Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina napravila prvi električni putnički avion

Kina napravila prvi električni putnički avion


Razvijen prvi svjetski funkcionalni električni putnički avion, predviđen za obuku pilota, te upotrebu u spasilačkim misijama, meteorološkim zadacima i u turističkoj industriji

U cilju globalnog smanjenja zavisnosti o fosilnom gorivu i smanjenja zagađenja prirode, Kina je među zemljama koje najviše trebaju uraditi na tom polju. Stoga su Univerzitet u Shenyangu i Akademija za avijaciju "Liaoning" zajedno razvili prvi svjetski funkcionalni električni putnički avion, predviđen za obuku pilota, te upotrebu u spasilačkim misijama, meteorološkim zadacima i u turističkoj industriji.

Avion oznake RX1E ima raspon krila od 14,5 metara, sposobnost leta na visini od tri kilometra, te za sada može "potegnuti" samo 230 kilograma. I najbitnije od svega – na jednom punjenju baterije može letjeti 45 minuta brzinom od 160 kilometara na sat, s tim da se je za punjenje potrebno dva sata.

Dva primjerka aviona su već dostavljena Lianoning akademiji za treniranje. Do sada je širom zemlje naručeno već 28 ovih aviona, a svaki od njih košta 163 hiljade dolara.

Izvor: info.ba