Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Zorana Mihajlović i kineski amasador Li Mančang u obilasku mosta Zemun-Borča

Zorana Mihajlović i kineski amasador Li Mančang u obilasku mosta Zemun-Borča


Konstrukcija mosta preko Dunava između Zemuna i Borče je spojena, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je najavila danas da će most biti otvoren krajem decembra ove godine. "Drago mi je što mogu da kažem da za sada radovi idu planiranom dinamikom i Vl

Konstrukcija mosta preko Dunava između Zemuna i Borče je spojena, a potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je najavila danas da će most biti otvoren krajem decembra ove godine. "Drago mi je što mogu da kažem da za sada radovi idu planiranom dinamikom i Vlada Srbije očekuje da krajem decembra otvaramo ovaj most", rekla je Mihajlović novinarima, tokom obilaska gradilišta mosta zajedno sa kineskim amasadorom Li Mančangom.

Ona je kazala da izvođač radova i podizvođači kažu da to može biti i ranije.

Mihajlović je rekla da će u toku 2015. godine biti potpuno završene sve pristupne saobraćajnice u dužini od oko 21 kilometar.

Do kraja ove godine trebalo bi da bude završen most zajedno sa pristupnim saobraćajnicama od Novosadskog do Zrenjaniskog puta, a do septembra 2015. godine deo od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta.

Mihajlović je rekla da je Ministarstvo građevinarstva maksimalno uključeno u realizaciju tog projekta i da je postavljanje mentora za taj most, kao i za druge deonice u izgradnji, dalo rezultate.
"Mentori svaki drugi dan obilaze most i to se pokazalo kao dobro, u želji da pomognemo izvođačima i podizvođačima da budu efikasni u svom poslu", navela je ona.

Ministar je najavila da će vlada sa izvođačem, kineskom kompanijom "Čajna roud and bridž korporejšn", potpisati već sledeće nedelje Aneks 4 , koji predviđa isplatu dodatnih do 2,5 miliona evra za već završene radove.

Oni su tražili 2,8 miliona evra i to je smanjeno, a odnosi se na radove od januara do danas i ta dodatna isplata je opravdana, dodala je Mihajlovićeva.
"Ono što nam ostaje nakon Aneksa 4, gde ćemo provesti malo više vremena jesu odštetni zahtevi koje je Vlada Srbije dobila od izvođača i podizvođača. Imamo nadzor i o tim zahtevima ćemo razmatrati stavku po stavku i videti šta jeste, a šta nije opravdano", kazala je ministarka.

Na pitanje šta se dešava sa štrajkom radnika preduzeća "Ratko Mitrović" koji su radili na mostu kao podizvođači, ona je kazala da je tu došlo do tehničkih problema prilikom isplate novca od izvođača, ali da su obaveze ispunjene.
"Obaveze su ispunjene i problem je nastao zbog greške u PDV - u, i zbog toga se sve odužilo", navela je Mihajlović ističući da ministarstvo insistira na tome da se sve obaveze moraju ispuniti.

Ona je istakla da moraju da se poštuju dinamika radova, rok, kvalitet i cena.

Ambasador Kine je rekao da je siguran da će izgradnja mosta biti realizovana na vreme pod rukovodstvom ove vlade, koju je ocenio kao "sposobnu, vrednu i efikasnu".

On je naglasio da je to samo prvi veliki infrastrukturni objekat koji grade zajedno Kina i Srbija i izrazio očekivanje da je to tek početak i da će ih biti još mnogo.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine.

Novi most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara. Glavni raspon mosta je dugačak 362 metra.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeduju država Srbija i Grad Beograd.

Most gradi kineska kompanije "Čajna roud and bridž korporejšn" (Ćina Road and Bridge Corporation).

Izgradnjom mosta Zemun-Borča, teretni saobraćaj koji ide iz Banata biće izmešten iz Beograda i taj most biće veza sa putnim koridorima 10 i 11.

To će biti drugi most na Dunavu u Beogradu, a urbanističkim planom predviđeno je da se u budućnosti u glavnom gradu izgradi još jedan most na Dunavu kod Vinče, kao i most preko Ade Huje.

Izvor: pressonline.rs