Uvoz iz Kine

[email protected]

pon-pet 09h-17h(Kinesko vreme)
Tel/WeChat +86-15208965341

pon-pet 09h-17h(Srednjeevropsko vreme)
Tel/Viber +381-642280245

Užičani Kinezima nude "Ponikve"

Užičani Kinezima nude "Ponikve"


Građevinskom magnatu čija firma zapošljava 200.000 radnika i koji trenutno gradi 12 aerodroma širom sveta, juče je ponuđeno da investira u "Ponikve", vazdušnu luku kod Užica.  

Građevinskom magnatu čija firma zapošljava 200.000 radnika i koji trenutno gradi 12 aerodroma širom sveta, juče je ponuđeno da investira u "Ponikve", vazdušnu luku kod Užica.

 

On je jedan od 30 privrednika iz Kine koji su juče došli u Užice tragajući za pogodnim tlom za investiranje u ovom kraju. Delegaciju je predvodila Linda Vong, predsednica Grupacije "Ji Hao", koja je rekla da su Kinezi najviše zainteresovani za ulaganje u poljoprivredu.

- Polovina ih je iz Kine, polovina iz dijaspore. Jedan je uspešni bankar, drugi je vlasnik rafinerije nafte, treći gradi aerodrome, tu su ljudi koji investiraju u turizam, poljoprivredu, infrastrukturu - objasnio je ministar pravde Nikola Selaković, posredstvom koga je kineska privredna delegacija posetila Užice.

Cilj je, kazao je gradonačelnik Tihomir Petković, navesti Kineze da ovde investiraju.

- Ponudićemo im da ulažu u "Ponikve", bescarinsku zonu gde bi na osnovu sirovina Valjaonice bakra i "Impol Sevala" mogli da podignu prerađivačke privredne kapacitete, poljoprivredne potencijale, slobodne prostore u kojima mogu da pokrenu biznis - objasnio je Petković.

Kinezi zainteresovani i za Zlatibor

Kineski privrednici zainteresovani su za razvoj turizma i poljoprivrede na Zlatiboru, ali ističu nedostatak putne infrastrukture u ovom kraju kao prepreke za brz transport proizvoda, istakla je Linda Vang.

- Revitalizacija i osposobljavanje aerodroma "Ponikve" preduslov je za razvoj ovog kraja, kao i izgradnja autoputa. Mi Kinezi imamo izreku:"Gde prođe put, tu prolazi bogatstvo". U konkretnim razgovorima sa rukovodstvima Čajetine i Užica razgovaraćemo prvenstveno o aerodromu i poljoprivrednim i turističkim resursima i mogućoj saradnji u tim oblastima" - rekla je Vang posle posete Zlatiboru i prezentacije rukovodstva opštine Čajetina potencijala i investicionih projekata ovog kraja.

Ona je istakla da je Zlatibor izuzetna turistička destinacija, koja zimi podseća na švajcarske skijaške centre.

Opština Čajetina predstavila je kineskoj delegaciji privrednika 22 razvojna projekta na Zlatiboru, među kojima su izgradnja panoramske gondole do Tornika, akva park, zabavni kompleks Obudovica, izgradnja sportskog aerodroma i mnogi drugi koji su sa pripremljenom dokumentacijom.

Izvor: ekapija.com