Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

"Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije


Nova laboratorija za testiranje na COVID-19, čije su delove donirale kineske kompanije, otvorena je u ponedeljak u Beogradu, čime je značajno povećana mogućnost testiranja na ovaj virus.

Nova laboratorija za testiranje na COVID-19, čije su delove donirale kineske kompanije, otvorena je u ponedeljak u glavnom gradu Srbije, čime je značajno povećana mogućnost testiranja na ovaj virus.

Otvaranju Laboratorije za molekularno otkrivanje zaraznih agenasa pod nazivom "Vatreno oko" u Kliničkom centru Srbije u Beogradu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za zarazne i tropske bolesti Goran Stevanović, Kineska ambasadorka u Srbiji Chen Bo i medicinski stručnjaci iz Kine.

Premijerka Brnabić je rekla da nova laboratorija "Srbiju svrstava među najefikasnije zemlje u ovom delu Evrope" kada je u pitanju dijagnostifikovanje COVID-19.

Ona je rekla da će laboratorija ostati operativna nakon završetka koronavirusne krize i ojačati zdravstveni sistem Srbije.
Srbija će nastaviti razgovore sa Pekinškim institutom za genomiku (Kineska biotehnička kompanija-BGI Group) o osnivanju Instituta za molekularnu genomiku i preciznu medicinu u Srbiji.

Nova potpuno automatizovana laboratorija izgrađena i instalirana u prethodne tri nedelje moći će da uradi oko 2.000 testova koronavirusa dnevno i zapošljavaće 40 mikrobiologa.

Ovo je prva od dve laboratorije koju je u Srbiji postavila kineska BGI grupa.
Projekat je vredan preko 700.000 evra (760.700 američkih dolara), od čega će oko 570.000 evra darovati kineske kompanije.

Druga laboratorija, koja će biti instalirana u gradu Nišu u narednim nedeljama, vršiće oko 1.000 testova koronavirusa dnevno, saopštila je vlada.
Sa ove dve laboratorije udvostručiće se srpski ispitni kapaciteti.

Ambasador Chen podsetio je da tim kineskih stručnjaka već mesec dana radi u Srbiji, zajedno sa srpskim kolegama, a da je nova laboratorija još jedno dostignuće u saradnji.

U Srbiji ima 6.630 potvrđenih slučajeva COVID-19. Od te bolesti je umrlo ukupno 125 ljudi.
Do danas je zemlja obavila 41.812 testova virusa.
Izvor: Xinhuanet