Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Vlado Misajlovski: cilj je da dovedemo što više kompanija

Vlado Misajlovski: cilj je da dovedemo što više kompanija


U kojim su oblastima do sada sarađivale Kina i Makedonija? Makedonija i NR Kina sarađuju u mnogo oblasti. Možemo da se pohvalimo dobrim projektom, elektro-centralom Kozjak. Možemo se pohvaliti i vinskim turizmom. Vinski turizam i vinarije, zastupljene su u Kini. Reč je o oko 10 vinarija, mislim da ih je sada 9.

U kojim su oblastima do sada sarađivale Kina i Makedonija?

Makedonija i NR Kina sarađuju u mnogo oblasti. Možemo da se pohvalimo dobrim projektom, elektro-centralom Kozjak. Možemo se pohvaliti i vinskim turizmom. Vinski turizam i vinarije, zastupljene su u Kini. Reč je o oko 10 vinarija, mislim da ih je sada 9. Neke su zastupljene na kineskom tržištu, što je dobro i naša se vina prodaju ovde.

Svake godine imamo na napredak.

Očekujemo da će svake godine saradnja rasti. Vlada priprema uslove za strane investicije, da dođu u Makedoniju. Ambasada i premijer to potenciraju, gledaju da privuku strane kompanije beneficijama. Očekujem da u skorije vreme mnogo kineskih komapnija dođe u makedoniju i investira.

Ambasador Mk u Pekingu, OŠ jedan je od retkih dioplomatskih predstavnika koji je pomenuo visoke tehnologije. Kako Makedonija razvija saradnju u toj oblasti?

Radi se o našim tehnološkim i industrijskim zonama, koje vlada Makedonije nudi, ne samo Kini, nego svim zemljama. Cilj je da se dovede što više kompanija, naročito visokotehnoloških. Imamo obrazovan kadar, dosta kvalifikovan kadar u Makedoniji, koji može da radi u takvim fabrikama. Imamo nekoliko zona, koje su mnogo povoljne i u koje strane kompanije mogu da dođu i dobiju beneficije koje Republika Makedonija nudi, nakon mera koje je usvojila vlada na čelu s premijerom Nikolom Gruevskim.

Kineska strana zainteresovana je za ulaganje u oblast vinarstva. Makedonija je jedna od retkih zemalja iz regiona jugoistočne Evrope koja ima ambiciju da nastupi i na kineskom tržištu...

- Možemo se pohvaliti da imamo prekrasno vino. Upoznajemo svet s našim vinima i vinarijama.

Asmabasada je uložila ogromne napore. Ambasador Šambevski je već radio na tome da što više vinarija dođe tu, da prodaju svoje proizvode.

Nadam se da ćemo produžiti ovu ideju. Najvažnije je da radimo i da produžimo ovu ideju, da stignemo na tržište. Imamo već otvoren teren i možemo da radimo s nadom da ćemo ga i osvojiti.

Kao ste doživeli skup na kom je osnovan Sekretarijat za saradnju Kine i država centralne i istočne Evrope?

- Za mene, ovo je početak, da vidimo projekte koji se planiraju, da ih vidimo i da prezentujemo naš koncept, šta želimo da dobijemo. Dobro je da čujemo i druge države, šta one nude, u šta one žele da investiraju...

Za mene je ovo velika mogućnost, za Makedoniju, da isfiltrira projekte i vidi šta može da napravi.

Apsolutno podržavam inicijativu susreta.

Izvor: Serbian.cri.cn