Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Ko je vlasnik firme veće od Amazon i Facebooka zajedno

Ko je vlasnik firme veće od Amazon i Facebooka zajedno


Ma Yun je kineski internet preduzetnik. On je prvi preduzetnik iz kineskog kopnenog dela koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Forbes i kao jedan od svetskih milijardera.

Ko je Ma Yun? "Vanzemaljac" koji je napravio najveći internet portal u Kini.

Ko je Ma Yun ili, na engleskom, Jack Ma? Ovaj Kinez, koji pomalo liči na vanzemaljca, vlasnik je najvećeg internet portala u Kini. A, šta je on napravio? Prema članku u Večernjem listu, on izaziva "paniku na Zapadu".

 

Ali, Ma je poznat po izjavi: "U očima pravog majstora nema protivnika. Uvek kažem kako nemam suparnika, jer u mom srcu nema suparnika. Ako imate neprijatelja u srcu, celi svet je vaš neprijatelj, ako nemate, onda svi mogu biti vaši prijatelji."

Dakle, ko je on? Ko je "Vanzemaljac" Ma Yun

Ma Yun je kineski internet preduzetnik. On je prvi preduzetnik iz kineskog kopnenog dela koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Forbes i kao jedan od svetskih milijardera. Maov uspon bio je predmet desetaka biografija i poslovnih knjiga.

On je bio osnivač i izvršni predsednik Alibaba grupe, vrlo uspešne internet kompanije. Poslovanje ove grupe uključuje najveće kineske internet portale za prodaju - Tabao.com i Tmall.com.

Tabao i Tmall su prošle godine na "Dan samaca", 11. novembra, ostvarile prihod od 35 milijardi juana tokom 24-satne rasprodaje.

Grupa Alibaba je investitor Baidua - Kineskog Google-a i Weiboa - Kineskog Twittera, a obe kompanije su, uz pomoć grupe Alibaba, ušle na Američku berzu.

Alibaba je najavila kako planira izaći na Američku berzu. Kompanija je procijenjena na od 100 do 200 milijardi Američkih dolara.

O tome je, spomenuti članak Večernjeg lista, napisao: "Izlazak na New York berzu online trgovca Alibabe samo je početak: kineski digitalni koncerni osvajaju Aziju, a uskoro bi mogli usisati Amazon, Facebook i druge gigante, strahuju na Zapadu."

Njegovo duguljasto lice i prepoznatljivo istaknuta brada, intenzivne oči koje strše uz istaknuto čelo i čupava kosa, postali su prepoznatljivi većini Kineza. Zbog svog izgleda, Ma Yun je zaradio nadimak „vanzemaljac".

Ma je rođen 1964., u gradu Hangzhou, u istočnoj Kineskoj provinciji Zhejiangu. Iako nije prošao prijemni ispit na univerzitetu čak dva puta, na kraju je ipak upisao Hangzhou Normal University, a diplomirao 1988. na engleskom jeziku.

Za vrijeme studiranja, Ma je bio izabran za predsednika Studentskog saveza. Kasnije je postao profesor na fakultetu.

Ma je 1995. godine poslat na trgovinsku misiju u SAD-u, kada se prvi puta susreo s personalnim računarom i internetom.

Jedna jednostavna stvar pokrenula je njegovu inicijativu. U pretraživaču je uneo reč „pivo" tražeći informacije o Američkim i Nemačkim brendovima, i tada mu se rodila ideja kako je internet pravo mesto gde svet može upoznati s kineskim firmama.

Kada se vratio u Kinu, Ma je pozajmio 2000 dolara kako bi izgradio jednu od prvih komercijalnih internet stranica u Kini.

I tako je Ma Yun počeo graditi put svog poslovnog carstva.

Maova vera: Nema teškog načina poslovanja na svetu

Na početku, Ma je izrađivao internet stranice za kineske kompanije uz pomoć prijatelja u SAD-u.

Ma se podsetio: "Dan kada smo se priključili na internet, pozvao sam prijatelje i ljude iz TV postaje kod sebe..." Zbog priključka internet je bio vrlo spor, " čekali smo tri i po sata, a otvorilo se pola stranice... Mi smo pili, gledali TV i kartali, čekajući. Ali bio sam tako ponosan što sam dokazao (mojim gostima) da internet zaista postoji. "

Godine 1995. Ma je osnovao kineske Žute stranice, za koje se naširoko veruje kako su bile prva kineska na internetu utemeljena kompanija.

Od 1998. do 1999. Ma je bio na čelu informacijske tehnologijske kompanije osnovane od jednog dela Ministarstva spoljne trgovine i privredne saradnje.

Godine 1999. Ma Yun je osnovao Alibaba.com s još 17 ljudi, pozajmio je 60 000 dolara kako bi pomogao Kineskim kompanijama povezivati sa svetom.

Mnogi su znatiželjni zbog čega ime grupacije Alibaba.

Ma je htio pronaći ime koji je jednostavno za pamćenje ali je i međunarodno poznato. Alibaba je dobila ime po priči iz knjige Arapske noći. Time je naziv Alibaba trebao dočarati uzrečicu "Otvori se, Sezame" (kao u otvaranju globalnih tržišta). Poverenje među ljudima, od najranijih dana, bilo je dragoceno, a kompanija je nastojala uveriti kupce i prodavce kako je ova internet trgovina sigurno mesto za poslovanje.

Veruje kako „nema teškog načina poslovanja na svetu."

Poslovanje je razvijao s fokusom na područje platformi, finansija i velikih podataka. i, nema sumnje, on je to i ostvario.

Nakon godina razvoja, unutar grupe Alibaba već ima mnogo poznatih proizvoda - među ostalima tu su

  • Taobao (najveća kineska internet trgovina),
  • Alipay (sredstvo za e-plaćanje),
  • AliCloud (cloud-computing), i
  • "Yu'E Bao" (tzv. blago ostataka),

usluga koja milijonima korisnika Alipaya nudi opciju direktno pretakanje viška novca sa svojih računa u fondove koji nude visoke kamate. U samo nekoliko meseci nakon pokretanja, broj korisnika usluge "Yu'E Bao" narastao je na blizu 30 miliona, s vrednošću položenih sredstava od 100 milijardi juana.

Ovi proizvodi šire ideju o koristi interneta u svrhu smanjivanja barijera za mala poslovanja i svakog građana.

Prema podacima na internetu, prošle godine Taobao.com imao je više od 400 miliona registrovanih korisnika, više od 100 miliona korisnika koji ga koriste na pametnih telefonima i više od 6 miliona trgovaca.

Ulazak u svet fudbala

Fudbal je jedan od omiljenih sportova Kineza i dobija sve veću pažnju.

Kineski predsednik Xi Jingpin je ljubitelj fudbala. Xi je jednom izrazio svoje tri želje za kineski fudbal: prva je da kineski fudbala može ući u Svjetski kup u fudbalu, druga je da Kina bude domaćin Svjetskog prvenstva i treća da jednog dana Kina može biti svetski fudbalski prvak.

Moramo reći da kineski fudbal još nema moćnu fudbalsku ekipu. A, može li se situacija promeniti ulaskom Ma Yuna u svet fudbala?

Postoje glasine kako Ma Yun ima nameru kupiti fudbalski tim svojeg grada Hangzhoua. Ekipa se zove Lju Cheng (zeleni grad).

Lju Cheng ovih godina ulaže puno u obuku mladih igrača te je u usponu. Trenutno u kineskoj Super ligi, Evergrand iz Guangzhoua je jedina velika ekipa. Komentariše se kako će Majev ulazak u kineski fudbal promeniti ovu situaciju te s njim doneti zdravu konkurenciju, čime bi se poboljšala celokupna slika kineskog fudbala.

Iako mnogi žele da Ma uđe u svet fudbala, ova informaciju Ma nije potvrdio.

Filantropska vizija

"Nemoguće je da ja budem doktor. Ali, mogu imati svoje vlastite načine za spašavanje života", rekao je Ma.

Ma i supruga Joe Tsai su nedavno izjavili kako će se njihova dobrotvorna fondacija finansirati s 2 posto prihoda od Alibabinih deonica, koje su prošle godine dobili od kompanije. Kompanija je procenjena na između 100 i 200 milijardi američkih dolara. Ma osobno poseduje 7,3 posto deonica.

"Moja supraga i ja razmišljali smo o osnivanju dobrotvorne fondacije kada smo započeli s poslom. Želimo zaraditi novac pre nego što napunimo pedeset godina i baviti se humanitarnim radom nakon pedesete", izjavio je ovaj milijarder, koji septembra puni pedeset godina.

Ma je dodao kako, uspoređujući ga s kapitalom, filantropskom radu u Kini "nedostaju institucionalne zgrade i obuka radnika. Humanitarni rad u Kini je tek započeo. Učimo i učinićemo više kada steknemo iskustva."

Njegova filantropska vizija je isto tako dobila podršku mnogih poslovnih čelnika na zapadu.

Bill Gates, kopredsednik fondacije Bill i Melinda Gates, izjavio je kako će Maova i Tsaiova velikodušnost, vodstvo i primer "učiniti ogromnu količinu dobrog, posebno u ova neverovatna vremena razvoja filantropije u Kini."

Warren Buffet, upravitelj fondacije Bill i Melinda Gates, je rekao kako su Ma i Tsai bili "izvanredni poslovni lideri, a sada su postali lideri u filantropiji."

Izvor: croatian.cri.cn