Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Vlada predložila ukidanje viza sa Kinom


Građanima Srbije vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana

NIŠ – Vlada Srbije predložiće Kini ukidanje viza za građane dve zemlje, odlučeno je na večerašnjoj sednici vlade u Nišu, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambašador Kine u Srbiji Li Mančang ocenili su da je ovo istorijski dan za dve zemlje. Ukoliko kineska vlada prihvati predlog Srbije, građanima vize neće biti potrebne za boravak do 30 dana, a ta odluka bi mogla da stupi na snagu do kraja godine, rekao je Dačić, posle sednice vlade kojoj je prisustvovao i kineski ambasador, koji je rekao da je uveren da će se to i dogoditi.

Li Manchang i Ivica Dačić na konferenciji za novinare u NišuTo će imati velike pozitivne posledice na razvoj saradnje u svim oblastima – od političkih odnosa, ekonomije, do turizma, rekao je Dačić i dodao da je vlada jednoglasno donela tu odluku.

„Očekujemo veliki broj kineskih turista u Srbiji, a i za naše građane je to dobra vest. To će omogućiti kineskim biznismenima da dolaze bez viza, a ojačaće se i saradnja u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, sporta…”, rekao je Dačić.

On je dodao da je predlog sporazuma o obostranom bezviznom režimu odraz prijateljstva prema Kini i međusobnog poverenja koje je izgrađeno, uz sporazum o strateškom partnerstvu, posetu kineskog predsednika Srbiji i aktivnosti u oviru inicijative o saradnji Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE).

On je naveo i da će u Rigi 5. i 6. novembra biti održan Samit Kine i 16 zemalja CIE, gde će našu delegaciju predvoditi premijer Aleksandar Vučić i gde se očekuje potpisivanje niza značajnih sporazuma.

„Ova naša odluka je zaista istorijskog karaktera. Možzda to nekome ne zvuči kao velika vest, ali Srbija ima sa 63 zemlje takve sporazume i naš je cilj da sa što više zemalja ukinemo vize”, rekao je Dačić.

Li je rekao da je Srbija prva zemlja u Evropi sa kojom je Kina spremna da potpiše ukidanje viza, što dokazuje da dva naroda i dve zemlje gaje međusobno poštovanje i poverenje.

On je naveo da će, kada sporazum stupi na snagu, u Srbiju dolaziti više kineskih turista, investitora, kao i da će više Srba moći da putuju u Kinu.

Li kaže da će, nakon odluke vlade Srbije, i kineska vlada brzo pokrenuti postupak i da je siguran da će doneti istu odluku.

„Brzo ćemo potpisati sporazum i on će odmah stupiti na snagu”, rekao je Li, prenosi Tanjug.

 

Ljajić: Očekujemo pravi turistički "bum" kineskih turista

NIŠ – Srbija je jedna od retkih zemalja regiona koja će imati bezvizni režim sa Kinom, što je od neprocenjive važnosti za dolazak kineskih turista, ocenio je večeras ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Mi smo spremno dočekali ukidanje viza i očekujemo da ćemo naredne godine imati pravi turistički bum kada govorimo o dolasku kineskih turista”, rekao je Ljajić za Tanjug, nakon šsto je Vlada Srbije predložila na sednici u Nišu ukidanje viznog režima.

Prema njegovim rečima, poznato je da kineski turisti dolaze u velikom broju i da su dobro platežni turisti, te se sve zemlje sveta bore za njihov dolazak.

Ljaljić je najavio da će Srbija 12. novembra učestvovati na velikom Sajmu turizma u Šangaju, gde će predstaviti brošure i turističku ponudu zemlje, ali na kineskom jeziku.

Ministar je dodao da će Srbija, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom predstaviti turističku turu „"Pultevima Valtera” i knjigu kineske književnice o Srbiji, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs