Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Željeznice velike brzine postaju vrhunac suradnje Kine i CEE-a

Željeznice velike brzine postaju vrhunac suradnje Kine i CEE-a


Vožnji vlakom velike brzine od Suzhoua do Šangaja. 100km = 25min.

Završetkom sastanka između Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe u Suzhouu, naglašena je suradnja u razvoju tehnologije željeznica velikih brzina. To je uslijedilo nakon što su se čelnici zemalja CEE-a pridružili kineskom premijeru Li Keqiangu u vožnji vlakom velike brzine od Suzhoua do Šangaja.

Voznja brzim vozomNajnapredniji kineski vlak CRH380A može postići najveću brzinu od 486 kilometara na sat. Vožnja do 100 kilometara udaljenog Šangaja je trajala 25 minuta.

Premijer Li je iskoristio vožnju vlakom za predstavljanje buduće suradnje između Kine i zemalja CEE-a.

"Razvoj kineske željeznice velikih brzina simbolizira našu naprednu tehnologiju. S Mađarskom i Srbijom smo ovoga tjedna već potpisali sporazume o izgradnji željeznica. Pregovori o drugim projektima ove vrste su također u tijeku. Stoga mislimo da postoji veliki potencijal za suradnju u tom području.".

Rumunjski premijer Costin Borc je izrazio podršku te pozdravio Lijev prijedlog o izgradnji okvira za suradnju "1+6".

"Rumunjska pozdravlja sve prijedloge premijera Lija koji uključuju jedan veliki cilj i šest smjerova za razvoj. Sve države u regiji bi trebale ne samo ojačati suradnju u velikim projeketima, već i svjedočiti razvoju srednjih i malih tvrtki. Rumunjska je vrlo zainteresirana za inicijative suradnje premijera Lija u lučkom području na Jadranskom, Baltičkom i Crnom moru te se također nadamo jačanju suradnje u izgradnji infrastrukture između luka, što uključuje željeznice i ceste.".

Okvir ima cilj izgradnje otvorenog, uključivog i obostrano korisnog partnerstva te produbljivanje suradnje u šest velikih područja.

Borc je također pozdravio aktualni okvir "16+1", s obzirom na to da je on ojačao regionalnu suradnju među državama Srednje i Istočne Europe.

Izvor: croatian.cri.cn