Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Vujica Lazović: Intenziviramo saradnju u 2013. godini

Vujica Lazović: Intenziviramo saradnju u 2013. godini


Poštovani gospodine Lazoviću, kako ocenjujete dosadašnju saradnju Crne Gore s NR Kinom i šta od te saradnje očekujete nakon 18. kongresa KP Kine, koji je u četvrtak počeo u Pekingu? Moram reći da su kinesko-crnogorski odnosi u prethodnom periodu bili na izuzetno visokom i zadovoljavajućem nivou. Kopredsedav

Poštovani gospodine Lazoviću, kako ocenjujete dosadašnju saradnju Crne Gore s NR Kinom i šta od te saradnje očekujete nakon 18. kongresa KP Kine, koji je u četvrtak počeo u Pekingu?

Moram reći da su kinesko-crnogorski odnosi u prethodnom periodu bili na izuzetno visokom i zadovoljavajućem nivou. Kopredsedavajući sam Mešovitog komietta kinesko-crnogorske ekonomske saradnje i mogu konstatovati značajne pomake u unapređenju ekonomske i celokupne saradnje. Ono što nas u Crnoj Gori posebno raduje, to je velika zainteresovanost kineskih kompanija za izgradnju infrastrukture i za valorizaciju energetskih potencijala koje Crna Gora ima i u delu hidro-potencijala i u delu eksploatacije uglja, odnosno izgradnje termo-elektrana. Naša saradnja s NR Kinom, siguran sam, biće na tom nivou i posle 18. kongresa KP Kine. Moja velika očekivanja i spremnost na najbolji način prezentovana su ovih dana, kada smo unutar Crne Gore imali sastanak naših ljudi, koji imaju intenzivnu saradnju sa predstavnicima NR Kine, reč je o ljudima iz Minstarstva saobraćaja, ekonomije, spoljnih poslova i drugih i u tom kontekstu očekujemo nastavak ovako dobre i uspešne saradnje.

Kako se odvija poseta predstavnika Politehnolodžis grupe, koji ovih dana borave u Crnoj Gori?

Ovo nije njihov prvi dolazak, bili su prisutni i ranije. S obzirom na sve kapacitete te kompanije, pokazuju veoma značajno interesovanje za realizaciju nekoliko projekata i mi računamo da će u narednom periodu neki od tih projekata biti sigurno realizovan.

Koliko znamo, posao oko izgradnje još dva broda za crnogorsku flotu vrlo je takoreći gotova stvar, a izgradnja drugog bloka termo-elektrane u Pljevljima i izvoz crnogorskih vina mogli bi postati aktuelni 2013. godine...

Sve što ste saopštili, biće u našoj agendi za 2013. godinu i nastojaćemo da proširimo saradnju u oblasti pomorstva, naročito u delu jačanja naše pomorske flote. Intenziviraćemo i aktivnosti vezane za izgradnju drugog bloka termo-elektrane, jer je to veoma bitan energetski objekat, za ukupan energetski sistem Crne Gore. U tom kontekstu, sigurno je da će naša strana pokazati inicijativnost. Što se tiče izvoza vina, znate da smo potpisali sporazum i računamo da ćemo u sledećoj godini biti u prilici da povećamo količine vina koje ćemo iz crnogorskih „Plantaža" izvesti u Kinu.

Izvor: serbian.cri.cn