Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Zbog jedne zaražene osobe Kina zatvorila treću najprometniju luku na svetu

Zbog jedne zaražene osobe Kina zatvorila treću najprometniju luku na svetu


Koliko su stroga kineska ograničenja izazvana COVID-om?
Luka Ningbo
Luka Ningbo

Kina je delimično zatvorila treću najprometniju luku na svetu nakon što je jedan radnik u sredu bio pozitivan na COVID-19.

Zatvoreni terminal Meidong obrađuje 25% tereta koji prolazi kroz luku Ningbo-Zhoushan.

„Meidong je odmah prekinuo sve operacije i zatvorio je lučko područje nakon što je test osoblja na COVID-19 pokazao pozitivan rezultat“, rekao je za Rojters Jiang Iipeng, zamenik generalnog direktora luke Ningbo-Zhoushan.

Prema podacima Xinhua, zatvaranje će trajati "do daljnjeg", dok su bliski kontakti pojedinca stavljeni u karantin i sve osoblje se testira. Kineska Xinhua izveštava da su vlasti do sada testirale 331 osobu i nema novih pozitivnih slučajeva.

Zatvaranje će dodatno opteretiti globalne brodske linije, koje se još oporavljaju od delimičnog zatvaranja kineske luke Yantian u junu nakon izveštaja o izbijanju 150 slučajeva COVID -a u susednom gradu. Trebalo je mesec dana da se operacije u Yantian-u, četvrta najveća luka na svetu vrati u normalu.

Ningbo-Zhoushan je treća najveća teretna luka na svetu posle Šangaja i Singapura, što će dodatno opteretiti i ovako velike cene transporta. Neka preduzeća već su osetila pritisak mnogo većih troškova isporuke.

Prema Rojtersu, flota od 40 kontejnerskih brodova usidrena je u četvrtak u blizini obale Ningboa. Mnogi sada preusmeravaju svoje brodove u Šangaj, koji je oko 130 milja severno od Ningba, ali je i Šangaj već zakrčen.

Luke na istočnoj kineskoj obali, uključujući Ningbo i Šangaj, još uvijek se oporavljaju od posledica izazvanih tajfunom In-fa krajem jula.

Prekidi u radu luka su se desili istovremeno sa povećanjem potražnje iz SAD-a, jer su se trgovci opskrbili zalihama uoči praznične prodaje. Troškovi prevoza iz Kine u SAD prošlog meseca su porasli na rekordnih 20.000 dolara po kontejneru od 40ft što je porast od 500% u odnosu na isti mesec prošle godine.

Zatvaranje čitavog terminala radi jednog slučaja COVID-a izgleda katastrofalno, ali je to stav koji je zauzela Kina u suzbijanju COVID-19.

Kina je preživela pandemiju sa relativno malo izbijanja zbog masovnih testiranja, trenutnih blokada i zatvorenih granica. Ipak, uprkos svim merama predostrožnosti, Kina se trenutno bori sa najgorom epidemijom COVID-a od kada se virus pojavio 2019. Kina je u poslednje dve nedelje prijavila 878 slučajeva COVID-19 što je više nego dvostruko od ukupnog broja zabeleženih u julu. Oko 40 gradova prijavilo je slučajeve zaraznije varijante Delta soja, što je dovelo do novih blokada i kampanja testiranja COVID-19.

Prošle sedmice, vlasti su naredile svim 11,8 miliona stanovnika Zhengzhou da prođu obavezno testiranje, dok se grad još oporavljao od razornih poplava koje su poplavile puteve i ubile više od 300 ljudi dan ranije.

Vlada je posebnu pažnju posvetila sprečavanju ulaska COVID-19 u glavni grad Peking pošto će Peking u februaru sledeće godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara. Vlasti su odlučne u nameri da događaj bude uspešan, planiraju procedure pregleda još strože od onih u Tokiju.

Trenutno su turisti koji putuju u glavni grad iz drugih gradova u Kini dužni da prilikom ulaska u Peking prikažu negativne testove na COVID i da se po dolasku podvrgnu još dva nedeljna testiranja.

Strogo je zabranjeno putovanje iz provincija koje su prijavile izbijanje COVID -a.

U četvrtak, dan nakon što je u luci Ningbo zabeležen jedan slučaj COVID-19, lokalne vesti su izvestile da je aerodrom Ningbo obustavio sve letove do prestonice navodeći „incident sa javnim zdravljem“ verovatno, ali nepotvrđeno, pozivanje na pojedinačni slučaj u luci.

Izvor: Rojters, Xinhua, https://fortune.com/2021/08/13/ningbo-port-closure-covid-china-shipping-backlog/

Foto: imo, https://www.flickr.com/photos/imo-un/43021259971