Uvoz iz Kine
email adresa

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kinezi povezuju Srbiju i Crnu Goru

Vlada Crne Gore i kineska Eksim-banka potpisale su ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Bar-Boljare
Kinezi povezuju Srbiju i Crnu Goru
Gabriel Grupa agent za pronalaženje i slanje robe iz Kine.
Kategorija: Zanimljivosti

Vlada Crne Gore i kineska Eksim-banka potpisale su ugovor o finansiranju izgradnje auto-puta Bar-Boljare (na Pešteru) koji će biti povezan sa srpskim delom Koridora 11, Beograd-Boljare. Kredit za izgradnju puta vredan je 809 miliona dolara, što je 85 odsto investicije, a ostatak sredstava obezbediće Vlada Crne Gore.

 

Auto-put Bar-Boljare najsloženiji je građevinski projekat u istoriji Crne Gore, ukupna dužina puta od Bara do Boljara je 169 kilometara, a prioritetna i najteža deonica na kojoj će se najpre i najviše raditi je Smokovac-Mateševo (da se izbegne kanjon Platije), dužine 41 kilometar, od čega će 17 kilometara biti tuneli, tri kilometra mostovi i dva kilometra vijadukti. Radovi su povereni kineskim ČČ i CRBC koje imaju obavezu da 30 odsto poslova ustupe domaćim građevinarima. Pripremni radovi trebalo bi da počnu odmah, a u špicevima će biti angažovano i po 4.000 radnika. Zasad se ne navodi tačan datum završetka ovog za Crnu Goru i Srbiju "posla veka".

Trasa Koridora 11 koji se kroz Srbiju uveliko gradi i za godinu-dve trebalo bi da stigne do Preljine, a potom i do Požege "nastavlja" dalje preko Ivanjice i Duge Poljane do Boljara na Pešteru gde će se sresti sa crnogorskim delom auto-puta. Trasa kroz Srbiju ukupno će biti dugačka 257 kilometara, kad sve bude završeno od Beograda do Podgorice će se stizati za oko četiri sata vožnje, a od Beograda (Dunava) do Bara (Jadrana) za manje od pet sati.

U Boljarima je nekada živelo oko 70 domaćinstava, a danas je ostalo još samo pet-šest staraca i male su šanse da će neko od njih doživeti da dočeka spajanje crnogorskog i srpskog dela Koridora 11.

Izvor: vesti-online.com