Uvoz iz Kine
[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Alipay u Srbiji
Plaćanje putem telefona

Alipay u Srbiji


U Srbiji je zaživelo plaćanje QR kodom putem telefona

Početkom novembra meseca 2019. predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Hangdžou, posle obilaska kompanije "Alibaba", da se nada da će u narednih nekoliko meseci u Srbiji biti omogućeno plaćanje preko "Alipeja" (Alipay).

Nepunih 6 meseci kasnije u Srbiji je zaživelo plaćanje QR kodom putem telefona, a to znači da će potrošači moći da plaćaju robu i usluge na većini prodajnih mesta i objekata koji u ovom trenutku primaju kartice.

27.02.2020. u jednom prodajnom objektu Merkatora S guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković obavila je prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda. Guvernerka je rekla da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prodajnim objektima kompanije Merkator S i preko Banke "Poštanska štedionica", a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke. Ona je rekla da takvu vrstu plaćanja imaju jos samo Švedska i Kina.

Objasnila je da u Srbiji svaka banka koja ima ebanking može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom, čiji je nosilac NBS.

To u praksi funkcioniše na sledeći način: Kao i u svakoj drugoj kupovini, potrošači kada dođu na kasu sačekaju da prodavac očita bar-kodove na artiklima i navedu da žele da izmire račun instant plaćanjem.

Potrošači će imati na raspolaganju dva modela za iniciranje instant plaćanja - "IPS pokaži" i "IPS skeniraj".

Kada dođe na kasu u prodavnici, kupac će otvoriti aplikaciju za mobilno bankarstvo svoje banke i dobiće ponudu obe opcije.

Ako klikne na ikonicu "IPS pokaži" obaviće prvo identifikaciju unosom PIN-a, otiskom prsta ili skeniranjem lica. Posle toga će mu se pojaviti IPS kju-ar kod na ekranu telefona koji će trgovac skenirati čitačem ili kamerom na svom mobilnom uređaju na kojem je instalirana aplikacija za prihvatanje instant plaćanja.

Izborom druge opcije "IPS skeniraj", potrošač će pomoću kamere na svom telefonu očitati IPS kju-ar kod trgovca na njegovom mobilnom uređaju ili POS terminalu. Nakon toga, u aplikaciji kupca će se pojaviti iznos računa, čije plaćanje potvrđuje nekom od identifikacija - unosom PIN-a, otiskom prsta ili skeniranjem lica.

Ovaj vid plaćanja funkcioniše već par godina u Kini i korisnici su veoma zadovoljni.

Kreiranje naloga na Taobao

Pored toga dolaskom Alipay-a u Srbiju korisnici u Srbiji mogu kreirati nalog na najvećem kineskom sajtu Taobao i pretraživati pa čak i plaćati proizvode.

Kreiranjem naloga možete koristiti sledeće sajtove Alibaba grupacije: Alipay, Taobao, Tmall, Yitao, Juhuasuan , Alibaba International Station, Alibaba Chinese Station, Alibaba Cloud, Contacts, etc.

Teoretski ako se nekako sporazumete sa prodavcima mogli bi se i poručivati proizvodi ali nemojte to raditi ma kako vam primamljive bile cene. Prodavci da znaju engleski bili bi na Aliexpressu, tako da Vas neće razumeti, osim toga cene na Taobao sajtu su niže zbog troškova slanja proizvoda.

Taobao prodavci prodaju robu unutar Kine i troškovi slanja su mnogo manji nego na Aliekspressu. Istina na Aliexpress-u imate prodavaca koji daju besplatnu dostavu(free shipping), ali morate znati da ma kako jeftin proizvod bio u njegovu cenu je uključena i cena transporta.

Još jedna stvar ako platite nekako robu preko Taobao sajta nemate nikakvu garanciju da će Vam stići i nemate nikakvu zaštitu potrošača koju Vam pruža Aliexpress.

Zbog toga je naša preporuka da i dalje koristite Aliexpress za male pojedinačne porudžbine .