Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Zvanična posjeta ministra kulture NR Kini

Zvanična posjeta ministra kulture NR Kini


Ministar Mićunović je učestvovao i na seminaru “Razmjena u kulturnoj industriji između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope” Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović u zvaničnoj je posjeti Narodnoj Republici Kini povodom učešća na Prvom forumu saradnje u oblasti kulture između NR Kine i ze

Ministar Mićunović je učestvovao i na seminaru “Razmjena u kulturnoj industriji između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope”

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović u zvaničnoj je posjeti Narodnoj Republici Kini povodom učešća na Prvom forumu saradnje u oblasti kulture između NR Kine i zemalja centralne i jugoistočne Evrope.

Mićunović je u toku boravka u Šen Ženu posjetio međunarodni Sajam kulturne industrije, a riječ je o jedinom događaju u oblasti kulture u Kini, koji je podržan od strane Globalne asocijacije sajmova – UFI.

Sajam se održava na prostoru od 105 hiljada kvadratnih metara i okupio je 1.928 internacionalnih izlagača. Predstavlja najbolju platformu za direktnu razmjenu u djelatnostima kulture između NR Kine i drugih zemalja.

Ove godine sajam se održava pod motom “Izlaganje i razmjena” a izlagači su prezentovali djela i usluge iz oblasti kreativnog dizajna, istorijskog naslijeđa, medija, animacije, slikarstva, kaligrafije... Posebno su organizovani segmenti “kultura i kreativnost”, “kultura i tehnologija”, “kultura i turizam”, “kultura i finansije”.

Predstavljanje mogućnosti

Ministar Mićunović je učestvovao i na seminaru “Razmjena u kulturnoj industriji između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope”, koji je za cilj imao predstavljanje mogućnosti, kanala i projekata za unapređenje saradnje i razmjene.

Seminar su organizovali Ministarstvo kulture NR Kine, Biro za međunarodne odnose u kulturi, Biro za kulturu, sport i turizam grada Šen Žena, i Centar za međunarodnu razmjenu u kulturi. Prezentovan je i program pod nazivom “Nacionalna osnova za međunarodnu razmjenu u kulturi”, koji se sastoji od četiri segmenta, a kreiran je pod vođstvom grada Šangaja.

Ministar Mićunović je u svom govoru istakao da NR Kina ima sve više prijatelja u svijetu i da ovaj Forum daje značajne mogućnosti za dalje unapređenje saradnje u kulturi. Naglasio je prijateljstvo sa ministrom kulture NR Kine Cai Vuom i izrazio zadovoljstvo što su se utvrdila neka nova prijateljstva, na svim nivoima.

U okviru zvanične posjete Kini, ministar Mićunović posjetio i Poly Grupu, jednu od najvećih poslovnih grupacija u Kini, u okviru koje posluje “Poly Cultural Industry”, posebna jedinica zaduľžena za kulturne djelatnosti.

Mićunović je razgovarao sa Vang Linom, potpredsjednikom “Poly Grupe” i Liu Đijenminom, potpredsjednikom “Poly Techologies”, zaduženim za kulturnu saradnju, i predstavio im tri kapitalna projekta u oblasti kulture, potencirajući njihov značaj za ukupno unapređenje stvaralaštva i kulturne ponude u Crnoj Gori (Marina Abramović Community Center Obod Cetinje, Dom revolucije u Nikšiću, Muzički centar i Crnogorsku kinoteku u Podgorici).

Pozvao je sagovornike da budu partneri u realizaciji nekog od projekata, čime bi se dodatno unaprijedila saradnja između Crne Gore i NR Kine.

Retrospektiva saradnje

U okviru prvog ministarskog foruma, koji je 14. maja počeo u Pekingu, otvorena je i retrospektivna izložba o kulturnoj saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Izložbu čine prezentacije projekata koje su zemlje učesnice Foruma realizovale u saradnji sa NR Kinom.

Kada je riječ o crnogorskoj promociji, na izložbi je predstavljeno izdanje Njegoševih djela “Noć skuplja vijeka“ i “Gorski vijenac“, koji su prevedeni na kineski jezik kao i publikacije iz dosadašnje saradnje između dvije zemlje u oblasti likovne umjetnosti.

Pred publikom su se našli katalog izložbe “Jedrenje na snovima“ Voja Stanića, katalog Internacionalnog Simpozijuma skulpture u Danilovgradu, kopija ključa grada Kotora koja je rađena za potrebe crnogorske prezentacije na EXPO 2012. u Šangaju.

Izvor: vijesti.me