko se neispravnih komponenti smatra prihvatljivim tokom inspekcija kvaliteta nasumičnih uzoraka.
Kao uvoznik, iako je idealno prihvatljiv nivo kvaliteta proizvodi bez defekata, možda ćete morati da se zadovoljite prihvatljivim stepenom kvalitetom. AQL će vam pomoći da nadgledate i izbegavate serije sa nezadovoljavajućim stepenom kvaliteta. Ako se vi i vaš dobavljač dogovorite na AQL od 1%, broj nedostataka u seriji dobavljača ne bi trebalo da pređe 1%. Dakle, 10 proizvoda može biti neispravno u seriji od 1000 proizvoda. Uvoznik odbija celu seriju ako je broj neispravnih proizvoda 11 ili više.
Neispravni proizvodi iznad unapred određenog broja ili procenta su poznati kao granica kvaliteta za odbacivanje (RQL - Rejectable Quality Limit). RQL je nezadovoljavajući nivo kvaliteta.
Važno je napomenuti da AQL nije jednak za sve industrije. Na primer, AQL za zdravstvene proizvode je stroži jer bilo koji defekt predstavlja veći rizik za krajnjeg korisnika. AQL defekti su problemi sa kvalitetom proizvoda uočeni tokom nasumičnih inspekcija.
Oni su kategorisani u tri grupe:
Kritični nedostaci
Ovo su ozbiljni nedostaci koji mogu ozbiljno da naškode krajnjem korisniku. Uvoznici obično koriste AQL od 0,0 za kritične nedostatke. Ako inspektori pronađu jedan kritični nedostatak u odabranoj veličini uzorka, ceo nalog ne prolazi inspekciju.
Veliki nedostaci
Ovi nedostaci su manje ozbiljni, ali nisu prihvatljivi za krajnje korisnike jer povećavaju rizik od kvara proizvoda. Uvoznici obično dodeljuju AQL standard od 2,5% velikim nedostacima.
Manji nedostaci
To su mali nedostaci sa malim uticajem na bezbednost i upotrebljivost proizvoda. Većina uvoznika koristi AQL standard od 4% za manje nedostatke. Pod normalnom inspekcijom, nivoi AQL se kreću u rasponu od 0,065 do 6,5. Što je veći nivo AQL, to je blaža inspekcija. Za opštu inspekciju potrošačkih proizvoda, nivo AQL se obično postavlja na 2,5, što znači nultu toleranciju za kritične nedostatke, 2,5 za veće nedostatke i 4 za manje nedostatke.

Tri nivoa generalne inspekcije AQL-a

Postoje tri opšta nivoa AQL inspekcije: „I“, „II“ i „III“. Svaki predstavlja količinu uzorka za inspekciju. Inspektor generalno proverava celokupnu veličinu uzorka radi pitanja kvaliteta u vezi sa performansama, funkcijom i vizuelnim izgledom proizvoda. Bilo koji nedostaci kvaliteta pronađeni tokom inspekcije doprinose ukupnom rezultatu „prošao“ ili „nije prošao“.
Nivo inspekcije „I“ predstavlja najniži nivo i on obuhvata najmanju količinu uzorka od tri opšta nivoa inspekcije.
Nivo inspekcije „II“ često se naziva i „normalnom“ veličinom uzorka. Nivo „II“ je nivo inspekcije koji uvoznici najčešće biraju, pošto se njime postiže širi obim kontrole robe uz relativno niske troškove. Nivo „II“ inspekcije je često posebno prikladan za prvu inspekciju iz svake od serija proizvoda. Gledanje ovih prvih rezultata serije može vam pomoći da utvrdite da li je nivo „II“ i dalje prikladan ili da li biste trebali povećati ili sniziti nivo inspekcije.
Nivo „III“ inspekcije obezbeđuje najveću količinu uzorka za odgovoarajuću seriju proizvoda od sva tri nivoa AQL inspekcije. U poređenju, nivo „I“ uzima količinu od 80 jedinica za veličinu serije od 5.000 komada, dok količina uzorka kod nivoa „III“ je skoro četiri puta veća i iznosi 315 komada. Ovaj opšti nivo inspekcije nudi najveći obim i najveću garanciju statusa i kvaliteta narudžbine uz prijem uzoraka. Dakle, nivo „III“ minimizira vaš rizik da primite pošiljku sa većim brojem neispravne robe.

Sve gore navedeno je možda malo zbunjujuće.
U praksi to izgleda ovako:
Kontrola robe u Kini zaključak

Kontrola robe u Kini sumirani zaključak

Prihvatljiv nivo kvaliteta proizvoda

Prihvatljiv nivo kvaliteta proizvoda


Nakon opšteg zaključka sledi detaljan pregled stavki kontrole sa opisom i slikama sa lica mesta.
Provera pakovanja proizvoda

Provera pakovanja proizvoda

Zapažanja o proizvodu

Zapažanja o proizvodu

Prikaz provere proizvoda koji je zadovoljio

Provera proizvoda koji je zadovoljio

Prikaz proizvoda koji nije zadovoljio

Prikaz proizvoda koji nije zadovoljio

Rezultat merenja proizvoda

Rezultat merenja proizvoda

Nadamo se da smo vam malo približili i pojasnili važnost kontrole proizvoda i osnovne ispitivanja. Ukoliko imate bilo koje pitanje ili potrebu za inspekcijom i kontrolom robe u Kini pišite nam

TAGOVI