Uvoz iz Kine
email adresa

09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Predstavljen auto kojim se upravlja mozgom

Vozač zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala može voziti umom.
Predstavljen auto kojim se upravlja mozgom
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.

Kontrola vozila umomVozač zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala može umom "reći" automobilu da ide naprijed, natrag ili da stane, a može i zaključati i otključati vozilo. Ekipi Sveučilišta Nankai u Tianjinu za realizaciju je trebalo dvije godine, a prvotno su bili vođeni idejom pomoći invalidima koji ne mogu voziti.

Zhang Zhao za Reuters je objasnio da se oprema sastoji od 16 senzora koji hvataju takozvane EEG-signale iz mozga. Razvili su računalni program koji odabire relevantne signale i prevodi ih te tako omogućuje upravljanje automobilom.

– Računalo procesuira signale kako bi kategoriziralo i prepoznalo namjere ljudi te ih potom prevodi u upravljačke komande automobilu. Osnova cijelog tijeka je procesuiranje EEG-signala – objasnio je Zhang.

Voditelj projekta Duan Feng rekao je da bi uskoro moglo biti moguće kombinirati tehnologiju upravljanja mozgom sa samovozećim automobilima, poput Googleova SDC-ja. Duan je odbacio brige o mogućim nesrećama zbog ometanja vozača dok njihov mozak upravlja automobilom objašnjavajući da je koncentracija potrebna samo za promjenu statusa gibanja vozila, na primjer, pri promjeni traka ili skretanju.

Izvor: vecernji.hr