Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Solarni paneli iz Kine

Solarni paneli kao ekološki izvori energije u Kini
Solarni paneli iz Kine
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Blog
Kineski solarni paneli

Na portalima u Srbiji se mogla nedavno pročitati vest da će biti omogućena primena solarnih panela gde god je to moguće, a da bi veliki broj malih proizvođača mogao da napravi jedan virtualni veliki generator obnovljivih izvora energije. Ovo bi trebalo da se omogući usvajanjem novog zakona o energetskoj efikasnosti koja se uskoro očekuje, a koji bi trebalo da napravi "bum" u primeni solarnih panela i solarne tehnologije.

Tema je veoma interesantna za nas pošto je Kina najveći proizvođač i lider u upotrebi obnovljivih izvora energije dobijenih iz solarnih panela.

 Kina je visoko industrijalizovana zemlja. Ogromna industrija zahteva i veliku količinu energije pa je stoga Kina najveći zagađivač prirodne sredine.

Prema studijama iz 2013. godine po nivou zagađenosti vazduha 7 od 10 najvećih gradovi u svetu se nalazi u Kini.

Kineske vlasti su uočile ovaj problem i usmerili su razvoj zemlje na dobijanje čiste i obnovljive energije kroz svoje petogodišnje planove razvoja. Stoga ne čudi da je Kina lider po proizvodnji i upotrebi električnih automobila kao i upotrebi električne energije iz obnovljivih izvora.

Krajem juna 2019. godine više od 3,5 miliona električnih vozila bilo je na putevima u Kini.

Kina je najveći proizvođač solarnih panela i propratne opreme za dobijanje električne energije od sunca.

Danas se sedam od deset najvećih kompanija koje proizvode panale nalaze u Kini, odnosno osam ako se tu doda i Kanadska firma Canadian Solar koja proizvodi svoje panele u Kini.

Prema podacima iz 2019. godine najveći proizvođači solarnih panela su:

  1. LONGi Solar China
  2. JinkoSolar China
  3. JA Solar China
  4. Trina Solar China
  5. Canadian Solar Canada
  6. Hanwha Q-CELLS South Korea
  7. Risen Energy China
  8. Astroenergy China
  9. First Solar USA
  10. Suntech China

Ove liste rangiranja proizvođača zasnivaju se na ukupnom obimu solarnih panela koje kompanije isporučuju. To što je neka kompanija na najvišem mestu ne mora da znači da nude i najkvalitetniji panel, ali nam govori dosta o odnosu cena/kvalitet.

Prema podacima s kraja 2020. godine 3 najveća proizvođača solarnih panela na svetu su JinkoSolar, JA Solar i Trina Solar (tim redom).

Najveće američke kompanije u solarnoj industriju su Sunrun i Tesla.

Energija dobijena od sunca je prepoznata kao energija budućnosti i stoga ne čudi embargo(odnosno visoka stopa poreza) na uvoz panela u SAD iz Kine koje je uvela Trampova administracija početkom 2018. godine. Neki ljudi tvrde da kad bi se pustinja Sahara popločala solarnim panelima bilo bi dovoljno struje za celu planetu.

Na video možete pogledati kako izgleda najveće postrojenje za dobijanje energije putem solarnih panela. Ovaj park se nalazi u pustinji Gobi i pušten je u rad 2018. godine. Park se prostire na površini od oko 609km2 što je odprilike veličina Singapura.

 

Koliko je Kina napredna u proizvodnji i primeni novih tehnologija ukazuje i podatak da planiraju da puste u rad prvu instalaciju za generisanje električne energije iz sunca u svemiru do 2025. godine.

Naravno to su za nas bajke, ali već sad postoje proizvodi koji bi nama mogli biti interesantni. Nama su poznate male baštenske solarne lampe koje se mogu kupiti u domaćim radnjama a koje skupljaju energiju tokom dana a svetle noću.

Međutim široka je lepeza proizvoda gde se solarni paneli mogu primeniti i instalirati. Možda ste već videli solarni ranac, solarne lampe, solarne punjače, solarni suncobran...

Neke od ovih proizvoda možete videti na našem sajtu. Videli ste automobile na solarni pogon, bicikle itd. Mogućnosti su neograničene.

Solarni punjačiSolarni ranac

Gabriel Grupa ima saradnju sa dve velike kineske kompanije koje se bave proizvodnjom i prodajom solranih panela, propratne opreme za instalaciju, kao i raznih vrsta drugih panela koji se mogu instalirati po želji i potrebi. Neke od panela možete videti i na našem sajtu.

Ukoliko ste uvoznik panela ili se bavite postavljanjem i instalacijom solarnih panela obratite nam se verovatno vam možemo pomoći.