Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kineski „feniks“ tornjevi paraće nebo

Kineski „feniks“ tornjevi paraće nebo


Britanska firma "Chetwoods Architects" u saradnji s kineskom kompanijom „Sja Jan“ izgradiće najviše tornjeve na svetu, visoke hiljadu metara!

Britanska firma "Chetwoods Architects" u saradnji s kineskom kompanijom „Sja Jan“ izgradiće najviše tornjeve na svetu, visoke hiljadu metara! Od tornjeva koji su nazvani „feniks“, dva će biti smeštena na ostrvo usred jezera u Vuhanu, poznatog i kao „Grad hiljadu jezera“.

 

Projekat je vredan dve milijarde dolara, a planira se da tornjevi budu gotovi do 2017. godine. Trenutno najviša zgrada na svetu je Burdž Kalifa u Dubaiju od 829 metara.

Koncept "Chetwoods Architects" inspirisan je simbolom kineskog feniksa, koji objedinjuje mušku (Feng) i žensku (Huang) stranu i predstavlja savršenu ravnotežu. Zbog toga će, kad budu završeni, toranj Feng „hraniti“ toranj Huang energijom iz obnovljivih izvora, što bi predstavljalo prirodan proces simbioze.

Osim što će biti najviša građevina na svetu, ružičasti tornjevi će biti posebno interesantni zato što će proizvoditi „zelenu“ energiju za vlastite potrebe.

U tornju Feng će se nalaziti sistemi za iskorišćavanje energije vetra i sunčeve energije i njihovo pretvaranje u struju, dok će Huang imati „zelene zidove“ s obiljem biljnih vrsta. Tornjevi će takođe imati i najveće peći na biomasu u svetu, a u njihovom podnožju će se nalaziti i sistem za prikupljanje kišnice.

„Plan je da tornjevi posluže kao katalizator za okolinu, koji će udahnuti novi život u grad Vuhan i time će se izbeći katastrofalne posledice razvoja koje se događaju širom Kine“, objašnjavaju britanski arhitekti.

Samo 100 spratova tornja Feng predstavljaće stambeni prostor, što je otprilike polovina čitavog tornja, a sve ostalo će biti rezervisano za ekološke sisteme. Naravno, tornjevi će predstavljati i veliku turističku atrakciju, koja će biti jedan od simbola moderne Kine.

Ukoliko tornjevi „feniks“ dobiju saglasnost gradonačelnika Vuhana, što je ujedno i poslednja prepreka početku njihove gradnje, zidanje će početi tokom ove godine.

Izvor: rts.rs