Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Novi poremećaji u transportu kontejnera

Novi poremećaji u transportu kontejnera


Rekordna 44 kontejnerska broda usidrena su ispred obale Kalifornije
Usidreni brodovi

Četrdeset i četiri teretna broda zaglavila su se čekajući ulazak u dve najveće kalifornijske luke, što je najveći zastoj zabeležen od početka pandemije COVID-19, izvestila je u subotu Pomorska služba Južne Kalifornije a prenosi Businessinsider.

Broj plovila privezanih izvan luke premašio je dosadašnji rekord od 40 plovila postavljen u februaru ove godine.

Red je nastao kao rezultat nedostatka radne snage, smetnji vezanih za COVID-19 i povećanja kupovine zbog predstojećih praznika.

"Normalan broj dana kontejnerskih brodova na sidru je između nula i jednog dana", rekao je u julu Kip Louttit, izvršni direktor Marine Ekchange u južnoj Kaliforniji.
Međutim, podaci luke Los Angeles pokazuju da se prosečno vreme čekanja brodova povećalo na 7,6 dana.

Kalifornijske luke u Los Anđelesu i Long Beachu čine oko jedne trećine američkog uvoza.
Ove luke funkcionišu kao primarni izvor uvoza iz Kine i doživele su velike zastoje tokom pandemije.

"Deo problema su brodovi koji su dvostruko ili trostruko veći od brodova koje smo viđali pre 10 ili 15 godina", rekao je Louttit.
"Istovarivanje traje duže. Treba vam više kamiona, više vozova, više skladišta za utovar tereta."

Dok su kontejnerski brodovi prisiljeni usidriti se i čekati prostor za vez, kompanije koje uvoze i izvoze robu u i iz Azije očekuju dodatna kašnjenja u isporuci.

Ovo se dešava tokom jednog od najprometnijih meseci za Američko-Kineske trgovinske odnose, jer trgovci kupuju unapred u očekivanju Američkih praznika i kineske Zlatne nedelje u oktobru, preneo je Blumberg.

„Da bismo vam dali primer iz stvarnog života sa kakvim se izazovima suočavamo, jednom od naših namenskih plovila nedavno je odbijen ulazak u Kinu jer je član posade bio pozitivan na COVID, primoravši plovilo da se vrati u Indoneziju i promeni celokupnu posada pre nego što nastavi ", rekao je Michael Vitinski, izvršni direktor Dollar Tree-a, u razgovoru u četvrtak.
"Sve u svemu, putovanje je kasnilo dva meseca."

Vitinski je dodao da je špediter u San Francisku na nedavnom transportnom webinaru rekao da se "vreme tranzita od Šangaja do Čikaga više nego udvostručilo sa 35 dana na 73 dana".
Drugi izvršni direktor avioprevoznika procenio je da "putovanja sada traju 30 dana duže nego prethodnih godina zbog zagušenja luka, kašnjenja u rukovanju kontejnerima i drugih faktora", izvestila je Aine Cain iz Insajdera.

"Stručnjaci u industriji očekuju da će se kapaciteti pomorskog prevoza normalizovati najkasnije 2023. godine", rekao je Vitinski.

Izvor: businessinsider.com