Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Žitelji Golije dočekali juče ambasadora Kine i čelnike Ministarstva poljoprivrede

Žitelji Golije dočekali juče ambasadora Kine i čelnike Ministarstva poljoprivrede


NIKŠIĆ – U golijskom selu Goslić i katunu Petrova dola donacijom Narodne republike Kine i radom mještana, uz pomoć opštine Nikšić i Ministarstva poljoprivrede, završene su dvije vještačke akumulacije za napajanje stoke, kapaciteta oko dvije hiljade kubika. Žitelji Goslića dočekali su juče ambasadora

NIKŠIĆ – U golijskom selu Goslić i katunu Petrova dola donacijom Narodne republike Kine i radom mještana, uz pomoć opštine Nikšić i Ministarstva poljoprivrede, završene su dvije vještačke akumulacije za napajanje stoke, kapaciteta oko dvije hiljade kubika. Žitelji Goslića dočekali su juče ambasadora Kine u Crnoj Gori Ži Žaolina, ministra poljoprivrede Petra Ivanovića i gradonačelnika Nikšića Veselina Grbovića, kojima su zahvalili i iskoristili priliku da porazgovaraju o daljim mogućnostima oživljavanja bezvodnog i raseljenog golijskog kraja.


Ambasador Kine u Crnoj Gori Ži Žaolin kazao je da je donacija realizovana zahvaljujući odličnoj saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i lokalnom samoupravom Nikšića. Žaolin je ocijenio da su akumulacije u Goliji pun pogodak ida je lako na tom na tom terenu primijetiti šta znači mještanima za stočni fond.
-. Nadam se da će akumulacije biti korisne i za zadržavanje stanovništva u ovom kraju i tako doprinijeti razvoju Golije. Priroda je čista, netaknuta i veoma je važno zadržati takvu životnu sredinu. Neophodan je i razvoj, ali održivi kako bi sačuvali ovo što imate za buduće generacije, rekao je Žaolin ističući da su nastavljeni razgovori sa gradonačelnikom Nikšića i ministrom poljoprivrede o donacijama za narednu godinu.
Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je da je suštinski problem u Crnoj Gori kako ljude vratiti selu. Prema njegovim riječima sve više se stvaraju uslovi za bavljenje poljoprivredom na nekada zapuštenim imanjima.
- Danas smo riješili problem snabdijevanja vodom u bezvodnom kraju koji ima dugu tradiciju bavljenja stočarstvom. Riječ je o akumulacijama urađenenim i konkretnim doprinosom svih mještana, koji su ne žaleći trud značajno doprinijeli da se posao završi, rekao je Ivanović.
Ministar je istakao da je sa mještanima razgovarao o mogućnosti povećanja stočnog fonda,imajući u vidu činjenicu da je riječ o kraju koji je u vrijeme stare Jugoslavije izvozio jagnjad i jarad.
- Znam da je problem i radna snaga, ali možemo osmisliti koncept. Postoji program klastera koji je usvojila Vlada i namijenjen je upravo stočarstvu. Očekujem i da Zakon o kooperativama doprinese da se ljudi udružuju, odnosno da ne kupuje svako mehanizaciju za sebe. Međutim, sa malim brojkama teško možemo biti ekonomski održivi. Moramo povećavati i površine pod zasadima i broj stoke, tako da u tom pravcu treba vidjeti šta može uraditi Ministarstvo, opština, a šta sami mještani da bi oživjelo stočarstvo, poručio je Ivanović.
Predsjednik nikšićke opštine Veselin Grbović kazao je da je kineska donacija uz pomoć Ministarstva poljoprivrede iskorišćena na najbolji način.
- Za početak velika pomoć ovdašnjem stanovništvu i poziv stočarima da povećaju stada. Ministastvo poljoprivrede i opština Nikšić spremaju se da u Vraćenovićima u Banjanima rade sličnu akumulaciju, a sa ambasadorom Kine, i nekim drugim donatorima razgovaramo i o ovakvim i drugim ulaganjima u oblasti poljoprivrede, poručio je Grbović.
Miloš Kankaraš iz zaseoka Bajov Kamen u blizini Goslića gdje se nalazi akumulacija kazao je da kineska donacija znači mnogo i za šire područje, kao seoska zajednička voda. Kaže da je i druga akumulacija na katunu Petrova dola najvrednija je tri – četiri ljetnja mjeseca kada stočari izdižu na planinu, a vode je najmanje.
I Petar Kankaraš, koji sa roditeljima boravi osam mjeseci u Goliji i drži oko 50 koza i pet – šest krava,ponavlja da je do sada bilo mnogo teško obezbjeđivati vodu u lokvama za stoku, ublovima i bistijernama. Ističe da je problem u njihovom selu sada riješen što je važno i za povratnike kao što je i on, nakon 25 godina rada u Boksitima i penzionisanja.

Antrfile: Voda je uslov o(p)stanka


Sekretar golijske mjesne zajednice Krstac Veselin Vujačić kazao je da su dvije akumulacije od neprocjenjivog značaja.
- Život bez vode je nezamisliv, posebno u ovom našem kraškom i bezvodnom području, gdje je pretežno poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo. Izgradnjom ove dvije akumulacije 15 domaćinstava u Gosliću i na katunu Petrova dola biće riješen problem vodosnabdijevanja. Stočari će koristiti vodu iz akumulacija i za navodnjavanje posjeda i okućnica i da se održi i uveća stočni fond. Naša sela su skoro sva bezvodna naročito ljeti kada nema vode ni za kuću. Primorani smo satima tjerati stoku do rijetkih pojila ili sniježnica. Ukoliko postoji mogućnost da se napravi još ovakvih, pa i manjih akumulacija, to bi bio podsticaj i za stanovništvo u drugim selima da se počnu baviti poljoprivredom i stočarstvom, rekao je Vujačić.

Izvor: pobjeda.me