Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

VIDEO: Kina i Pakistan grade autoput preko vrhova Himalaja

VIDEO: Kina i Pakistan grade autoput preko vrhova Himalaja


Kineski predsjednik Ksi Đinping u dvodnevnoj je poseti Pakistanu, a kao prva tačka dnevnog reda postavljeno je potpisivanje građevinskih projekata vrednih blizu 45 milijardi eura.

Ovaj autoput će povezati privredno središte na istoku Kine s lukom na jugu Pakistana. Kineski predsjednik Ksi Đinping u dvodnevnoj je poseti Pakistanu, a kao prva tačka dnevnog reda postavljeno je potpisivanje građevinskih projekata vrednih blizu 45 milijardi eura.

Najskuplji među tim projektima je autoput kojim će biti povezano privredno središte na istoku Kine s lukom na jugu Pakistana.

Taj bi se put, na rekordnoj nadmorskoj visini, trebao graditi visoko u planinskom vencu Karakorum, na kinesko-pakistanskoj granici. On je deo "multimilijarderskog" projekta zvanog Kinesko-pakistanski privredni koridor.

"Kada Kinesko-pakistanski koridor postane operativan, Kina će imati pravu vezu sa Bliskim Istokom, zemljama Arapskog zaliva i Afrikom, pa će ovaj autoput doneti veliku dividendu kineskoj privredi", ukazuje Masud Kan sa Instituta za strateške studije.

Počela je i gradnja velike luke u gradu Gvadaru, koju finansira Kina. Roba s Bliskog Istoka stizaće do Kine za 36 sati, umesto sadašnjih 12 dana. Tako će se otvoriti put i za druge projekte, poput novih vetroelektrana igradnje naftovoda, gasovoda i novih pruga.

Jake vojne veze

Dolazak kineskog predsednika Ksi Đinpinga samo je potvrda dobrih odnosa Kine i Pakistana. Dobra saradnja dve zemlje utemeljena je na kulturnim, privrednim, ali i jakim vojnim vezama.

Kina je najveći dobavljač Pakistana oružjem, a pomogli su i u razvoju najnovijeg pakistanskog mlaznog aviona.

"Pakistan je zemlja koju su inficirali njeni susedi. Ukoliko se sami ne očistimo, ne možemo se pouzdati ni u čiju pomoć. U svemu tome, Kina se pokazala kao zemlja od poverenja. To je najpouzdaniji prijatelj Pakistana, što se bezbroj puta dokazalo", smatra Šahid Latif, penzionisani pukovnik.

Kinesko-pakistanski privredni koridor oživljava drevni Put svile, koji su trgovci koristili vekovima. U sećanje na prošlost, dve zemlje nastavljaju gradnju autoputa za budućnost.

 

 

 

Izvor: blic.rs