Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Veliki uspeh mlade Karavukovčanke na svetskom takmičenju iz kineskog jezika

Veliki uspeh mlade Karavukovčanke na svetskom takmičenju iz kineskog jezika


Učenica Karlovačke gimnazije, Karavukovčanka Kristina Kostadinović bila je u sastavu ekipe iz Srbije koja je na osmom svetskom takmičenju u poznavanju kineskog jezika, istorije, geografije i kulture podelila treće mesto. Takmičenje pod nazivom “Kineski most” održano je 22. oktobra u kineskom gradu Kunmingu

Učenica Karlovačke gimnazije, Karavukovčanka Kristina Kostadinović bila je u sastavu ekipe iz Srbije koja je na osmom svetskom takmičenju u poznavanju kineskog jezika, istorije, geografije i kulture podelila treće mesto. Takmičenje pod nazivom “Kineski most” održano je 22. oktobra u kineskom gradu Kunmingu i na njemu je učestvovalo preko 400 učenika iz 88 zemalja.

Predstavnice Srbije na takmičenju u Kini Po prvi put je ove godine jedna ekipa iz Srbije uspela da se plasira među deset najboljih na ovom svetskom takmičenju. Prvo mesto osvojili su učenici sa Tajlanda, a u Evropi su samo Rusi bili bolji od naših predstavnica.

Osim mlade Karavukovčanke, u ekipi Srbije bila je još jedna učenica Karlovačke gimnazije, kao i dve učenice Filološke gimnazije iz Beograda. U pratnji je sa njima bio direktor Šeste beogradske gimnazije, koja je domaćin preliminarnog takmičenja “Kineski most” za teritoriju Srbije, na kome se biraju naši predstavnici za takmičenje u Kini.

Kristina je završila osnovnu školu u Karavukovu i odlična je učenica četvrtog razreda Karlovačke gimnazije, a kineski uči kao prvi strani jezik.

- Htela sam da učim neki strani jezik koji kod nas nije baš uobičajen, a kineski jezik i uopšte kineska kultura i tradicija su mi bili jako interesantni – kaže ova učenica Karlovačke gimnazije koja je Kinu do sada posetila dva puta.

Po prvi put je u toj dalekoj zemlji bila prošle godine kao posmatrač na takmičenju “Kineski most”, na kome je ove godine učestvovala kao takmičar i ostvarila izuzetan uspeh zajedno sa koleginicama iz ekipe.

- Prvi odlazak u Kinu je bio svojevrsni šok, jer je to za mene bio jedan svet potpuno drugačiji od našeg. Drugi put je bilo lakše, jer sam znala šta da očekujem, ali je ponovo bilo problema oko navikavanja na njihovu hranu koja se dosta razlikuje od naše – ističe Kostadinovićeva.

Za osvojeno treće mesto na takmičenju “Kineski most” učenica Karlovačke gimnazije nagrađena je stipendijom za usavršavanje kineskog jezika u trajanju od šest meseci u Kini, gde će imati plaćene troškove boravka.

- Moji planovi vezani za nastavak školovanja bili su da posle srednje škole studiram kineski jezik. Pošto sam dobila ovu stipendiju, sada mislim da ću posle srednje škole otići na šest meseci u Kinu kako bih usavršila jezik, a zatim upisati fakultet, u Srbiji ili u Kini – kaže na kraju naša sagovornica.

Na takmičenju “Kineski most” u Kini učestvuju srednjoškolci – strani državljani, koji su rođeni i odrasli u inostranstvu i čiji maternji jezik nije kineski. “Kineski jezički most” je platforma koja omogućuje mladim ljudima iz drugih zemalja da pokažu koliko poznaju kinesku kulturu.

Izvor: ico.rs