Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kako kupiti mermer i granit iz Kine


Vodič i osnovna uputstva za uspešan uvoz pločica, mermera ili granita iz Kine

Interesuje vas kupovina mermera i granita iz Kine?

Nemate ideju gde da po najpovoljnijim cenama nađete kamen u Kini?

Imate poteškoća da odlučite koji je kineski dobavljač kamena najbolji za vas?

U ovom vodiču ćemo vam objasniti kako da uvezete granit i mermer iz Kine i pokušati da odgovorimo na vaša česta pitanja kada je reč o proizvodima od kamena.

 

Zašto uvoziti mermer i granit iz Kine?

Prikaz uzoraka kamena iz Kine

Slanje uzoraka kamena(privatna kolekcija)

1. Dobar kvalitet sa niskom cenom

Kineska industrija granita i mermera se konstantno nadograđuje i svakako je konkurentna na svetskom tržištu. Sa velikom globalnom potražnjom za uvozom i preradom velikih razmera, Kina je poboljšala kvalitet izrade kamenih ploča i ostalih proizvoda od kamena korišćenjem najsavremenijih mašina.

A ako govorimo o ceni, znate da većina prodavaca ne može da pobedi cene u Kini.

Navešćemo samo jedan primer koji ni nama nije jasan: naime čuveni Brački kamen u pločama je jeftiniji u Kini nego u Hrvatskoj!

Kako i zašto Vi nam recite. Mi nismo znali ovu informaciju ali tako su nam rekli klijenti koji su zainteresovani za beli kamen i koji su ga pokušali kupiti u Hrvatskoj. Na kraju naravno kamen su kupili u Kini uz našu pomoć.

2. Ogroman broj proizvođača

Kina je jedan od vodećih svetskih proizvođača granita, mermera i drugog prirodnog kamena.

Ako pratite naš blog mogli ste pročitati da Kina koncentriše proizvodnju određene vrste robe po regijama. Proizvodnja mermera i granita kao i pratećih srodnih proizvoda u Kini je uglavnom koncentrisana u provincijama Guangdong, Fujian, Shandong, Hubei, i autonomnoj regiji Guangxi Zhuang.

Većina vodećih proizvođača posluje u ovim regionima.

3. Započnite uspešno poslovanje

Ako planirate poslovanje sa Kinom, razmislite o pokretanju posla kao uvoznik, veletrgovac ili prodavac mermera, granita i drugih ploča kao građevinskog materijala iz Kine.

Uvek će postojati jaka potražnja za građevinskim materijalom jer je stanovanje osnovna potreba. A gde drugde možete dobiti dobar povraćaj ulaganja nego kada odlučite da nabavite granit i mermer iz Kine?

U Kini ponuda ove robe je ogromna, a cene su mnogo niže u poređenju sa drugim zemljama.

Gde pronaći dobavljače granita i mermera u Kini

Pošto u Kini ima mnogo mermera, granita i ostalog kamena, lako ćete pronaći dobavljače. Evo odakle da počnete:

1. Na internetu

Najlakši način da potražite i pronađete dobavljače kamena je na internetu. Jedan od najznačajnijih izvora je svakako Alibaba, najveća svetska kompanija za onlajn trgovinu, koja okuplja milione trgovaca i preduzeća.

Nabavka putem Alibabe štedi vam vreme i novac.

Ne morate da idete u Kinu da biste obavili kupovinu. Međutim, koristeći Alibabu, možete napraviti listu dobavljača koje želite da proverite kada vam to odgovara.

2. Na sajmovima

Kantonski sajam je godišnji sajam uvoza i izvoza koji se održava tokom proleća i jeseni u Guangdžou, Kina.

Ovaj masivni sajam predstavlja izlagače različitih proizvoda od elektronike i električnih aparata za domaćinstvo, građevinskog materijala i hardvera, mašina, opreme, tkanina i tekstila i još mnogo toga.

Uz široku lepezu mermera i drugog kamena različitih proizvođača, postoji široka ponuda materijala od različitog kamena(prirodnog ili veštačkog) za uvoz.

Ovde za par dana možete razgovarati sa puno različitih dobavljača i dobiti najbolje ponude.

Od vremena korone sajam je dobio i svoju virtuelnu prezentaciju tako da možete online razgovarati sa izlagačima. Pisali smo o tome na našem blogu.

Ulaz na Kantonski sajam je besplatan, ali ćete možda morati da podnesete zahtev za vizu kada idete u Kinu. Osim ovog postoje i drugi sajmovi za kamen.

Na stranici našeg sajta Sajmovi i smeštaj pronaćićete linkove za njih pod 5. Building Construction Trade Shows

3. Direktno od proizvođača

Vodeći proizvođači Kineskog mermera i granita nalaze se u provincijama gde su i resursi kamena u izobilju.

Fošan, Guangdong

Fošan, se nalazi u zaleđu delte Biserne reke, dobro je poznat kao keramički grad juga. Trenutno postoji preko 350 preduzeća posvećenih proizvodnji i razvoju keramike i kamena i više od 1200 proizvodnih linija u Fošanu. Foshan je oduvek bio vodeći u pogledu kvaliteta proizvoda i razvoja tehnologije proizvodnje, sa pristupačnim cenama proizvoda.

Junfu, Guangdong

Junfu je centar kamena i prestonica za veštački kamen Kine. Grad ima najveću rečnu luku u unutrašnjosti, koja igra značajnu ulogu u uvozu i izvozu u pokrajini. Uz obilje resursa, vrhunski proizvođači locirani u gradu i okolini isporučuju kvalitetno kamenje poput mermera različitih boja, oniksa, krečnjaka i drugog kamena po nižoj ceni. Ovde ćete naći kvalitetno kamenje koje se koristi za kako za gradnju tako i za ukrase.

Ksiamen, Fujian

Ksiamen je primorski grad u provinciji Fudžijan. U Ksiamenu su dostupni različiti proizvodi od kamena, uključujući granit, mermer, škriljac, peščar i krečnjak. Mogu se koristiti za skulpture, nadgrobne spomenike i građevinsko kamenje za ploče, radne ploče, stubove, stepeništa, šare i mozaike za različite građevinske projekte.

Laizhou, Šandong

Sa svojim obiljem prirodnih resursa i pogodnim vodenim i kopnenim transportom, grad Laizhou u provinciji Šandong smatra se „bazom za izvoz kamenih materijala u severnoj Kini“. Laizhou Citi proizvodi kamenje kao što su granit, mermer, krečnjak, škriljac, šljunak i drugi proizvodi od kamena. Oni su posebno dobri za spoljašnje i unutrašnje kako zidne tako i podne namene.

Poteškoće

Direktno kontaktiranje Kineskih kompanija u ovim provincijama za proizvodnju kamena može vam pomoći da ubrzate proces uvoza. Međutim, neki od njih nisu upoznati sa izvozom ili čak ne znaju engleski. Možda će vam biti teško da komunicirate ako direktno razgovarate sa proizvođačima. Tu vam trgovačke kompanije ili agenti za nabavku poput nas mogu pomoći.

Na Google-u ili Alibabi možete pronaći mnogo Kineskih dobavljača kamena, ali u stvari, većina njih su trgovci.

Takođe, nema mnogo prodavaca koji zapravo kupuju blokove iz kamenoloma. Ako treba da kupite gotov kamen za veći projekat, toplo preporučujemo da radite sa fabrikama gde se kamen može kupiti direktno u kamenolomu kako biste smanjili troškove nabavke i rizike nemanja zaliha.

Popularne vrste kamena

Da li znate koje su popularne i najčešće korišćene vrste kamena? Evo nekih vrsta kamena koje možete uvoziti iz Kine:

Granit je magmatska stena koja se koristi za spomenike i zgrade. Polirani granit se koristi kao klupe, obloge za stubove i zidove.

Mermer je metamorfna stena koja se koristi za fasade, kao i za ukrasne radove. Takođe se koristi za podove, stepenice, stubove, ređe za stolove ili radne površine.

Oniks je kamen formiran od krečnjaka. Sastoji se od finih izraslina kvarca i morganita, a dostupan je u mnogim bojama. Njegova najbolja upotreba je za zidove sa svetlom iza njih gde je naglašena tekstura zbog svoje providne boje.

Kvarcit je metamorfna stena koja se koristi kao građevinski blokovi i ploče. Takođe se koristi kao agregat za beton.

Krečnjak se sastoji od kalcijum karbonata. Često se koristi kao podne pločice ili zidne pločice u kupatilu, umivaonici, kamini i stepeništa.

Utovar mermera i granita u kontejner

Utovar kamena u kontejner(privatna kolekcija)

Problemi koje možete imati prilikom uvoza kamena iz Kine

Pitanje kvaliteta

Teško je reći kvalitet bilo kog proizvoda, posebno ako ste ga kupili na internetu. To je realnost sa kojom se morate suočiti ako uvozite robu iz druge zemlje.

Ovde je ključno pronaći pouzdanu kompaniju za proizvodnju kamena kao i trgovca koja će ostati posvećena isporuci robe vrhunskog kvaliteta.

Dobra vest je da su kameni materijali izdržljiviji od većine proizvoda, tako da su šanse da otvorite kontejner i vidite hrpu slomljenog kamenja prilično male.

Međutim, postoji jedan veliki problem na koji biste se trebali pripremiti, to je neujednačenost ploča kada je u pitanju debljina i veličina ploča.

Drugi problem mogu biti oštećenja ploče u smislu polomljenih ivica, pukotina ili šara na samoj ploči.

Kamen je zemljani materijal koji poseduje prirodne boje, teksture i šare. Čak i nakon poliranja, boja kamena se ne menja, što ga čini odličnim parametrom kada procenjujete kvalitet kamena. Po pravilu, kamene površine treba da budu gotovo ujednačene boje. Varijacije boja, ako ih ima, treba da budu veoma minimalne.

Pored toga, takođe je važno proceniti oblik kamena i potražiti bilo kakav nedostatak kao što su deformacije, teško uočljive pukotine ili konkavne površine.

Iako vam preciznost definisanja dimenzija, oblika, boja i šara može pomoći da minimizirate ovaj rizik, uvek je bolje pronaći dobavljača koji vam može nadoknaditi štetu.

Pregovaranje o ceni

Cene uvek zavise od kvaliteta, a to važi i kada kupujete kamen u Kini. Cena pločica od prirodnog kamena, generalno, kreće se između 1 i 15 dolara po m2. Ali ta cena varira u zavisnosti ne samo od materijala, već i od boje i jedinstvenih osobina kamena.

Iako cene mogu da variraju, jedna stvar će uvek ostati konstantna: jeftinije je kupiti kamen od Kineskih ili Indijskih proizvođača koji mogu da prodaju proizvode na veliko.

Ako vam je potrebna pomoć oko pregovaranja o cenama, najbolje je da pronađete agenta za nabavku sa sedištem u Kini(zašto ne i nas) koji vam može dati pristup proizvodima po nižim cenama.

Cene koju vam daju kinski dobavljači ne mora biti konačna. Ako dođete u Kinu i sa nama obiđete neku od navedenih oblasti možemo sesti u automobil i obići mnoštvo proizvođača. Sigurni smo da ćete dobiti zadovoljavajuću cenu.

Napomene u vezi nabavke kamena

Niko sem Vas ne zna šta je to što će vas zadovoljiti u pogledu klase i kvaliteta kamena, a naročito teksture i dizajna!

Pokušali smo, slali smo uzorke kamena, ploče 10x10cm klijentima, više puta, ali ti uzorci nikad nisu dovoljno beli ili dovoljno crni i slično.

Zbog toga naša preporuka je da ako planirate nabavku kamena iz Kine, dođite, sedite u avion a mi ćemo vas dočekati i sprovesti kroz grad kamena.

Najbolje je da sami odaberete s kim ćete raditi i da sami uz našu pomoć ispregovarate cenu, dimenzije, dizajn i potreban kvalitet.

Potrebno je samo jednom da dođete da definišete koju robu želite. Kasnije kada vidimo šta je to što vas zadovoljava možemo mi sami kontrolisati robu i bez vašeg dolaska.

Za kraj pogledajte kako izgleda samo jedna od hala jednog prodavca kroz koje smo vodili našeg klijenta. Ako se pitate koliko ima prodavaca sa istim ovakvim, većim ili manjim halama, ne znamo, bolje da ni vi ne znate jer nikad ih ne bi stigli sve obići.

Obilazak hala i pronalaženje dobavljača kamena(privatna kolekcija)

Ukoliko se bavite obradom kamena i želite da otpočnete samostalno uvoz ili već uvozite a želite da unapredite svoje poslovanje pišite nam, rado ćemo vam pomoći.

TAGOVI