Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Vesna Pusić: Bilaterarni odnosi Hrvatske i Kine u stalnom su usponu

Vesna Pusić: Bilaterarni odnosi Hrvatske i Kine u stalnom su usponu


- S obzirom na 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između dviju država, kako biste ocijenili suradnju kineskog i hrvatskog naroda? Republika Hrvatska pridaje veliku važnost razvoju dobrih i prijateljskih odnosa s NR Kinom na svim područjima od zajedničkog interesa. Od uspostave diplomatskih odnosa pri

- S obzirom na 20. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa između dviju država, kako biste ocijenili suradnju kineskog i hrvatskog naroda?

Republika Hrvatska pridaje veliku važnost razvoju dobrih i prijateljskih odnosa s NR Kinom na svim područjima od zajedničkog interesa.

Od uspostave diplomatskih odnosa prije 20 godina odnosi između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine su u stalnom usponu. Ovom prigodom željela bih izraziti zadovoljstvo konkretnim rezultatima naših bilateralnih odnosa koji bilježe uzlazni trend. Povijesni posjet Hrvatskoj predsjednika NR Kine Hu Jintaoa 2009. ima središnje mjesto odnosima između dviju država, jer predstavlja potvrdu dobrih odnosa, kao i tradicionalnog prijateljstva hrvatskog i kineskog naroda. RH će kao buduća članica EU nastaviti podržavati jačanje i razvijanje svestranih strateških odnosa Kine i EU.

- Što bi prema vašem mišljenju Hrvati trebali naučiti od Kineza i obrnuto?

Odgovor: Trebalo bi svakako pojačati kulturnu i obrazovnu suradnju između naših dviju zemalja. Ima puno prostora za učenje i upoznavanje te ga treba što bolje iskoristiti.

- Bili ste u Kini? Kakve su vam impresije?

Nažalost, do sada nisam bila u NR Kini, ali očekujem da ću je uskoro posjetiti, s obzirom da Hrvatska i Kina imaju redovnu i intenzivnu razmjenu službenih posjeta na visokoj razini.

Na kojim biste područjima rado surađivali s Kinom?

Izvrsni politički odnosi omogućili su uspješnu suradnju i na drugim područjima; dobre rezultate bilježi suradnja u kulturi, obrazovanju, znanosti i dr. Međuregionalna i međugradska suradnja predstavlja važan doprinos ukupnim odnosima RH s NR Kinom, jer im daje konkretan sadržaj. U našim ukupnim odnosima prioritet ima daljnje jačanje gospodarskih odnosa i ulaganje obostranih napora da se postignut visok stupanj povjerenja pretoči u jaču gospodarsku suradnju kako bi se smanjio hrvatski deficit u robnoj razmjeni prvenstveno kroz kineske investicije u RH i suradnju u turizmu. Prometna infrastruktura koju RH namjerava graditi tu može imati značajnu ulogu.

Republika Hrvatska najveći je trgovinski partner Narodne Republike Kine u regiji jugoistočne Europe. Kina je sedmi najznačajniji gospodarski partner RH, te vodeći izvaneuropski partner s udjelom od 4,6% u ukupnoj razmjeni sa svijetom. Prošle godine je robna razmjena između RH i Kine iznosila 1.4796 mlrd. $. U ukupnoj trgovini hrvatski izvoz u Kinu je iznosio 49 mlrd $, dok je uvoz iz Kine bio 1.447 mlrd. $. U razmjeni s Kinom RH je imala značajan deficit. Kao pozitivnu činjenicu se može istaknuti što hrvatski izvoz u Kinu rastao za 30% u odnosu na 2005. g. Zahvaljujući novom hrvatskom viznom režimu povećan je dolazak kineskih turista u Hrvatsku, kojih je u prošloj godini zabilježeno 22.459, što je porast za 70% u odnosu na prethodnu godinu.

- Kakav značaj po Vama ima otvaranje Konfucijevog instituta u Zagrebu?

Smatram da su od iznimne važnosti sve aktivnosti, koje pridonose boljem međusobnom poznavanju naših dvaju naroda, njihovih kultura, jezika sve u cilju jačanja i produbljivanja prijateljskih veza naših dviju zemalja. Stoga pozdravljam i radujem se planiranom otvaranju Konfucijevog instituta u Zagrebu, kao i već otvorenom dopisništvu kineske novinske agencije Xinhua.

- Slažete li se s procjenama analitičara kako će 2020. godine Kina biti najveća ekonomija svijeta, zemlja u kojoj će životni standard rapidno rasti, te da će kineski turisti masovno dolaziti u Europu, a bogati Europljani slati svoju djecu na školovanje na prestižna kineska sveučilišta?

Narodna Republika Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti uvijek je bila nezaobilazan čimbenik međunarodnih odnosa, čija je politika uvijek tražila ravnotežu stajališta. Republika Hrvatska i NR Kina aktivno surađuju na međunarodnom planu zalažući se za stvaranje trajnog mira. Isto tako, vjerujem, kako će se naši bilateralni gospodarski odnosi i trgovina nesmetano razvijati te da će suradnja na području turizma pridonositi produbljivanju prijateljstva dvaju naroda. Uvjerena sam da će NR Kina, u uvjetima globalne financijske krize, uspjeti zadržati kompetitivnu prednost svog gospodarstva na svjetskom tržištu i ostati važan motor razvoja ukupnog svjetskog gospodarstva. Kina je već danas dramatično napredovala u kvaliteti obrazovanja i, s obzirom na svoj značaj, privlači sve više ljudi koji žele učiti o kineskom iskustvu.

Izvor:croatian.cri.cn