Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Dario Mihelin u emisiji večera sa ambasadorom

Večera sa ambasadorom


Gostovanje gosp. Glušca kao specijalnog gosta u TV emisiji "Večera sa ambasadorom"

Gostovanje gosp. Glušca u emisiji "Na večeri sa ambasadorom"

Kineska TV stanica Hainan Satellite TV u okviru svog programa ima TV emisiju u kojoj gostuju ambasadori različitih zemalja sveta koji trenutno borave i rade u Kini. Tema emisije je pripremanje nacionalnog specijaliteta gostujućeg ambasadora, kao i upoznavanje ambasadora sa lepotama i kulturom Kine, odnosno Hainana. U okviru druge sezone emitovanja serijala gostujući ambasador bio je gosp. Dario Mihelin ambasador Republike Hrvatske u Kini, a kao njegov gost u emisiji bio je gosp. Josip Glušac.

 

Na početku emisije istaknuto je prijateljstvo Hrvatske i Hajnana koje ima istoriju još od 2013. godine, te da su gradovi Sanya i Dubrovnik gradovi pobratimi. U prvom delu emisije voditeljka emisije upoznaje ambasadora sa lepotama Hainana. Iz grada Sanya odlazi se u region Baoting, gde se nalaze plemena sa jedinstvenom kulturom, Li i Miao. Pripadnici plemena Li nemaju svoj pisani jezik ali su veoma vešti i domišljati u rukotvorinama od ratana i pletenju tkanina u različitim bojama koje predstavljaju kulturne informacije svakog dijaletskog područija naroda Li. Gosp. Mihelin je najpre posetio decu iz jedne lokalne škole i sa njima odigrao fudbalsku utakmicu, a zatim je prisustvovao tradicionalnom plesu preskakanja bambusa. Hajnanska osmotonska instrumentalna muzika koju svirači duvaju i nosem je najbolja na ostrvu. Svirači su svojom muzikom ulepšali posetu na najlepši način. Nakon toga je gosp. Mihelin obišao oblast nacionalnog parka Baoting, zaštićenu oblast Hainana čija je pošumljenost 80%. Kraj dana je obeležila kuhinja odnosno umeće gostujućeg ambasadora u pripremanju nacionalnog specijaliteta. Za ovu priliku gosp. Mihelin je spremao Buzaru. Pošto se nalazimo u morskoj regiji odlučio se za ovo tradicionalno Hrvatsko jelo od morskih plodova. Pored gosta i domaći kuvar sprema svoje nacionalno jelo a to je ovom prilikom bila rolovana pačetina.

Dario Mihelin priprema Buzaru

Dario Mihelin priprema Buzaru

Kraj dana obeležila je sama večera na kojoj su gostovali viđenije osobe sa otoka kao i gosti ambasadora Mihelina. Sa Kineske strane večeri između ostalih su prisustvovali: Mu Kerui, partijski sekretar Baoting Li i autonomnog okruga Miao koji je upoznao je ambasadora sa funkcionisanjem Baoting regije, zdravstvenom zaštitom i druge osobinama ove oblasti. Dve strane su razgovarale o resursima Baotinga i Hrvatske ističući pritom želju za bratimljenjem gradova Hrvatske i Baotinga. Zamenik predsednika Hainan Airlines, koji je govorio o značaju avio povezivanja Hainana i Hrvatske. Li Zhongguang, zamenik direktora Odeljenja za turizam, kulturu, radio, televiziju i sport provincije Hainan naglasio je važnost ove porodične gozbe. „Kroz ovaj događaj doprineli smo veoma međunarodnoj platformi za saradnju“ Sa Hrvatske strane večeri su prisustvovali zamenica ambasadora, gosp. Josip Glušac koji je na večeri predstavio Hrvatska vina i gđa. Tea Lončar koje je tom prilikom gostima otpevala pesmu "Vjeruj u ljubav".

Kontrola robe u Kini zaključak

Josip predstavlja Hrvatska vina

Emisija je snimana proletos a emitovana je 24.06.2023. Iako je emisija rađena na Kineskom jeziku postoji titl i na Engleskom, stoga vas pozivamo da pogledate kako je izgledao banket Hrvatskog ambasadora.

Večera sa ambasadorom prvi deo

Večera sa ambasadorom drugi deo

TAGOVI