Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Vučić putuje u Kinu

Vučić putuje u Kinu


Posle evropskih centara političke i ekonomske moći, premijera Aleksandra Vučića diplomatija u sedmici pred nama vodi na istok – u Kinu. Sastaje se sa kineskim kolegom Li Kećangom i učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu. Otkako u Tjenđin od 2007. svake druge godine dolazi svetska politička i ekon

Posle evropskih centara političke i ekonomske moći, premijera Aleksandra Vučića diplomatija u sedmici pred nama vodi na istok – u Kinu. Sastaje se sa kineskim kolegom Li Kećangom i učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu. Otkako u Tjenđin od 2007. svake druge godine dolazi svetska politička i ekonomska elita, taj kineski grad zovu letnjim Davosom, iako je oko 8.000 kilometara daleko od švajcarskog zimskog centra. Svetski ekonomski forum, organizator oba skupa, dočekuje od 10. do 12. septembra više od 1.700 učesnika iz 110 država, a premijera Aleksandra Vučića najavljuje kao srpskog lidera. Od njegovog sastanka sa premijerom Li Kećangom mnogo očekuje i kineska strana.

"Dva premijera imaju isti zadatak – podizanje standarda naroda, reforme. Ova vlada je efikasna, sposobna, vredna, pogotivu premijer koji je i ambiciozan. Očekujem da se oni dogovore i konkretno o nekom projektu", rekao je Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji

Od svih centralnih i istočnoevropskih država, samo Srbija ima strateško partnerstvo sa Kinom, drugom po moći svetskom privredom. Kod nas učestvuju u najviše projekata vrednih više od milijardu evra – most preko Dunava, deonice Koridora 11 i Termoelektrana "Kostolac".

Kako da se završe bez dodatnog trošenja novca iz državne kase, biće tema Vučićevog sastanka sa Lijem, ali i kako da se počne brza pruga Beograd–Budimpešta. Kina, inače, ima najdužu mrežu brzih pruga na svetu od oko 11.000 kilometara.

"Naša želja je izgradnja pruge na 300 kilometara koja će ići 300 kilometara na čas. Kineski partneri razumeju našu želju da idemo na partnerstva, odnosno koncesije i verujem da ono što smo pripremili a što će premijer predstaviti vredeti četiri milijarde evra investicija", rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Srpska državno-poslovna delegacija kineskim partnerima daje i mogućnost za ulaganje. Kineske direktne investicije u srpsku privredu u prethodnih deset godina su svega oko 20 miliona evra.

"Postoji veliki spektar mogućnosti za saradnju, mi očekujemo da ih zainteresujemo za metalski i hemijski kompleks, za tekstilnu i poljoprivrednu industriju", kaže Nenad Mijailović, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Srbija je među šesnaest država regiona u koje Kina namerava da uloži 10 milijardi dolara. Sa njima je pre dve godine uspostavila novi model saradnje i održava redovne godišnje sastanke na vrhu.

Premijer Vučić očekuje da će se sa kineskim kolegom dogovoriti da, posle Varšave i Bukurešta, ove godine sastanak bude u Beogradu, a tako velikog skupa državnika u našem glavnom gradu nije bilo od vremena nekadašnje SFRJ.

Izvor: rts.rs