Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Eko-heroji zasadili 10.000 stabala

Eko-heroji zasadili 10.000 stabala


Reč je o invalidima od kojih jedan ne vidi, a drugi je amputirac kojem su amputirane obje ruke. Uprkos svojim tjelesnim nedostacima oni su proteklih deset godina uspjeli da zasade preko 10.000 stabala

Đia Hajsja i Đia Venći su možda i najneobičniji par ekologa koji se ikada pojavio.

Naime, riječ je o invalidima od kojih jedan ne vidi, a drugi je amputirac kojem su amputirane obje ruke. Uprkos svojim tjelesnim nedostacima oni su proteklih deset godina uspjeli da zasade preko 10.000 stabala, prenosi Xinhua.

Jedan drugom su oči i ruke. Ovo nevjerovatno prijateljstvo ih je učinilo svojevrsnim zvijezdama u Kini. Sa sadnjom stabala su krenuli nakon što nisu mogli naći zaposlenje usljed svog invaliditeta. Tokom proteklih deset godina oni su u potpunosti transformisali obalu rijeke u selu Jeli, na sjeveru Kine: “Ja sam njegove ruke, a on je moje oči”, kaže Hajsja: “Dobro sarađujemo i svugdje idemo zajedno.”

Inače, Hajsja je rođen s oslabljenim vidom. Vremenom, stanje se pogoršavalo, ali je vid izgubio u potpunosti nakon nezgode na radu. Venći je, sa druge strane, izgubio obje ruke u nesreći kada je imao svega tri godine.

Njih dvojica su se upoznali 2001. godine i nijedan u to vrijeme nije imao nikakv posao. Shvatili su da moraju pronaći način da zarade za život.

“Sjećam se da mi je sin jednog dana rekao da je vidio druga kako jede narandžu, a ja mu je nisam mogao obezbijediti. To me motivisalo da nastavim da živim, da privređujem i svojoj porodici obezbijedim sredstva za život. Morao sam naći način da zaradim novac”, kaže Hajsja.

Neobični dvojac se tada udružio i jedan drugom su bili pomoć. Sađenje stabala im je bio izvor prihoda. Čak su im pomogle i seoske vlasti, odlučivši da njih dvojica ne moraju plaćati rentu.

Njih dvojica ustaju svako jutro u sedam sati i odlaze u svoj pohod. Venći navodi svog slijepog druga. Inače, kako nemaju novca da kupe nove sadnice, oni ih pronalaze u šumi, što je prilično težak posao uzimajući u obzir njihov invaliditet.

Iako je njihov rad prilično spor, njih dvojica ne odustaju. Tokom svih godina zasadili su hiljade stabala, što ni ljudi bez invaliditeta ne bi postigli. I ono što je ohrabrujuće u svemu – ne planiraju stati na toj brojci.

Izvor: rtv7.ba