Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Velja Ilić u Kini: Stiže kredit za Koridor

Velja Ilić u Kini: Stiže kredit za Koridor


Ministar za građevinu i urbanizam Velimir Ilić izjavio je danas Tanjugu da će Srbija uskoro dobiti kredit od Eksim banke za finansiranje radova na Koridoru 11. "Danas smo bili na sastanku u Eksim banci, želimo da ubrzamo dobijanje kredita i početak radova. Dogovorili smo se sa rukovodstvom banke da taj proces,

Ministar za građevinu i urbanizam Velimir Ilić izjavio je danas Tanjugu da će Srbija uskoro dobiti kredit od Eksim banke za finansiranje radova na Koridoru 11.

"Danas smo bili na sastanku u Eksim banci, želimo da ubrzamo dobijanje kredita i početak radova. Dogovorili smo se sa rukovodstvom banke da taj proces, ako je moguće, bude završen u julu, da bi sa radovima mogli odmah da počnemo", rekao je Ilić.

On je naglasio da je bilo nekih problema koji se moraju razrešiti na relaciji samog izvođača i banke.

"Ali to će ovih dana da se završi i nadamo se da će ovo biti prvi kredit iz fonda od 10 milijardi evra za jugoistočnu Evropu. Mi ćemo biti prvi koji ćemo dobiti taj kredit", zaključio je ministar Ilić.

Ilić je juče, prvog dana posete Pekingu, izjavio Tanjugu da se sa predstavnicima Eksim banke dogovara o tome kada će novac za izgradnju Koridora 11 biti operativan, kao i da će kineskim investitorima predstaviti još dva projekta koji se rade koncesiono.

"Ministarstvo za građevinu i urbanizam organizovalo je posetu Kini u dogovoru sa Eksim bankom, koja finansira projekat za izgradnju autoputa, odnosno deonicu Koridora 11 Ljig-Obrenovac, rekao je Ilić.

"Što se tiče druge dve investicije koje se rade koncesiono i pripremaju se, imamo prezentaciju te dve koncesije i razgovore sa budućim investitorima, i nadam se da ćemo uspešno dogovoriti i ta dva projekta i da će veoma brzo doći do njihove realizacije", dodao je ministar.

Ilić je ranije najavio da će se koncesiono raditi delovi autoputa Koridora 11 od mosta Zemun-Borča do Obrenovca i od Čačka do Požege.

Kineska Eksim banka, osnovana 1994. podređena je Državnom savetu, odnosno vladi NR Kine i podvrgnuta direktnom nadzoru ministarstva finansija, ministarstva spoljne trgovine i ekonomske saradnje i Narodne banke Kine (PBoC).

Eksim banka je jedna od tri institucionalne bankarske organizacije ovlašćene da sprovode državnu politiku NR Kine u industriji, spoljnoj trgovini, diplomatiji, ekonomiji i finansijama, te da pružaju finansijsku podršku i podstiču izvoz proizvoda i usluga iz druge po veličini nacionalne privrede u svetu.

U najvećim zapadnim privredama se procenjuje da obim zajmova Eksim banke premašuje sve inostrane kredite koje zajednički daju države članice Grupe sedam (G7) - SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija.

Izvor: mondo.rs