Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Vidaković na konferenciji u Budimpešti


Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je danas na konferenciji u Budimpešti da je posljednjih godina u saradnji Republike Srpske i Kine napravljen iskorak u svim oblastima, navodeći kao primjer izgradnju Termoelektrane “Stanari” – najveće strane investicije u Srpskoj. “Nedavno smo bili svjedoci otva

Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković rekao je danas na konferenciji u Budimpešti da je posljednjih godina u saradnji Republike Srpske i Kine napravljen iskorak u svim oblastima, navodeći kao primjer izgradnju Termoelektrane “Stanari” – najveće strane investicije u Srpskoj. “Nedavno smo bili svjedoci otvaranja najveće strane direktne investicije u Republici Srpskoj i najveće investicije u energetskom sektoru u regionu, Termoelektrane `Stanari` vrijedne 550 miliona evra koja je većim dijelom finansirana sredstvima Kineske razvojne banke, a izvođač radova bila je kineska kompanija `Dongfang elektrikt korporejšn`”, rekao je Vidaković.

Marko Vidaković na konferencija pod nazivom “Kina-zemlje centralne i istočne Evrope, dijalog političkih partijaOn je na konferencija pod nazivom “Kina-zemlje centralne i istočne Evrope, dijalog političkih partija”, u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Komunističke partije Kine, istakao da je realizacijom ovog projekta otvoreno više od 1.000 radnih mijesta.

“Očekujemo otvaranje Konfučijevog instituta u Banjaluci i na taj način lakše ćemo obavljati međunarodnu razmjenu nastavnika, saradnika, studenata, kao i realizaciju naučnoistraživačkih projekata u saradnji sa Kinom. Ovaj institut nije značajan samo sa ekonomskog aspekta, nego i sa aspekta međusobne razmjene kulture, tradicije i jezika”, rekao je Vidaković.

On je naveo da se broj studenata iz Republike Srpske koji studiraju u Kini povećava, te da je u prvoj polovini ove godine zabilježeno povećanje broja turista iz Kine za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Vidaković je zahvalio Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Mađarske i Kominističkoj partiji Kine na pozivu za učešće na ovom prestižnom skupu.

“Našu saradnju odlikuju odlični politički odnosi Republike Srpske i Kine, na šta je ukazano prilikom ovogodišnjeg sastanka predsjednik Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Kine Si Đipinga. Nadamo se ponovnom susretu u novembru, kada predsjednik Dodik planira zvaničnu posjetu Kini”, naveo je Vidaković.

On je dodao da Srpska želi da uspostavi bezvizni režim za državljane Kine i Republike Srpske, odnosno BiH.

“Radimo na tome da bude otvoreno predstavništvo Republike Srpske u Pekingu i regionalna kancelarija u Šangaju. Želimo da u Srpskoj, u saradnji sa Kinom, razvijemo specijalne ekonomske zone kao što je već urađeno u Hong Kongu i Kambodži”, rekao je Vidaković.

Na konferenciji su, osim zvaničnika KP Kine, učestvovali predstavnici vodećih političkih partija zemalja centralne i istočne Evrope. Delegaciju SNSD-a činili su potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković i izvršni sekretar SNSD-a Bojana Vasiljević Poljašević.

 

 

Izvor: paleinfo.com