Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Cvetanje Tise: To se viđa samo kod nas i u Kini

Cvetanje Tise: To se viđa samo kod nas i u Kini


U vreme cvetanja Tise od 13. do 15. juna nekoliko hiljada posetilaca posetiće menifestaciju “Kad Tisa cveta”.

U vreme cvetanja Tise od 13. do 15. juna nekoliko hiljada posetilaca posetiće menifestaciju “Kad Tisa cveta”.

Cvetanje reke Tise već godinama privlači veliku pažnju posetilaca, biologa i medijskih ekipa jer se može videti samo još na reci Jang Ceng Jang u Kini. Ovi tanani insekti posle tri godine provedene u mulju u toku samo jednog dana pojavljuju se iznad reke i leteći u rojevima produžavaju svoju vrstu. Posle zalaska sunca Tiski cvet, polaže jaja i završava život.

Novi Bečej u slavu ovog jedinstvenog fenomena svake godine pripreme zanimljiv dvodnevni program na obali reke gde gosti sa čamaca i brodova mogu da posmatraju živopisne rojeve insekata, odnosno cvetanje reke. Organizatori kažu da će se i ove godine u čardama sližiti specijalni meniji, za večernje sate najavljuju vatreni performansi, a svi posetioci moću će da svećice na čamčićima od liciderskih srca sa ljubavnimj porukama spuste u reku.

Jožef Palinkaš iz Kanjiže objašnjava da u našim vodama živi više vrsta insekata iz porodice vodenih cvetova, ali obrisi i svadbeni let nijednog od njih nije tako atraktivan i dramatični kao u Tisinog cveta. Zlatnožutog tela, velikih crnih očiju, lepršajući svilenkastim krilima za svega nekoliko sati završavaju svoju zemaljsku misiju. Na kraju svadbenog plesa umiru ponajpre mužjaci, a potom, nakon polaganja jaja i ženke. Više miliona oplođenih jajašaca započinje novi trogodišnji razvojni ciklus u glinovitom koritu Tise.

Izvor: blic.rs