Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Prodaja voća i povrća preko društvenih mreža


Pandemija COVID-a se pretvorila u blagoslov za seoske preduzetnike i farmere u Kini
Farmeri na društvenim mrežama u Kini
Foto: YouTube printscreen

Do 2018. farmeri i prodavci voća u Kini sve više su se gušili u dugovima zbog smanjene prodaje i broja kupaca. Prodaju su obavljali tako što bi na ulici nagovarali turiste da od njih kupuju voće i povrće.

Dolaskom pandemije ni taj način prodaje nije bio moguć i ljudi su se nekako morali snaći. Sve to se promenilo jednog dana kada su poljoprivrednici i voćari otkrili snagu društvenih mreža. Sada su ovi poljoprivrednici i seoski preduzetnici koji svojim potencijalnim kupcima prilaze putem strimova uživo i kratkih video klipova, izveštava Bloomberg.

Ruralno preduzetništvo je trenutno sve veći trend u Kini. Uključuje seosko stanovništvo koje koristi tehnologiju i društvene medije kako bi proširilo poslovne mogućnosti i bazu klijenata.

Prema izveštajima BiteDance Ltd. Douyin, koja je TikTok-ov kineski brat blizanac, prihodi koje su stvorili kreatori ovog tipa sadržaja porasli su 15 puta u protekloj godini.

Jedan od njih je i izvesni Jin Guovei, poljoprivrednik koji je nekada imao ogromne dugove, a danas je internet senzacija sa 7,3 miliona pratilaca i prodajom od 300 miliona juana (46 miliona dolara). Ovaj influenser jednom je prodao nar u vrednosti od 6 miliona juana za 20 minuta, a sve zahvaljujući BiteDance-u.

Koristeći istu platformu kao i TikTok, Guo Chengcheng, koja ima 2,5 miliona pratilaca, komunicira sa svojim obožavaocima Douyin sa svojih porodičnih polja. Guo je rekla da pravi sadržaj uživo tokom berbe useva i nudi gledaocima mogućnost za kupovinu proizvoda, uživo tokom branja. Guo je tvrdila da je prvog dana dobila 100 narudžbi, ali sada je na nivou kada izvrši više od 50.000 porudžbi dnevno.

Veliki je broj poljoprivrednika i prodavaca voća koji ubrzano povećavaju prodaju uz pomoć ovih medija. Prema Bloombergu, više od 100.000 farmera imalo je 2,52 miliona uživo prenosa na Taobao Live grupi Alibaba Groupe u toku godine. Sa druge strane, tvorci poljoprivrednih sadržaja Douyin platforme sa više od 10.000 pratilaca porasli su šest puta u 2019-20 u odnosu na prethodnu godinu.

Zašto potrošači reaguju na seoske i poljoprivredne prenose uživo i njihove video snimke?

Jedan od razloga je masovni odlazak seoskog stanovništva u gradove. To se generalno dešava zbog nedostatka posla i prilika za zaposlenje u rodnom mestu. Stručnjaci za e-trgovinu i direktni prenos uživo sugerišu da je tajna uspeha digitalnih sadržaja farmera kombinacija nostalgije stanovnika grada prema prirodi, nepoverenja na klasična tržišta zbog skandala sa ispravnošću hrane i zabave gledajući obične ljude koji rade svoj posao.

Izvor: opoyi.com