Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Vei: Poseta predsednika Kine otvara nova vrata saradnje


Direktor Razvojnog istraživačkog centra Kine (DRC) i ministar u Vladi Kine Li Vei, koji boravi u Beogradu, izrazio je danas uverenje da će poseta kineskog predsednika Srbiji u junu unaprediti dalju saradnju i otvoriti nova vrata u saradnji dve zemlje u raznovrsnim oblastima. To je prva zvanična poseta jednog kinesk

Direktor Razvojnog istraživačkog centra Kine (DRC) i ministar u Vladi Kine Li Vei, koji boravi u Beogradu, izrazio je danas uverenje da će poseta kineskog predsednika Srbiji u junu unaprediti dalju saradnju i otvoriti nova vrata u saradnji dve zemlje u raznovrsnim oblastima. To je prva zvanična poseta jednog kineskog predsednika u poslednje 32 godine.

Li Vei u BeograduPrema istraživanjima Razvojnog istraživackog centra Kine Državnog saveta Kine i u okviru inicijative "Jedan pojas - jedan put", obe zemlje mogu da učine mnogo u međusobnoj saradnji, rekao je Vei za B92.

- Nedavno sam saznao da će Si Điping posetiti Srbiju. Kina i Srbija imaju dugu istoriju dobrih odnosa i prijateljstva, posebno od 2009. godine od kada dve zemlje imaju bližu saradnju i komunikaciju kada je reč o politici, ekonomiji i kulturi. Od tada dve zemlje su razmenile posete na visokom nivou - rekao je Vei.

Kako kaže, Kina i Srbija su zemlje u razvoju i imaju velike potrencijale u budućoj saradnji.

- Naše ekonomije su komplementarne i prema najnovijim procenama, ulaganja Kine u Srbiju se veoma povećalo u poslednjih nekoliko meseci. Mi ćemo u budućnosti razviti obećavajuću saradnju i ulaganja u oblasti čelične industrije, industrijskog razvojnog parka i razvoju železnice i prerađivačke industrije - naveo je Vei.

On ističe da Srbija ima svoje prednosti u pojedinim industrijama kao što su uslužna delatnost i da bi pojačali investicije treba mnogo da učinimo na bližoj saradnji sa građanima i između dve zemlje, ali i da povećamo saradnju preduzeća.

- Pojedina kineska preduzeća dobro posluju u Srbji, kao što je Huavei, i mislim da kineska preduzeća treba da tu saradnju uzmu kao primer da bi bolje razumeli kako da bolje posluju na srpskom i evropskom tržištu, naveo je Vei.

Kineski ministar je danas razgovarao sa kandidatom Srbije za generalnog sekretara UN Vukom Jeremićem.

- Ja sam predsednik Razvojnog istraživačkog centra Kine, a ovaj tink-tenk je uglavnom fokusiran na ekonomiju i društveni razvoj, naravno posebnu pažnju posvećujemo na međunarodnu ekonomiji. Samim tim imam veoma ograničen prostor za politiku i diplomatiju. Rado ću izneti lični stav, kao prijatelj Vuka Jeremića i kao clan odbora CIRSD-a. Član sam odbora zahvaljujući prijateljskom odnosu Jeremića prema Kini i poverenju koje ima u mene. Licno, 100 odsto se nadam da će uspeti u svojoj kampanji, kazao je Vei govoreći o Jeremićevoj kandidaturi za generalnog sekretara UN.

Izvor: blic.rs