Zanimljivosti

Znamenje samoupravljanja na robnoj kući u Zrenjaninu, u kojoj je nekad bila tekstilna fabrika. Na ulazu u nekadašnju "Zitu" ploča iz 1950., u spomen na formiranje prvog radničkog saveta KADA ne čuvamo mi, za nas to čine Kinezi! Adaptiranu zgradu u Ulici Koče Kolarova 6 u Zrenjaninu, u kojoj se nekada nalazila tekstilna fabrika "Zita", poznata u nekadašnjoj Jugoslaviji po proizvodnji mreža i zavesa, a sada pretvorena u modernu robnu kuću, krasi neobična mermerna ploča sa petokrakom zvezdom. Reč je o originalnoj ploči koja je na ulazu u "Zitu" stajala od 5. septembra 1950, kada je fabrika predata na upravljanje radnicima i formiran njen prvi radnički savet. Poput mnogih preduzeća u gradu na Begeju, i "Zita" je neslavno završila u tranziciji. Privatizacija joj je došla glave, radnici su ostali na ulici, a imovina fabrike otišla je "na doboš".

Opširnije...

Stanovnici planinskog sela Mahuai, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou, predvođeni meštankom Deng Jingsijang iskopali su tunel dug 200 metara kako bi se povezali sa spoljnim svetom.

Opširnije...

Vozač zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala može voziti umom. Kineski znanstvenici razvili su, kako kažu, prvi kineski automobil kojim je moguće upravljati samo mozgom, prenosi Reuters.

Opširnije...

Kada dođe do mоždаnоg udаrа, iglа mоžе spаsiti živоt pаciјеntа. Оvа metoda potiče оd kinеskоg prоfеsоrа kојi kаžе dа svi trеbа dа imaju iglu u kući. U pitanju је nеvеrоvаtаn i nеkоnvеnciоnаlаn nаčin dа sе pоmоgnе čоvеku da prеživi mоždаni udаr.

Opširnije...

Ovaj neobičan i zanimljiv video snimak zabavnog parka u Kini izgleda prosto neverovatan. Dok ga budete gledali zapitaćete se da li je ovo na snimku stvaran park ili neka animacija parka iz budućnosti...

Opširnije...

U dvoboju kineske stolnoteniske Superlige između Xu Xin i Zhu Linfenga viđen je stvarno fantastičan poen.

Opširnije...

Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, održana je u Pekingu. Paradi je prisustvovalo više od 20 šefova država i vlada, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Srpski ešalon možete videti u 23.42 min. videa

Opširnije...

U planinskom dijelu centralne kineske provincije Hubei za saobraćaj je otvoren nevjerovatan autoput - preko vode.

Autoput je ukupno dug 10,9 kilometara, a 4,4 km se nalazi iznad vode i prvi je takve vrste u Kini. Osmišljen je kako bi se izbjeglo bilo kakvo nanošenje štete ekologiji ovog prostora.

Opširnije...

Veoma smešna situacija sa Svetskog prvenstva u Pekingu!

Opširnije...

Ovih dana internet je osvojila snimka djevojčice iz Kine koja je, na jednoj od audicija, svojim rukama i govorom hipnotizirala životinje.

Opširnije...