Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Zoran Perković: Sve više mogućnosti za saradnju BiH i Kine

Zoran Perković: Sve više mogućnosti za saradnju BiH i Kine


Prilikom nedavne posjete Kini delegacije Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Kini, šef delegacije Zoran Perković, pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH je u intervjuu za KMR rekao: -Već dugo sa kolegama iz kineskog MIP-a pripremamo novi sporazum kojim bi se na nov način uredilo pitanje viznog re

Prilikom nedavne posjete Kini delegacije Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Kini, šef delegacije Zoran Perković, pomoćnik ministra spoljnih poslova BiH je u intervjuu za KMR rekao:

-Već dugo sa kolegama iz kineskog MIP-a pripremamo novi sporazum kojim bi se na nov način uredilo pitanje viznog režima između BiH i Kine, 22. februara smo usaglasili tekst tog sporazuma, po kojem državljani BiH i Kine, koji posjeduju diplomatske i službene pasoše i državljani Kine koji posjeduju takozvane pasoše za javne poslove, moći će i dalje posjećivati BiH, odnosno Kinu, bez viza. Stupanjem na snagu ovog sporazuma, a očekujemo da bi kompletna procedura oko usvajanja mogla biti završena do kraja ove godine, staviće se van snage postojeći sporazum, koji je BiH po osnovu sukcesije naslijedila od SFRJ i koji se još uvijek primjenjuje. Dakle, imaćemo novi sporazum između BiH i Kine, kojim ćemo na novi način urediti ovu problematiku.

MKR:Sa kim ste se susreli tokom ove posjete?

-Tokom ove posjete imali smo nekoliko sastanaka u Ministarstvu spoljnih poslova Kine. Susreli smo se sa političkim direktorom za konzularna pitanja, potom sa njegovim zamjenikom, sa šefom Odjela za bilateralne sporazume MIP-a Kine i drugima. Pored ovog sporazuma o kojem sam govorio, mi smo napravili inventuru postojećih sporazuma između BiH i Kine, to je 11 sporazuma naslijeđenih po osnovu sukcesije od SFRJ i oko 20 sporazuma koji su potpisani između BiH i Kine od dana proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ta inventura je imala za cilj postizanje dogovora koji će od tih sporazuma ostati na snazi, a koji će biti stavljeni van snage. Od ukupnog broja sporazuma, dogovorili smo se da na snazi ostane 11 sporazuma, a za preostale, čija će primjena prestati, otvara se prostor za razgovore sa predstavnicima nadležnih ministarstava Kine.

MKR: Kako ocjenjujete odnose između BiH i Kine?

-Odnosi između BiH i Kine su u kontinuitetu vrlo dobri, BiH i Kina nemaju nijedno otvoreno političko pitanje, postoji jako dobro razumijevanje u međunarodnim organizacijama između dvije zemlje. Mi visoko ocjenjujemo činjenicu da je NR Kina od proglašenja nezavisnosti BiH do danas imala principijelan stav u pogledu teritorijalne cjelovitosti i uređenja unutrašnjih pitanja BiH, smatrajući da BiH, kao i svaka druga zemlja, mora sama naći modele svog unutrašnjeg uređenja. Sa druge strane BiH se takođe principijelno držala politike jedne Kine. Meni je veoma drago što protokom godina priča o ekonomskoj saradnji sve više dobija na zamahu. Vama je, nadam se, poznato da mi uskoro očekujemo početak jedne velike, zajedničke investicije u BiH, u Stanarima kod Doboja, nekoliko kineskih kompanija učestvuje na vrlo važnim tenderima u BiH u energetskom sektoru, tako da postoji vjerovatnoća otvaranja nekih novih poslova i saradnje na različitim poljima. Otvara se mogućnost saradnje u oblasti kulture i sporta, primjra radi, u Kini već boravi jedan broj sportskih radnika koji dolaze ovdje i ostaju kraće ili duže vrijeme. Bez obzira na udaljenost dviju zemalja, postoji vrlo širok spektar mogućnosti za saradnju između BiH i Kine, a bilo bi sjajno kakda bismo se i mi u regionu organizovali i zajednički nastupili na kineskom tržištu, jer je naše tržište premalo za ozbiljniju utakmicu na kineskom tržištu.

Izvor: serbian.cri.cn