Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Taksi bez vozača


Autonomni taksi, u Kini prva taksi usluga prevoza putnika bez vozača.
Autonomni taksi u Kini

Baidu, kineska tehnološka kompanija poznata po svom pretraživaču, položila je vozački ispit i početkom maja je predstavila svoju flotu autonomnih taksija, što će biti prva kineska taksi usluga prevoza putnika bez vozača.

Vozila će se nadgledati na daljinu i podrška će biti dostupna u slučaju nužde. Iako nema vozača, u vozilima će se nalaziti član servisa na suvozačevom mestu.

Putnici će morati da verifikuju svoje zdravstveno stanje na aplikaciji za pametni telefon pre ulaska u vozilo, koja se neće pokrenuti dok svi putnici ne vežu pojaseve.

Usluga nazvana Apollo Go biće dostupna od nedelje 02.05.2021. u parku Šougang na periferiji Pekinga - jednom od mesta održavanja Zimskih olimpijskih igara 2022. godine.

„Uvođenje bespilotnih usluga je nezamenljiva faza za komercijalizaciju autonomne vožnje“, rekao je Wang Yunpeng, potpredsednik i generalni direktor tehnologije autonomne vožnje u Baiduu. „Komercijalizacija autonomne vožnje može efikasno ublažiti zagušenja i pomoći u dostizanju najveće emisije ugljen-dioksida i postizanju ugljen-neutralnosti u Kini“.

Taksiji će pokupiti i odvesti putnike na osam za to predviđenih stajališta, na površini od 2,7 kvadratnih kilometara, uključujući hotele, kafiće i parking.

Tokom Igara 2022. taksi će biti dostupan za pružanje usluga prevoza za sportiste i osoblje, saopštila je kompanija.

Služba će koristiti flotu od oko 10 vozila koja su razvijena na osnovu putničkih automobila marke Hongqi državnog proizvođača automobila FAW uz Baiduovo učešće.

Pokrenuta 2017. godine, Baiduova otvorena platforma Apollo predvodila je napore Kine da razvije autonomne tehnologije vožnje uz vladinu podršku. Njihova mreža uključuje vodeće proizvođače automobila iz SAD-a, Japana i Evrope, kao i proizvođača čipova NXP Semiconductors i drugih.

Cilj je da se za tri do pet godina dostigne cifra od milion vozila opremljenih Apollo tehnologijom. Baidu takođe sarađuje sa Zhejiang Geely Holding Groupom na izgradnji i prodaji električnih vozila sa tehnologijom autonomne vožnje. Taj dvojac ulaže 50 milijardi juana tokom pet godina, s planovima da nova vozila puste u roku od tri godine, prenose kineski mediji.

Kako izgleda taksi i vožnja ovim vozilom pogledajte u videu prilogu koji je predstavljen na kanalu serbian.cri.cn.

Izvor: serbian.cri.cn