Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Tradicionalna kineska medicina: Svaki organ ima svoju emociju

Tradicionalna kineska medicina: Svaki organ ima svoju emociju


Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bijes, za bubrege strah, za želudac briga.

Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bijes, za bubrege strah, za želudac briga. Svaki organ ima i svoj ukus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezena slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski ljekari, imaju i svoj energetski pravac.

Igle u medicini

“Energija se naziva chi i zavisi od krvi, pa se smatra da je krv majka energije, a energija gazda krvi. Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa, jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tijela. Vezani su za koštano-zglobni sistem, sluh i strahove. Liječenjem bubrega utičete na sve ove sisteme. Jetra je vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvijek tretira kod poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena” – objašnjava dr Ana Žikić, ljekar tradicionalne kineske medicine.

 

“Jedna od najznačajnijih funkcija jetre je osiguravanje nesmetanog protoka energije kroz naše tijelo, ali i protoka misli. Ako je jetra u harmoniji, ne bi trebalo biti stresa i pritiska. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri. Ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije ili u njoj postoji temperatura (jedan od sindroma u kineskoj medicini), otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz tijelo, što se manifestira kao niz fizičkih i emocionalnih problema” – navodi dr Ana Žikić.

Prvi znakovi disharmonije su ljutnja, bijes, oholost, ozlojeđenost, tvrdoglavnost, nasilje, ali i fizički simptomi – menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tijela, alergije.

TRADCICIONALNA KINESKA MEDICINA

Akupunktura: drevni kineski način liječenja pomoću iglica koje uspostavljaju balans u našem organizmu, liječe ga i podmlađuju.

Moksibustija: podrazumijeva zagrijavanje akupunkturnih tačaka zapaljenim štapićima mokše.

Kineska fitoterapija: efekti biljaka na tijelo

Tuina: vrsta kineske masaže gdje se tačno utvrđenim pokretima radi stimulacija akupunkturnih tačaka kojom se uspostavlja protok energije

Dijetologija: prepisivanje određenog načina ishrane prema konstituciji pacijenta

Chi gong: drevna kineska vještina gdje se skladom pokreta i disanja postiže balans uma i tijela

Tradicionalna kineska medicina razvila se u jedinstven i integralni medicinski sistem. Zbog visoke efektivnosti i mogućnosti prevencije oboljenja, ravnopravno dijeli mjesto sa zapadnom medicinom u kineskom sistemu zdravstvene zaštite, ali se s velikim uspjehom primjenjuje svuda u svijetu. Usklađenost čovjeka sa prirodom (teorija taoizma) je ključ kineske medicine, odnosno spoj brojnih tehnika i teorijskih postavki.

RAVNOTEŽA PET ELEMENATA

Dva osnovna koncepta tradicionalne kineske medicine su holistički, cjelovit pristup pacijentu, i određivanje tretmana koji je baziran na diferencijaciji simptoma. Ljekar kineske medicine pacijentu postavlja pitanje o njegovoj konstituciji, načinu života i fizičkim simptomima.

“Jedno od najvažnijih pravila kineske medicine:  liječiti uzrok, a ne samo posljedice oboljenja. Zato ponekad ovaj način zahtjeva vrijeme, ali i potpunu promjenu ranijeg načina života” – ističe Žikić.

Osnovne teorije na kojima je bazirana kineska medicina su: teorija jina i janga, chija i krvi, teorija pet elemenata, sistem meridijana i kolaterala.

Osnovne cjeline koju ona obuhata su: akupunktura i moksibustija, kineska fitoterapija, tuina (kineska masaža), dijetologija (principi ishrane) i chi gong (drevna kineska vještina gdje se skladom pokreta i disanja postiže balans uma i tijela).

Recimo, teorija Pet elemenata je škola kineske medicine koja se najviše praktikuje u Americi. Ljekari ove škole postavljaju dijagnozu utvrđujući u kojem odnosu se u pacijentovom tijelu nalaze osnovni elementi, zemlja, vatra, voda, zrak i metal. Oni smatraju da se zdravlje vraća ako se ponovo uspostavi ravnoteža ovih elemenata.

Izvor: bhzdravlje.ba