Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Kina najavljuje politiku trećeg deteta


Kina će podržati parove koji žele da imaju treće dete, navodi se na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine
  • Kina će podržati parove koji žele da imaju treće dete, jer se starenje stanovništva u zemlji poslednjih godina sve više povećava.
  • Kinezi stari 60 ili više godina činili su 18,7% ukupnog stanovništva zemlje u 2020. godini, 5,44% više nego 2010. godine.
  • Nova politika, usmerena na povećanje stope plodnosti u Kini, zadovoljava potrebe izgradnje društva naklonjenog rođenju.

PEKING, 31. maja - Kako prenosi Sinhua (Xinhua) Kina će podržati parove koji žele da imaju treće dete, navodi se na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CPC) održanom u ponedeljak. Sprovođenje politike i njenih mera podrške pomoći će poboljšanju strukture stanovništva Kine, aktivno reagovanju na starenje stanovništva i očuvanju prednosti ljudskih resursa u zemlji, rečeno je na sastanku.

kineska porodica

Ksi Jinping, generalni sekretar Centralnog komiteta KPC, predsedavao je sastankom da bi saslušao izveštaje o glavnim političkim merama za aktivno rešavanje starenja stanovništva tokom 14. petogodišnjeg plana (2021-2025). Na sastanku je razmotrena odluka o poboljšanju politika rađanja kako bi se promovisao dugoročni uravnoteženi rast stanovništva. Kina ima veliku populaciju, a starenje njenog stanovništva poslednjih godina sve više raste, rečeno je na sastanku.

Prema najnovijim podacima popisa, Kinezi stari 60 ili više godina činili su 18,7% ukupnog stanovništva zemlje u 2020. godini, 5,44% više nego 2010. godine. Sve starije stanovništvo Kine smanjiće ponudu radne snage, istovremeno povećavajući opterećenje porodične nege i pritisak na pružanje osnovnih javnih usluga, rekao je Ning Jizhe, šef Državnog zavoda za statistiku.

Telefon Chen Yuwen neprestano je zvonio u ponedeljak popodne, dok su je prijatelji bombardirali gomilom poruka o politici za treće dete. „Ljudi su znali da želim da imam treće dete, pa su svi došli da mi kažu dobre vesti“, rekla je Chen (36), majka dvoje dece u Šangaju. Njen stariji sin ima osam godina, a mlađi skoro četiri godine. Čen je nekada bio menadžer projekata u kompaniji Fortune 500. Nakon što je rodila decu i uložila vreme i strast u njihovo odgajanje, počela je da objavljuje na mikroblogu Sina Veibo. Ona je veoma uticajna osoba na temu majke i deteta sa 2,4 miliona sledbenika na društvenim mrežama. Chen trenutno piše sadržaj za majke i decu na Weibo-u. Jednom je na Weibu napisala zašto želi još jednu bebu. „Odgajanje mog drugog deteta ulilo mi je samopouzdanje“, rekla je. „Ovo dvoje dece svakodnevno komuniciraju i vezuju se jedno za drugo, što je dragoceno.“ Čen je rekla da kada ona i njen suprug ostare, deca mogu da brinu jedno o drugom. „Proces odgajanja dece nije lak, ali je takođe posebno, emocionalno i nezamenljivo iskustvo“, rekla je.

Chen Youhua, profesor sociologije sa Univerziteta Nanjing, rekao je da je politika prema trećem detetu potez usmeren na povećanje stope plodnosti u Kini. Sve starije stanovništvo povećavaće troškove rada i pritisak na mrežu socijalnog osiguranja, što će štetiti vitalnosti privrede i zamahu ekonomskog rasta, rekao je profesor. "Nova politika ispunjava potrebe za izgradnjom društva prilagođenog rođenju. Pomoći će roditeljima da postanu voljniji i manje zabrinuti zbog više dece i omogućiće im da dobro odgajaju decu", dodao je on.

Sastanak u ponedeljak takođe je potvrdio napredak glavnih politika rađanja koje su usvojile centralne vlasti stranke od 18. nacionalnog kongresa ZKP 2012. godine. Kina je 2013. dozvolila parovima da imaju drugo dete ako je bilo koji roditelj jedinac, a 2016. bračnim parovima dvoje dece, postupno ukidajući politiku jednog deteta. Sastanak je zahtevao napore na sprovođenju politike prema trećem detetu u skladu sa zakonom i unapređivanju usklađivanja politika rođenja sa relevantnim ekonomskim i socijalnim politikama. Trebalo bi obezbediti obrazovanje i smernice za promociju braka i porodičnih vrednosti među mladima u bračnoj dobi, rečeno je na sastanku. Potrebni su napori na poboljšanju usluga prenatalne i postnatalne nege, razvoju univerzalnog sistema usluga nege dece, promovisanju pravičnosti u obrazovanju, povećanju ponude kvalitetnih obrazovnih resursa i smanjenju porodične potrošnje na obrazovanje.

Kina bi takođe trebalo da nastavi da primenjuje svoj trenutni sistem nagrađivanja i pomoći, kao i preferencijalne politike za porodice sa jednim detetom i ruralne porodice sa samo dve ćerke koje su rođene pre primene politike za dvoje dece. Sastanak je podstakao napore na produbljivanju nacionalne srednjoročne i dugoročne strategije razvoja stanovništva i planiranje regionalnog razvoja stanovništva radi promocije dugoročnog i uravnoteženog razvoja stanovništva.

Izvor: Sinhua